سندرم خستگی مزمن چیست
سندرم خستگی مزمن بیماری است که بیشتر گریبان گیر جوانان ( سن 20 سالگی تا 40 سالگی ) است البته سندرم خستگی مزمن در کودکان و نوجوانان نیز اتفاق می افتد اما میزان آن خیلی کمتر است . علائم سندرم خستگی مزمن شامل خستگی ، افسردگی ، سردرد ، گلو درد فرسودگی ، نفخ ، و ... است ، این بیماری معمولاً در خانواده ها وجود دارد یعنی احتمالاً ارثی است و در دوقلوهای یک تخمکی و همسان احتمال آن 2.5 برابر دوقلوهای دو تخمکی و غیرهمسان است . 80 درصد بیماران مبتلا به سندرم خستگی مزمن افسرده هستند . در بیماری سندرم خستگی مزمن خیلی کم پیش می آید که بیمار خود به خود درمان شود و بیمارانی زودتر بهبود می یابند که هیچ بیماری روانی یا جسمی دیگری همزمان با سندرم خستگی مزمن ندارند .
در این مقاله به بررسی موضوع سندرم خستگی مزمن می پردازیم .
تعریف سندرم خستگی مزمن
سندرم خستگی مزمن یک بیماری پیچده است که توسط خستگی زیاد بیشتر از 6 ماه مشخص می شود و با استراحت خستگی برطرف نمی شود . در این بیماری خستگی شدید باعث ناتوانی فرد می شود و غالباً همراه با درد عضلانی ، سردرد ، تب خفیف ، مشکلات شناختی و تفکر و عدم تمرکز ، و مشکلات گوارشی است . چون سندرم خستگی مزمن هیچ ویژگی و علائم خاصی جز خستگی ندارد از نظر پزشکان تشخیص آن مشکل است . در بریتانیا و کانادا به سندرم خستگی مزمن آنسفالومیلیت میالرژیک گفته می شود .
دلایل سندرم خستگی مزمن
علت سندرم خستگی مزمن مشخص نبوده و تحقیقات محققین نیز هیچ علامت خاص یا آزمایش تشخیصی خاصی را برای این اختلال تایید نکرده است . برخی محققین در بیماران مبتلا به سندرم خستگی مزمن ، نشانه های غیر اختصاصی ناهنجاری های ایمنی را مشاهده کرده اند ، مانند کاهش پاسخ های تکثیری لنفوسیت های خون محیطی ، ولی این پاسخ ها شبیه پاسخ هایی است که در برخی بیماران دچار افسردگی اساسی مشاهده شده است . چندین تحقیق نیز نشان داده اند که اختلال در محور هیپوتالاموس-هیپوفیز در بیماران مبتلا به سندرم خستگی مزمن وجود دارد به همین دلیل در برخی موارد برای کاهش خستگی هورمون کورتیزول تجویز می شود
شیوع سندرم خستگی مزمن
میزان دقیق و شیوع سندرم خستگی مزمن مشخص نیست ولی به نظر می رسد در جمعیت بزرگسالان 0.007 تا 2.8 درصد باشد . زنان 2 برابر مردان دچار سندرم خستگی مزمن می شوند . در آمریکا حدود 25 درصد جمعیت جوانان حداقل به مدت 2 هفته یا بیشتر دچار خستگی می شوند البته وقتی خستگی بیش از 6 ماه طول بکشد خستگی مزمن نامیده می شوند . علایم سندرم خستگی مزمن اغلب همراه با بیماری های دیگری مانند سندرم روده تحریک پذیر ، اختلال مفصل تمپوروماندیبولار ، و فیبرومیالژیا دیده می شود . برای اطلاعات بیشتر در مورد سایر مشکلات روانپزشکی در کانال تلگرام اختلالات روان شناختی و مهارت های زندگی عضو شوید . یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منبع : خلاصه روانپزشکی کاپلان و سادوک ، ترجمه فرزین رضاعی ، 2007
» انواع افسردگی
» افسردگی پس از زایمان در مادران ؛ علائم و عوامل موثر بر آن
» بهداشت روان و پیشگیری از افسردگی
» علائم افسردگی در کودکان
» علائم و نشانه های سندرم خستگی مزمن
» افسردگی ماژور
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |