واکنش کودکان به مرگ عزیزان

مرگ از جمله مسائلی است که افراد از ابتدای تاریخ با آن مواجه بوده اند و شاید بتوان گفت که هيچ فردی نيست که به این اتفاق مهم در زندگی خود فکر نکرده باشد . در حقیقت مرگ واقعیت انکار ناپذیری است . از نظر روانشناسان ، تمایل انسان به جاودانگی ، فرد در حال مرگ را دچار آسيب های زیادی می کند . ترس از مرگ همراه با نشانه های جسمی و نگرانی های روانی ، جزء مراحل مرگ است . چون مرگ ، روبه رو شــدن با بزرگترین مشکل و حادثه زندگی و پذیرش آن اجباری است . روانشناسی ، تلاش می کند واکنش افراد به مرگ با رنج ، درد و فشار کمتری باشد به خصوص در کودکان . در واقع روانشناسان سعی می کنند همراه با نشان دادن واکنش کودکان به مرگ عزیزان برای مراقبین و سایر کسانی که با کودکان در ارتباط هستند ، ضمن درک شرایط این کودکان ، سعی کنند به آن ها در این شرایط بحرانی کمک کنند .
در این مقاله به واکنش کودکان به مرگ عزیزان می پردازیم .
واکنش کودکان به مرگ عزیزان
از دست دادن والدین به عنوان مظهر دلبستگی ، عواقب بلند مدتی برای کودکان دارد . وقتی والدی ( پدر یا مادر) می میرد ، احساس امنیت کودک و سرپرستی شدن تهدید می شوند . مرگ خواهر یا برادر نه تنها کودکان را از روابط عاطفی صمیمانه محروم می کند بلکه اغلب برای اولین بار آن ها را آگاه می سازد که خودشان نیز آسیب پذیر هستند . کودکانی که به خاطر فقدان خانوادگی سوگوارند . از گریه کردن مکرر ، مشکل تمرکز کردن در مدرسه ، مشکلات خواب ، سردرد و نشانه های جسمانی دیگر چند ماه تا چند سال بعد از مرگ ، خبر می دهند . هم چنین تحقیقات نشان می دهد که افسردگی خفیف مداوم ، اضطراب و پرخاشگری شایع هستند . در عین حال بسیاری از کودکان می گویند به طور فعال تماس ذهنی با والد یا خواهر برادر از دست رفته را حفظ می کنند و به طور منظم خواب آن ها را می بینند و با آن ها حرف می زنند . در پیگیر بعد از 7 تا 9 سال بعد از مرگ خواهر یا برادر ، فکر کردن به او حداقل روزی یک بار شایع بود . این تصورات ذهنی که گاهی بزرگسالان داغدیده نیز از آن خبر می دهند ، به کنار آمدن با فقدان کمک می کند .
رشد شناختی ( ذهنی ) افراد در سوگ دخالت دارد مثلاً کودکانی که درک ناپخته ای از مرگ دارند ممکن است باور داشته باشند که والد فوت شده عمداً و شاید از روی عصبانیت او را ترک کرده و والد دیگر نیز ممکن است ناپدید شود . به همین دلیل باید به کودکان مرتباً توضیح داده شود که والد او نمی خواسته بمیرد و از دست آن ها عصبانی نبوده است . پنهان کردن واقعیت از کودکان آن ها را منزوی می کند و اغلب موجب پشیمانی عمیق می شود . صرف نظر از سطح آگاهی کودکان در مورد سوگ ، صداقت ، محبت ، و اطمینان خاطر به آن ها کمک می کنند تا احساس های دردناک فقدان عزیزان را تحمل کنند . کودکان دبستانی سوگوار معمولاً بیشتر از نوجوانان تمایل دارند به والدین اعتماد کنند . نوجوانان برای این که طبیعی به نظر برسند ، اندوه خود را از بزرگترها و همسالان پنهان می کنند . در نتیجه آن ها بیشتر از کودکان افسرده می شوند یا از طریق رفتار ناسازگارانه سعی می کنند از سوگ بگریزند . برای اطلاع بیشتر از نحوه برخورد و مقابله با انواع حوادث استرس زای زندگی در کانال تلگرام مشاوره روانشناسی فیلیا عضو شوید . یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منابع :
روانشناسی مرگ ، پریسا قاسمی نیا ، نسرین السادات رنجبرقدیم ، 1396
روانشناسی رشد ترجمه لورا برک ترجمه یحی سید محمدی


» روش های کنار آمدن با مرگ عزیزان از دست رفته
» واکنش والدین به مرگ فرزند
» مرگ چیست
» مراحل مرگ
» واکنش افراد به مرگ همسر
» فرایند سوگ
» تفاوت افراد در واکنش به سوگ
پاسخ مشاور:
سلام .
معمولاً مرگ والدین قبل از 11 ساگی باعث مشکلات روحی و روانی فرد مانند افسردگی در آینده می شود .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |