انواع اختلالات خواب و بیداری ریتم شبانه روزی
اختلالات خواب و بیداری ریتم شبانه روزی یکی از انواع مشکلات خواب و بیداری است که عمدتاً به علت تغییر سیستم شبانه روزی یا ناهمخوانی بین ریتم شبانه روزی درون بدن فرد و برنامه خواب و بیداری که محیط فیزیکی دارد ، به وجود می آید . این اختلالات خواب به خواب آلودگی یا بی خوابی زیاد یا هر دو منجر می شود . در این اختلالات یا فرد زودتر از حالت عادی می خوابد یا خیلی دیر به خواب می رود ( معمولاً بیشتر از 2 ساعت ) . هم چنین در این اختلالات برخی افراد ساعت خواب و بیداری آن ها در طول شبانه روز تقسیم می شود و معمولاً خواب آن ها در طول شبانه روز به سه قسمت تقسیم می شود . برخی از افراد هم به خاطر شیفت کاری دچار این نوع مشکلات خواب می شوند .
در این مقاله به انواع اختلالات خواب و بیداری ریتم شبانه روزی پرداخته می شود .
انواع اختلالات خواب و بیداری ریتم شبانه روزی
در ادامه این مقاله انواع اختلالات خواب و بیداری ریتم شبانه روزی بیان می شود :
- نوع مرحله خواب تاخیری
- نوع مرحله خواب پیشرفته
- نوع خواب و بیداری نامنظم
- نوع خواب و بیداری غیر 24 ساعته
- نوع خواب و بیداری نوبت کاری
نوع مرحله خواب تاخیری
نوع مرحله خواب تاخیری عمدتاً ناشی از سابقه تاخیر در زمان بندی دوره خواب است یعنی در این اختلال فرد معمولاً بیشتر از 2 ساعت دیر تر از حالت معمول به خواب می رود در نتیجه هنگام صبح ، مشکل بیدار شدن دارند و اوایل صبح خواب آلودگی زیادی دارند . شیوع اختلال خواب نوع مرحله خواب تاخیری در نوجوانی بیشتر است .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی نوع مرحله خواب تاخیری کلیک کنید .
نوع مرحله خواب پیشرفته
در اختلال خواب نوع مرحله خواب پیشرفته فرد چند ساعت زودتر ( معمولاً بیشتر از 2 ساعت ) به رختخواب می روند در نتیجه این افراد صبح زود از خواب بیدار می شوند در واقع بی خوابی صبح زود دارند و خواب آلودگی زیاد هنگام روز دارند . شیوع اختلال خواب نوع مرحله خواب پیشرفته در افراد مسن شایع تر است .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی نوع مرحله خواب پیشرفته کلیک کنید .
نوع خواب و بیداری نامنظم
در نوع خواب و بیداری نامنظم فرد نشانه های بی خوابی هنگام شب ( در طول دوره خواب شب ) و خواب آلودگی بیش از حد ( چرت زدن ) هنگام روز دارد . خواب آن ها در 24 ساعت شبانه روز پراکنده می شود و بیشتر خواب آن ها بین ساعت 2 صبح تا 6 صبح است . شیوع اختلال خواب نوع خواب و بیداری نامنظم در افرادی است که اختلالات عصبی شناختی مانند آلزایمر دارند .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی نوع خواب و بیداری نامنظم کلیک کنید .
نوع خواب و بیداری غیر 24 ساعته
در نوع خواب و بیداری غیر 24 ساعته چون دوره شبانه روزی درون بدن فرد با محیط 24 ساعته بیرونی هماهنگ نیست ، نشانه ها بستگی دارد به این که فرد چه موقع سعی کند بخوابد . شیوع نوع خواب و بیداری غیر 24 ساعته در افراد نابینا خیلی شایع است . در واقع مواجهه با نور ریتم شبانه روزی را تنظیم می کند در نتیجه عدم مواجهه با نور باعث می شود افراد نابینا نوع خواب و بیداری غیر 24 ساعته داشته باشند .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی نوع خواب و بیداری غیر 24 ساعته کلیک کنید .
نوع خواب و بیداری نوبت کاری
در اختلال خواب نوع خواب و بیداری نوبت کاری سابقه کاری فرد خارج از چارچوب هنگام روز از 8 صبح تا 6 بعد از ظهر است مانند پزشکان ، پرستاران . در این اختلال نشانه های خواب آلودگی بیش از حد در محل کار ، و خواب معیوب در خانه دارند . شیوع اختلال خواب نوع خواب و بیداری نوبت کاری در 16 درصد تا 20 درصد نیروی کار وجود دارد و شیوع این اختلال با رسیدن به میانسالی و بالاتر افزایش می یابد . اگر نیاز به اطلاعات بیشتری در مورد انواع اختلالات خواب و بیداری ریتم شبانه روزی دارید در کانال تلگرام اختلالات روان شناختی و مهارت های زندگی عضو شوید . یا با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی نوع خواب و بیداری نوبت کاری کلیک کنید .
منابع :
راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ترجمه یحیی سیدمحمدی
آسیب شناسی روانی ترجمه مهدی گنجی
» انواع اختلالات خواب و بیداری
» انواع اختلالات خواب مرتبط با تنفس
» خواب دیدن
» اعتیاد به داروهای آرام بخش ، خواب آور یا ضد اضطراب
» بی خوابی و علائم آن
» پرخوابی و علائم آن
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |