بیماری پسوریازیس
بیماری پسوریازیس یک بیماری مزمن و عود کننده پوستی ، با ضایعاتی است که ویژگی اصلی آن ها عبارت است از وجود پوسته های نقره ای و اریتمی همگن و براق در زیر این پوسته ها است . کنترل و عوارضی که پسوریازیس بر کیفیت زندگی به جا می گذارد دشوار است . این بیماری استرسی ایجاد می کند که به نوبه خود موجب تحریک بیشتر بیماری پسوریازیس می گردد . بیمارانی که بیان می کنند بیماری پسوریازیس آن ها به وسیله استرس بیشتر تحریک می شود غالباً استرس هایی را در ارتباط با بیماری بیان می کنند که باعث بدریختی و بدشکلی ظاهری بیشتر آن ها می شود و برچسب بیماری پسوریازیس در اجتماع می گیرند . استرس ناشی از بیماری پسوریازیس بیشتر از آن که در شدت یا مزمن شدن بیماری تاثیر داشته باشد ، بیشتر باعث مشکلات روانی- اجتماعی در فرد می شود که باعث می شود این فرد مشکلات زیادی در روابط بین فردی با دیگران داشته باشد .
مطالعات نشان می دهد که در بیماران پسوریازیس سطح بالایی از اضطراب و افسردگی وجود دارد و هم چنین بسیاری از اختلالات شخصیت ، مانند اختلال شخصیت اسکیزوئید ، دوری گزین ، منفعل – پرخاشگر ، و وسواسی جبری در این بیماران دیده می شود . صحبت های افراد مبتلا به بیماری پسوریازیس نشان می دهد که دچار افسردگی و افکار خودکشی هستند و وجود همزمان افسردگی و دیگر مشکلات روحی و روانی آستانه و تحمل بروز خارش را در این بیماران پایین می آورد . مصرف زیاد الکل در مردان مبتلا به بیماری پسوریازیس ( بیش از 80 گرم اتانول در روز ) باعث ضعیف شدن نتایج درمان آن ها می شود . در ادامه به بررسی موضوع بیماری پسوریازیس می پردازیم .
تعریف بیماری پسوریازیس
بیماری پسوریازیس یا بیماری پوستی صدف جزء بیماری های خود ایمنی مانند بیماری ام اس و لوپوس (بیماری خودایمنی یعنی سيستم ايمنی نمی تواند تفاوتی بين ماده خارجی و سلول ها و بافت خود بدن بگذارد ، در نتيجه بدن به جای مبارزه با میکروب ها و ویروس ها به بافت های خودی حمله می كند ) ، غیر واگیر و مزمن پوستی است که به علت تولید سریع سلول های پوستی ایجاد شده و با پوسته پوسته شدن سطح پوست همراه است .
در کل بیماری پــسوريازيس یک بیماری التهابی پوست است كــه ایجاد آن به عوامل زیادی بـستگی دارد . آمارها نشان می دهد بیماری پـسوريازيس 1 درصد تــا 6 درصد جمعيت ( به طور متوسط 3 درصد جمعیت ) را گرفتار می كند و امكان بروز ايـن بيمـاری در همه سـنين حتـی بـه صـورت مادرزادی وجود دارد اما سن متوسـط ابتلا به این بیماری 37.8 سال است و در افرادی كـه سابقه خـانوادگی دارند معمولا در سن پایین تری شروع می شود . تاكنون درمان قطعی برای درمان اين بيمـاری يافـت نشده است .
علائم و نشانه های بیماری پسوریازیس
از علائم و نشانه های شایع بیماری پسوریازیس التهاب و قرمزی ناحیه آسیب دیده است ، ضایعات پوستی در پسوریازیس معمولی به رنگ نقره ای سفید ، براق و ضخیم می باشد که روی زخم های قرمز رنگ کشیده شده و گاهی زخم ها ترک خورده هستند و خونریزی می کنند . گاهی علائم این بیماری عود می کند و برخی اوقات علائم این بیماری کاملاً از بین می رود . در نوع خفیف بیماری پسوریازیس فقط نواحی محدودی از پوست دیده می شود اما در نوع شدید آن ، با ضایعات پوستی ضخیم و گسترده در کل بدن دیده می شود . ضایعات معمولاً روی مفاصلی مانند آرنج و زانو ایجاد می شود اما در جاهای دیگر بدن مانند گردن ، پوست سر ، دست ها ، پا و صورت نیز امکان دارد دیده شود و در موارد کمتر در دهان ، اندام های تناسلی و ناخن ها نیز دیده می شود . در کل علائم و نشانه های بیماری پسوریازیس مانند بیماری لوپوس در افراد مختلف بسیار متفاوت است و در همه بیماران تمام نشانه ها وجود ندارد و به نوع بیماری پسوریازیس بستگی دارد . در زیر برخی از شایع ترین علائم این بیماری بیان می شود :
- لکه های پوستی قرمز ، که با پوسته های نقره ای پوشیده شده اند .
- خشکی پوست و ترک خوردگی پوست که امکان دارد همراه با خون ریزی باشد .
- تورم و خشکی مفاصل مانند آرنج و زانو و دردناک شدن آن ها
- درد در نواحی اطراف ضایعات قرمز رنگ
- نقاط پوسته دار کوچک که این مورد در کودکان شایع است
- خارش و سوزش در اطراف لکه های پوستی
- ضخیم شدن ناخن ها یا فرو رفتگی در ناخن ها
برای اطلاع بیشتر از سایر بیماری های جسمی و مشکلات روانی آن ها در کانال تلگرام مشاوره روانشناسی فیلیا عضو شوید و یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منابع :
خلاصه روانپزشکی کاپلان و سادوک ، ترجمه دکتر فرزین رضاعی ، 2007
برآورد اثر فصل روی عود پسوريازيس با استفاده از مدل نرخ با ضرايب وابسته زمان برای رخدادهای بازگشتی ، فرشته عثمانی و همکاران ، 1394
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |