روش هایی برای پیشگیری از سرطان
از اوایل تا اواسط بزرگسالی ، میزان مرگ در اثر سرطان 10 برابر می شود و تقریباً یک سوم تمام مرگ های میانسالی در آمریکا و نیمی از مرگ ها در کانادا را تشکیل می دهد . با این که میزان بروز انواع سرطان در حال حاضر کاهش یافته است ، ولی مرگ و میر در اثر سرطان چند سالی است که عمدتاً به علت افزایش چشمگیر سرطان ریه به علت سیگار کشیدن بیشتر شده است . در 15 سال گذشته، سرطان ریه در مردان کاهش یافته است ، در حالی که سرطان ریه در زنان بعد از جنگ جهانی دوم افزایش یافته است . چون آمار مصرف سیگار در زنان بیشتر شده است . بنابراین بهترین روش برای مقابله با سرطان ارائه راهکارهایی برای پیشگیری از سرطان است . سرطان زمانی روی می دهد که برنامه ژنتیکی سلول مختل شده و به رشد کنترل نشده و گسترش سلول های نابهنجاری که بافت و اندام های بهنجار را پس می زنند منجر شده است .
در این مقاله به روش هایی برای پیشگیری از سرطان می پردازیم .
روش هایی برای پیشگیری از سرطان
در ادامه مقاله روش هایی برای جلوگیری از سرطان توصیه می شود :
- از هفت علامت هشدار سرطان آگاه باشید .
- خود آزمایی کنید
- برای معاینه پزشکی منظم و آزمایش های بررسی سرطان ، برنامه ریزی کنید .
- از مصرف توتون و سیگار پرهیز کنید
- از قرار گرفتن در معرض آفتاب خودداری کنید
- از قرار گرفتن در معرض اشعه X غیر ضروری اجتناب کنید
- از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و صنعتی و سایر آلاینده ها خودداری کنید .
- رژیم غذایی سالم داشته باشید .
از هفت علامت هشدار سرطان آگاه باشید .
از هفت علامت هشدار سرطان آگاه باشید این علایم عبارتند از : تغییر در عادت های ادرار یا مثانه ، زخمی که التیام نمی یابد ، خونریزی غیر عادی ، ضخیم شدن یا برآمدگی در پستان یا جای دیگر بدن ، مشکل سوءهاضمه یا بلع ، تغییر چشمگیر در زگیل یا خال گوشتی ، سرفه یا گرفتگی صدای آزارنده . اگر به هریک از این نشانه ها مبتلا هستید ، فوراً با پزشک خود مشورت کنید .
خود آزمایی کنید
زنان باید پستان و مردان بیضه خود را ماهی یک بار با روش هایی که پزشک به آن ها گفته است از نظر وجود برآمدگی ها و سایر تغییرات معاینه کنند در واقع افراد باید خودآزمایی داشته باشند . سرطان پستان و بیضه در صورتی که زود تشخیص داده شوند ، معمولاً قابل درمان هستند .
برای معاینه پزشکی منظم و آزمایش های بررسی سرطان ، برنامه ریزی کنید .
برای معاینه پزشکی منظم و آزمایش های بررسی سرطان ، برنامه ریزی کنید مثلاً زنان باید هر یک تا دو سال ماموگرافی و آزمایش نوک پستان داشته باشند . مردان در 50 سالگی باید سالی یک بار آزمایش پروستات بدهند . مردان و زنان باید هرازگاهی برای سرطان روده بزرگ آزمایش شوند .
از مصرف توتون و سیگار پرهیز کنید
سیگار کشیدن علت 90 درصد از مرگ های سرطان ریه و 30 درصد تمام مرگ ها در اثر سرطان است . مثلاً مشاهده شده خطر سرطان ریه در افرادی که سیگار می کشند خیلی بیشتر از افراد غیر سیگاری است . توتون بدون دود ( جویدنی ) خطر سرطان دهان ، حلق ، گلو و مری را افزایش می دهد .
از قرار گرفتن در معرض آفتاب خودداری کنید
قرار گرفتن در معرض آفتاب علت تعدادی از موارد سرطان پوست است . برای کاهش خطر سرطان پوست که توسط تابش فرابنفش خورشید ایجاد می شود ، بهتر است از مواجهه با آفتاب وسط روز ( از ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهر) اجتناب کرد . وقتی برای مدت طولانی زیر آفتاب قرار دارید از کرم ضد آفتاب استفاده کنید و روی پوست خود را بپوشانید .
از قرار گرفتن در معرض اشعه X غیر ضروری اجتناب کنید
قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه X خطر سرطان را افزایش می دهد . بیشتر اشعه های X که در پزشکی استفاده می شود طوری تنظیم شده اند که کمترین مقدار را داشته باشند ولی نباید به صورت غیر ضروری از آن ها استفاده کرد .
از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و صنعتی و سایر آلاینده ها خودداری کنید .
رژیم غذایی سالم داشته باشید .
از مصرف چربی خوراکی خیلی زیاد ، غذاهای پر نمک ، و دودی شده خودداری کنید . به جای آن رژیم غذایی سالم مانند مصرف سبزیجات ، غذاهای سرشار از فیبر مانند نخود فرنگی ، بامیه ، کدو ، کلم ، شلخم ، نخود ، لوبیا ، عدس و ... و ویتامین های A و C که در موادی مانند سیب زمینی ، هویج ، فلفل قرمز ، توت فرنگی ، کیوی ، فلف دلمه ای و ... وجود دارند به میزان زیاد مصرف کنید . در کل سعی کنید رژیم غذایی سالمی داشته باشید . برای اطلاع بیشتر از نحوه برخورد و مقابله با انواع حوادث استرس زای زندگی در کانال تلگرام مشاوره روانشناسی فیلیا عضو شوید . یا با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منبع :
روانشناسی رشد تالیف لورا برک ترجمه یحیی سید محمدی