انواع شوک فرهنگی
اختلافات فرهنگی از جنبه های مختلف قابل بررسی است . معمولاً اختلافات فرهنگی به صورت موقعیت جغرافیایی ، زبان ، طرز تفکر و نگرش ، عقاید، ایده ها، باورها ، برخوردها ، نوع شکل گرفتن هویت ، ارزش ها ، آداب و رسوم ، مذهب ، اقتصاد و دیدگاه های اجتماعی بروز می کند . به همین علت افراد هنگام حضور در فرهنگی دیگر در ابتدا شور ، نشــاط و خوشحالی خاصی خواهند داشت ، در حالی که ممکن اســت از تبعات منفی و مشکلاتی که تهدیدشان می کند آگاهی نداشته باشند و به همین علت دچار مشکلات فرهنگی و اجتماعی شوند . و این افراد دچار انواع شوک فرهنگی می شوند به همین علت افراد در ابتدا بدون مشکل هستند و پس از آشنایی بیشتر ممکن است دچار انواع شوک فرهنگی شوند .
در این مقاله به انواع شوک فرهنگی می پردازیم .
انواع شوک فرهنگی
در ادامه مقاله انواع شوک فرهنگی بیان می شود :
- شوک فرهنگی فردی
- شوک فرهنگی جمعی
- شوک فرهنگی معکوس
شوک فرهنگی فردی
اكثر مطالعات صورت گرفته در ارتباط با شوک فرهنگی ، درباره شوک فرهنگی فردی بوده كه يک پديده جسمی و روانی است و برای اكثر افرادی که تازه وارد فرهنگ جديد می شوند اتفاق می افتد . محققان بیان می کنند شوک فرهنگی U شكل است یعنی فرد در اولين برخورد با فرهنگ جدید هيجان زده می شود و احساس خوش بينی ، خوشحالی و شادی می كند ؛ سپس دچار سردرگمی می شود و در صورت تحمل ، به سازگاری با فرهنگ جديد می پردازد . به عبارت دیگر مراحلی که فرد وارد فرهنگ جدید می شود به طور مختصر در زیر بیان شده است .
هيجان زده و خوش بين : در مرحله ورود فرد به فرهنگ جدید روحيه افراد بسيار بالا است و افراد احساس خوشحالی ، و شادی می كنند .
آغاز اختلاف : با پيدايش اختلاف بين فرهنگ جدید و فرهنگ خود فرد به تدریج عدم سازگاری بين آن ها ايجاد می شود و تعادل و ثبات موجود در ساختار معنايی درونی افراد با محيط بيرونی از بين می رود و روحيه افراد ، به تدریج کاهش می یابد .
سردرگمی : فرد با يک تعارض شديد روبه رو است . به عبارت دیگر اختلاف فرهنگ جدید و فرهنگ خود فرد به اوج خود میرسد و در اين مرحله روحيه افراد خیلی كاهش می یابد .
سازش جدید : به تدريج ، فرد خودش را با فرهنگ جديد سازگار می کند و وضعيت موجود یا فرهنگ جدید را به صورت منطقی تحليل می كند و از طريق رفتارهای جبرانی و افزایش مهارت های زندگی روحیه خود را افزایش می دهد .
شوک فرهنگی جمعی
تغيير ناگهانی در نظام های سياسی بر بافت فرهنگی جامعه تأثير می گذارد و اين تأثير امکان دارد به يک شوک در سطح جمعی منجر شود . شوک فرهنگی جمعی ، برخلاف شوک فرهنگی فردی ، با تغيير جغرافيايی و مهاجرت اتفاق نمی افتد ، بلكه در نظام فرهنگی و اجتماعی موجود فرد عدم تعادل به وجود می آید . تغییر ناگهانی ناشی از نظام اقتصادی در کشور نیز یک شوک فرهنگی جمعی محسوب می شود .
شوک فرهنگی معكوس
شوک فرهنگی معکوس به پديده ای گفته می شود كه افراد پس از سازگاری با فرهنگ جديد ، در بازگشت به فرهنگ بومی خود ، آن را تجربه می كنند و بايد آمادگی و مهارت مقابله با آن را داشته باشند . فرايند شوک فرهنگی معكوس تقريباً مشابه شوک فرهنگی فردی است . برای اطلاع بیشتر از مسائل مربوط به مهاجرت و نحوه پذیرش در فرهنگ جدید در کانال تلگرام روان شناسی اجتماعی عضو شوید یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منابع :
مديريت شوک فرهنگی در سازمان ها و موسسات بين المللی ، محمد دوستار
پاسخ مشاور:
سلام .
خیلی ممنون از حسن توجه شما .
پاسخ مشاور:
سلام .
افرادی که وارد فرهنگ جدید می شوند دچار اضطراب ، افسردگی ، انزوا ، پوچی ، ترس و حس از دست دادن هویت همزمان با انطباق و سازگاری می شوند .
پاسخ مشاور:
سلام .
سه نوع شوک فرهنگی فردی ، جمعی و معکوس وجود دارد .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |