انگیزه های نامناسب برای ازدواج
میزان گرایش و تمایل به ازدواج در هر جامعه ای بر اساس انگیزه افراد آن جامعه قابل سنجش است . انگیزه ازدواج شامل برآوردی از انتظارات افراد از همسر و آینده زندگی مشترکشان است . از گذشته ازدواج در تمام جوامع پدیده ای فراگیر و همواره از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است . انتخاب همسر و اقدام به ازدواج یکی از تصمیم های اساسی و مهم در زندگی محسوب می شود چون که ابعاد مختلف زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد و بخش مهمی از آینده و سرنوشت افراد را تعیین می کند . گرایش افراد به استقلال در امر انتخاب ، همراه با بالارفتن سطح انتظارات از ازدواج و همسر ، در کنار معیارهای گسترده و زیاد از ملاک ها و هنجارهای گاه متضاد ، انگیزه افراد را برای ازدواج درشرایط کنونی جامعه دچار چالش کرده است به گونه ای که گاهی افراد با شک و تردید و نگرانی به آن نگاه می کنند . برخلاف انگیزه های مناسب ، منطقی و معقول که از هر ازدواج انتظار می رود برخی افراد اهداف و انگیزه های نامناسب از ازدواج دارند .
در این مقاله به انگیزه های نامناسب برای ازدواج می پردازیم .
انگیزه های نامناسب برای ازدواج
در ادامه مقاله به برخی از انگیزه های غلط برای ازدواج می پردازیم .
- ازدواج با انگیزه دستیابی به ثروت
- ازدواج با انگیزه های منفعت گرایانه
- ازدواج اجباری
- ازدواج صرفاً به خاطر مصالح والدین یا بستگان فرد مقابل
- ازدواج با هدف دستیابی به امتیازات
- ازدواج از روی ترحم و دلسوزی
- پذیرش ازدواج به خاطر تهدید فرد مقابل
- انتخاب همسر بر اساس ویژگی خاص
- ازدواج از روی ترس و فشار
ازدواج با انگیزه دستیابی به ثروت
خوشبختی در زندگی مشترک تنها حاصل قدرت مالی نیست . در سخنی از پیامبر اسلام ( ص ) آمده است که با زنان به خاطر زیبایی و ثروتشان ازدواج نکنید ؛ چون مال و ثروتشان ، آن ها را نافرمانی می کند . هنگامی که دختر یا پسر ثروتمندی که فاقد خصوصیات انسانی است و اکنون همسرتان شده است ، ثروت خود را به رخ شما می کشد و اعتماد به نفس شما را کم می کند در نتیجه شما می خواهید هر طوری شده از او فاصله بگیرید ؛ هر چند هم طلاق نگیرید . و احساس شکست خواهید داشت . حتی اگر همسرتان چنین رفتاری نکند و سرگرم کسب ثروت و تفریحات خود باشد باز شما احساس شکست خواهید کرد . در کل ثروت نباید اولین و مهم ترین عامل انتخاب همسر مثلا در ازدواج با دختر پولدار باشد .
ازدواج با انگیزه های منفعت گرایانه
برخی از افراد با انگیزه منفعت گرایانه ازدواج می کنند مثلاً فرد مجرد ی نمی تواند بر اساس قوانین به کشورهای خارجی مسافرت كند . یا ممکن است یک آقا برای برخوردار شدن از برخی امتیازات قانونی ، با دختری ازدواج کند . ازدواج با انگیزه های منفعت گرایانه باعث می شود این افراد شرایط مهم برای ازدواج را نادیده بگیرد و فقط برای منفعت ازدواج کنند . بدون شک پس از کسب منفعت در این افراد احساس نارضایتی از ازدواج خود را نشان می دهد . به عبارت دیگر افراد در ازدواج فقط باید به فکر منفعت خود نباشند بلکه باید کمال و منفعت هر دو نفر در نظر گرفته شود .
ازدواج اجباری
گاهی برخی افراد با انواع تهدید بدنی و فشار روانی تن به ازدواج اجباری می دهند . چون احساس رضایت و موفقیت در ازدواج های تحمیلی بسیار پایین است و دوام آن ها کم است به همین علت اگر فردی بدون رضایت ازدواج کند احتمال بروز ناسازگاری و اختلاف بسیار بالا می رود . چون در این نوع زندگی و ازدواج اثری از عشق ، علاقه، محبت ، صبر ، شکیبایی و گذشت نیست .
ازدواج صرفاً به خاطر مصالح والدین یا بستگان فرد مقابل
در ازدواج صرفاً به خاطر مصالح والدین یا بستگان فرد مقابل ، ازدواج به خاطر رودربایستی پدر یا مادر از خواهران یا برادران یا اطرافیان دیگر صورت می گیرد ، هم چنین گاهی فرد به خاطر امتیازات و ویژگی های اطرافیان با فردی ازدواج می کند و شرایط و ویژگی های خاص ( امتیازات و معایب ) فرد مقابل را در نظر نمی گیرد یا آن ها را کوچک و بی اهمیت می بیند . احتمال موفقیت و دوام چنین ازدواج هایی به شانس بستگی دارد چون فرد باید خودش به ازدواج علاقه داشته باشد و خودش را برای پذیرش مسولیت جدید آماده کند .
ازدواج با هدف دستیابی به امتیازات
برخی از دختران یا پسران صرفاً برای دستیابی به امتیاز همسر دکتر یا مهندس شدن و یا انتساب به استاد و ریس اداره و ریاست دانشگاه و مانند آن با فرد خاصی ازدواج می کنند این در حالی است که این افراد سایر شرایط از قبیل سن ، شخصیت ، اخلاق ، رفتار و تعهد فرد مقابل را در نظر نمی گیرند . احتمال شکست و دوام این ازدواج ها کم است و امتیازات خاص همسر نمی تواند باعث رضایت در زندگی مشترک در طولانی مدت شود .
ازدواج از روی ترحم و دلسوزی
ازدواج از روی ترحم و دلسوزی اغلب به علت ناتوانی بدنی ، نقص در زیبایی ، فقدان یک ویژگی یا وجود آسیب های اجتماعی مانند اعتیاد در فرد مقابل صورت می گیرد . هدف ازدواج نمی تواند نجات فرد آسیب دیده باشد در ازدواج لازم است نخست نسبت به طرف مقابل حسی از اعتماد و علاقه وجود داشته باشد و علاوه بر آن ، به وجود یک کمال نسبی در او باور داشته باشیم . چون همسر قرار است همراه و شریک در تربیت فرزند باشد ؛ پس باید بتوانید به وجود او افتخار کنید ، نه این که او را تحمل کنید .
پذیرش ازدواج به خاطر تهدید فرد مقابل
گاهی ممکن است دختر یا پسر با تهدید به خودکشی یا دیگرکشی یا تهدید منتهی به نقص عضو طرف مقابل ، به پذیرش ازدواج مجبور می شود . در تمام این موارد اولین نکته ای که باید توجه کرد این است فردی که به خاطر شکست و ناکامی به این رفتار یا تهدید روی می آورد و طرف مقابل را مجبور می کند که با او ازدواج کند ، چگونه می تواند زندگی مشترک آینده را اداره کند . این افراد احتمالاً مشکلات روانی یا شخصیت دارند و زندگی با آن ها سخت است .
انتخاب همسر بر اساس ویژگی خاص
امکان دارد فردی نسبت به ویژگی خاص یک فرد مانند " هوش " ، " شوخ طبعی " جذب شود . این ویژگی های خاص یک فرد هیچ ربطی نسبت به نحوه رفتار ، شخصیت و اخلاق فرد ندارد و این ویژگی خاص تضمین کننده رضایت مندی ازدواج نیست . برای ازدواج موفق ، افراد باید از سلامت روانی ، وجدان ، عقل ، منطق و اخلاق خوب برخوردار باشند .
ازدواج از روی ترس و فشار
برخی دختران و خانواده ها از ترس این که امکان دارد هرگز برای آن ها در آینده خواستگاری نیاید ، بدون فکر و بررسی کافی ازدواج می کنند . گاهی هم فشار اجتماع و خانواده ، فرد را به یک اقدام شتاب زده و عجولانه وادار می کنند این مسأله بیش تر در مورد دخترانی اتفاق می افتد که در انتخاب همسر خیلی وسواس ( این افراد مبتلا به اختلال شخصیت وسواس جبری هستند . به عبارت دیگر اختلال شخصیت وسواسی دیر تصمیم می گیرند و دیر انتخاب می کنند ) دارند و فرصت های زیادی را از دست داده اند . برای اطلاع بیشتر از مشاوره قبل از ازدواج در کانال تلگرام روان شناسی جنسی ، زوج و خانواده عضو شوید . یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منابع :
کتاب دانستنی های ازدواج سالم ، رامین تبرایی و همکاران ، 1396
بررسی انگیزه ی ازدواج در بین دختران و پسران نامزد ، احمد امانی و داوود بهزاد ، 1391
» آمادگی برای ازدواج
» هفت رمز ازدواج موفق
» رمز اول ازدواج موفق ؛ آشنایی با دنیای درونی همسر
» رمز دوم ازدواج موفق ؛ حس دلبستگی و تمجید
» تاریخچه و فلسفه ازدواج
» رمز سوم ازدواج موفق ؛ قدم برداشتن به سمت همدیگر
» مزایا و معایب ازدواج سفید در ایران
» ازدواج سفید در ایران
» انگیزه های نامناسب برای ازدواج
پاسخ مشاور: سلام . ممنون از توجه شما . درباره دلایل درست برای ازدواج به زودی مطلبی روی سایت قرار می دهیم .
پاسخ مشاور: خیلی ها این کار رو می کنند ولی ازدواج به دلیل تنهایی یکی از دلایل نادرست ازدواج هست .
پاسخ مشاور: تلاش برای درست کردن شرایط بهتر از فرار کردن از شرایط موجوده
پاسخ مشاور: من شرایط زندگی شما رو نمی دونم ولی ازدواج از سر ناچاری چیزی رو حل نمی کنه .
پاسخ مشاور:
سلام به زودی مقاله ای با عنوان دلایل درست ازدواج در سایت قرار می گیرد .
پاسخ مشاور:
سلام .
سلام . اصلاً به خاطر وضعیت مالی طرف مقابل با او ازدواج نکنید چون هنگامی که دختر یا پسر ثروتمندی که فاقد خصوصیات انسانی است و اکنون همسرتان شده است ، ثروت خود را به رخ شما می کشد و اعتماد به نفس شما را کم می کند در نتیجه شما می خواهید هر طوری شده از او فاصله بگیرید ؛ هر چند هم طلاق نگیرید .
پاسخ مشاور:
سلام .
هرگز بخاطر فشار اطرافیان و این که امکان دارد خواستگاری برای شما نیاید ازدواج نکنید . چون یک ازدواج غلط خیلی عواقب زیانباری برای فرد خواهد داشت .
پاسخ مشاور:
سلام .
این جزء انگیزه های نامناسب برای ازدواج هست . هنگامی که دختر یا پسر ثروتمندی که فاقد خصوصیات انسانی است همسرشما می شود ، ثروت خود را به رخ شما می کشد و اعتماد به نفس شما را کم می کند در نتیجه شما می خواهید هر طوری شده از او فاصله بگیرید .
پاسخ مشاور:
سلام .
در ازدواج اجباری چون اثری از عشق ، علاقه ، محبت ، صبر ، شکیبایی و گذشت نیست ، احساس رضایت و موفقیت خیلی کم است .
پاسخ مشاور:
سلام .
خیلی ممنون از حسن توجه شما .
پاسخ مشاور:
سلام .
در این مورد به اولین چیزی که باید توجه کرد این است فردی که به خاطر شکست و ناکامی به تهدید روی می آورد و طرف مقابل را مجبور می کند که با او ازدواج کند ، چگونه می تواند زندگی مشترک آینده را اداره کند . این افراد احتمالاً مشکلات روانی یا شخصیت دارند و زندگی با آن ها سخت است .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |