چه غذاهایی باعث بلوغ زودرس می شود
دوران بلوغ از حساس ترین دوران زندگی هر فردی به حساب می آید و افراد را از دنیای کودکی به بزرگسالی منتقل می کند . گاهی تغییرات بلوغ زودتر از سن معمول اتفاق می افتد که به آن بلوغ زودرس می گویند . بلوغ زودرس مشکلات جسمانی ، روانی و اجتماعی زیادی را برای کودکان به وجود می آورد زیرا زودتر از حد معمول و قبل از اینکه کودک آماده این تغییرات شود به وجود می آیند .
عوامل موثر در بلوغ زودرس شامل عوامل ژنتیکی ، محیطی و شرایط جسمی است و تغذیه یکی از موارد موثر در بروز این مسئله می باشد . در این مقاله به این سوال خواهیم پرداخت که چه غذاهایی باعث بلوغ زودرس می شوند و میان تغذیه و بلوغ زودرس چه ارتباطی وجود دارد .
تشخیص بلوغ زودرس در دختران و پسران
بلوغ زودرس زمانی تشخیص داده می شود که تغییرات بلوغ در دختران قبل از 7 یا 8 سالگی و در پسران قبل از 9 سالگی مشاهده شود . در دختران قبل از 7 یا 8 سالگی ، رشد سینه ها شروع شده و قاعدگی اتفاق می افتد ، همچنین جهش رشدی و رشد سریع قد در این دختران مشاهده می شود . در پسران علائم بلوغ زودرس به این صورت است که قبل از 9 سالگی ، آلت تناسلی یا بیضه ها بزرگ شده و رشد سریع قد و جهش رشد در آن ها مشاهده می شود .
برخی نشانه ها نیز هم در دخترها و هم در پسرها بروز پیدا می کنند که گاهی اوقات نشانه های بلوغ زودرس و گاهی اوقات طبیعی هستند . این نشانه ها عبارت اند از : رشد موهای زائد در ناحیه تناسلی ، زیر بغل و صورت ، تغییر صدا ، جوش زدن و بوی بدن بزرگسال .
برای تشخیص بلوغ زودرس در دختران و پسران ، ممکن است پزشک دستور آزمایش خون بدهد تا ببینید آیا سطح بالایی از هورمون های جنسی رد بدن کودک وجود دارد یا خیر . همچنین دستگاه ایکس ری ( X-rays ) از مچ دست کودک نیز کمک می کند که متوجه شوید آیا استخوان ها خیلی زود در حال بالغ شدن هستند یا خیر .
پیامدهای بلوغ زودرس
در ارتباط با پیامدهای بلوغ زودرس ، کودکانی که دچار بلوغ زودرس می شوند ممکن است در ابتدا به سرعت رشد کرده و در مقایسه با همسالان خود قدبلند شوند اما چون استخوان های آن ها بسیار سریع تر از شکل طبیعی رشد می کند اغلب ، رشد آن ها نیز زودتر از معمول متوقف می شود . این مسئله می تواند باعث شود که این کودکان در بزرگسالی کوتاه تر از متوسط باشند . درمان بلوغ زودرس به این کودکان کمک می کند که قدشان نسبت به وضعیت بدون درمان بیشتر رشد کند .
از سوی دیگر ، دختران و پسرانی که بلوغ را خیلی زودتر از همسالان خود شروع می کنند ، ممکن است نسبت به تغییراتی که در بدن آنها رخ می دهد ، بسیار آگاه باشند . این مسئله ، ممکن است بر عزت نفس آن ها تأثیر گذاشته و خطر ابتلا به افسردگی یا سوء مصرف مواد را در آن ها افزایش دهد .
چه غذاهایی باعث بلوغ زودرس می شود
اگرچه عوامل بلوغ زودرس بسیار گسترده است اما تحقیقات زیادی به نقش تغذیه کودکان در بلوغ زودرس اشاره کرده اند . در ادامه به این مسئله خواهیم پرداخت که چه ارتباطی بین تغذیه و بلوغ زودرس وجود داشته و چه غذاهایی باعث بلوغ زودرس می شود .
مصرف غذاهای پرچرب توسط مادر : مادرانی که در دوران بارداری و نوزادی کودک رژیم غذایی پرچرب داشته اند به احتمال بیشتری فرزندانشان به بلوغ زودرس دچار می شوند .
گوشت قرمز : تحقیقات نشان داده اند دخترانی که قبل از سن و زمان بلوغ بیشتر از 12 بار درهفته و به میزان زیاد از گوشت قرمز استفاده می کنند احتمال بروز بلوغ زودرس در آنها بیشتر است . این موضوع به معنی حدف گوشت قرمز نیست ولی در مصرف آن نباید زیاده روی شود .
غذاهای چرب و شیرین : ابتلا به اضافه وزن و چاقی یکی از عوامل بروز بلوغ زودرس در کودکان است الگوهایغذايی نامناسب و نادرست میتواند بچهها را با بلوغ زودرس مواجه کند . مثلا والدين بايد مصرف غذاها و ميانوعدههای چرب و شيرين را در برنامه غذايی کودکان خود محدود کنند و آنها را از 6 ماهگی به خوردن خوراکیهای چرب ، شور و شيرين عادت ندهند . نبايد فرزندان خود را به مصرف لبنيات پرچرب يا دسرهای شيرين و غذاهای سرخکرده که عامل افزايش وزن و ابتلا به بلوغ زودرس بچهها هستند، عادت دهند .
جگر مرغ : این ماده غذایی منبع هورمون هایی است که به مرغ تزریق می شود و نباید به کودکان داده شود .
سویا : سویا و مشتقات آن به دلیل دارا بودن حجم بالای هورمون فیتواستروژن ( Phytoestrogen ) باعث تغییرات هورمونی در کودکان و بلوغ زودرس می شود . حتی شیر خشک هایی نیز که پایه سویا دارند در آینده احتمال بروز این مشکل را بالا می برند .
استفاده از آفت کش ها در تهیه مواد غذایی : امروزه از آفت کش ها و مواد زیادی در تهیه سبزیجات و میوه ها استفاده می شود . استفاده از مواد غذایی که به این طریق تهیه شده اند به دلیل وجود هورمون رشد و استروئید ها باعث بلوغ زودرس می شوند .
کمبود ویتامین دی D : اگرچه نقش کمبود ویتامین D در بلوغ زودرس مشخص نیست اما تحقیقات نشان داده اند دخترانی که دچار بلوغ زودرس هستند به طور قابل توجهی ، بیشتر از دخترانی که رشد متناسب با سن دارند دچار کمبود ویتامین D هستند .
پیاز و کاکائو : به تازگی تحقیقاتی انجام شده که نشان می دهد امکان دارد این دو ماده غذایی روی بلوغ زودرس تاثیر دارند ولی هنوز تحقیقات کافی برای اثبات این موضوع انجام نشده است .
پیشنهاد نهایی
همانطور که ملاحظه کردید ، تغذیه کودک و همچنین تغذیه مادر در دوران بارداری به شدت در زمان بندی بلوغ فرزندان موثر است . به همین دلیل مصرف غذای سالم به خصوص در کودکان اهمیت بسیار زیادی در سلامتی آن ها دارد . اگر می خواهید در مورد تغذیه سالم در کودکان اطلاعات بیشتری کسب کنید می توانید در ادامه و بر روی لینک زیر کلیک کنید .
اگر پس از مطالعه این مقاله، باز هم سوالاتی در مورد چه غذاهایی باعث بلوغ زودرس می شود داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال مشاوره روانشناسی کودک و نوجوان را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- علائم بلوغ زودرس چیست ؟
اگر نشانه های بلوغ در دختران قبل از 8 سالگی و در پسران قبل از 9 سالگی مشاهده شود نشانه بلوغ زودرس است که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .
2- چه غذاهایی باعث بلوغ زودرس می شوند ؟
مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز ، غذاهای چرب و شیرین و سویا می تواند باعث بلوغ زودرس در کودکان می شود که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .
3- چرا سویا باعث بلوغ زودرس می شود ؟
سویا و مشتقات آن دارای حجم بالایی از فیتواستروژن بوده که باعث تغییرات هورمونی در کودکان می گردد . برای آگاهی از جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
پاسخ مشاور: به مرور درست می شود
پاسخ مشاور: سلام لطفا برای چک کردن سلامتی و وضعیت بلوغ خود به پزشک مراجعه کنید.
پاسخ مشاور: سلام شما با توجه به علائم ذکر شده به بلوغ رسیده و در حال طی کردن آن هستید.
پاسخ مشاور: سعی کنید تا حد امکان میزان مصرف فست فود رو کاه بدید یا غذاهایی مثل پیتزا و هر چیزی که امکانش ور دارید خودتون با مواد سالم درست کنید .
پاسخ مشاور:
علائم بلوغ زودرس مانند بلوغ هست ولی زودتر از سن بلوغ معمول بروز می کنند .
پاسخ مشاور:
به جز مواد غذایی عوامل مانند ژنتیک ، هورمون ها و چاقی نیز در بروز بلوغ زودرس تاثیر دارند .
پاسخ مشاور:
سلام . مقاله نشانه ها و عوامل بلوغ زودرس را مطالعه نمایید .
پاسخ مشاور:
سلام . اگر نشانه های بلوغ در دختران قبل از 7 سالگی و در پسران قبل 9 سالگی دیده شود . بلوغ زودرس است . برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله بلوغ زودرس را مطالعه نمایید .
پاسخ مشاور: بله .
پاسخ مشاور: سلام . در مورد نرسیدن به بلوغ حتماً به پزشک مراجعه نمایید .
پاسخ مشاور: حتما به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید تا رژیم غذاییش رو کنترل کنه و برای چک به سک متخصص غدد مراجعه کنید تا ببینند وضعیت دخترتون چطوره .
پاسخ مشاور: سلام این موضوع ممکن است به دلیل وزن دخترتون یا تغییرات هورمونی قبل بلوغ باشد . قطعا نیاز به بررسی بیشتری دارد .
پاسخ مشاور: سلام بهتر است به پزشک غدد مراجعه کنید چون این درد می تواند ناشی از تغییرات هورمونی باشد ولی قد و وزن نشان دهنده بلوغ در این سن نیستند .
پاسخ مشاور: سلام و وقت بخیر . این سوالی که دارید در حوزه پزشکی هست و بدون معاینه امکان راهنمایی وجود نداره بهتره به یک متخصص غدد هم مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: سلام .با توجه به اینکه 14 سالتونه دچار بلوغ دیر رس نیستید ، بلوغ دیررس از سن 16 سالگی به بعد هست در پسران بنابراین نگران نباشید زمانی که بدنتان آمادگی داشته باشد نشانه های بلوغ ظاهر می شوند .
پاسخ مشاور: امکان داره به دلیل بلوغ باشه . حتما به پزشک غدد مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: سلام . بهتر است برای درمان بلوغ دیررس حتماً به پزشک مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: سلام . اصلاً در مورد مسئله بلوغ خجالت نکشید و با والدین خود صحبت کنید ، بلوغ یک مسئله طبیعی است .
پاسخ مشاور: سلام ، بله ممکنه بلوغ زودرس باشه . برای بررسی دقیق تر به پزشک مراجعه کنید
پاسخ مشاور: سلام. به نظر نمی رسه . اما بهتره حتماً در این مورد با پزشک مشورت کنید
پاسخ مشاور: سلام ، اگر جوانه های پستانی رو مشاهده می کنید بله امکان داره به دلیل بلوغ زودرس باشه و حتماً لازمه به پزشک مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: سلام ، بله رشد سینه بعد از تمام شدن دوره بلوغ و معمولاً تا 22 سالگی می تواند ادامه داشته باشد .
پاسخ مشاور: خیر ، شما در سن بلوغ هستید و این علائم طبیعی است .
پاسخ مشاور: سلام ، در این مورد باید با پزشک مشورت کنید .
پاسخ مشاور: سلام ، در این زمینه حتماً باید با پزشک مشورت کنید
پاسخ مشاور: سلام ، حتما باید به پزشک مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: سلام ، خیر ، شما دقیقا در دوران بلوغ هستید ، وقتی در پسرها علائم بلوغ قبل از نه سالگی بروز پیدا کنه بلوغ زودرس بهش گفته میشه .
پاسخ مشاور: سلام ، خیر ، شما دقیقا در دوران بلوغ هستید ، وقتی در پسرها علائم بلوغ قبل از نه سالگی بروز پیدا کنه بلوغ زودرس بهش گفته میشه .
پاسخ مشاور: سلام ، اگر فرزندتون نشونه های بلوغ داره جای نگرانی نیست ، بلوغ زودرس زمانی تشخیص داده میشه که سن کودک کمتر از 8 سالگی باشه .
پاسخ مشاور: سلام ، بله
پاسخ مشاور: سلام ، اگر قاعدگی در سن ده الی یازده سالگی اتفاق بیفتد رشد بعد از آن ده الی یازده سانت است ولی اگر که در سن سیزده سالگی این اتفاق بیفتد، رشد بعد از آن پنج تا هفت سانت است
پاسخ مشاور: سلام ، اگر قاعدگی در سن ده الی یازده سالگی اتفاق بیفتد رشد بعد از آن ده الی یازده سانت است ولی اگر که در سن سیزده سالگی این اتفاق بیفتد، رشد بعد از آن پنج تا هفت سانت است
پاسخ مشاور: سلام ، نه هنوز دیر نیست .
پاسخ مشاور: سلام، بلوغ زودرس در دختران زمانی تشخیص داده میشه که دختر قبل از 8 سالگی باشه و دختر شما 9 سالشه. اگه علائم بلوغ رو هم داشته باشه بلوغ زودرس نیست .
پاسخ مشاور: سلام، لازمه در این مورد به پزشک مراجعه کنید تا بررسی های دقیق انجام بشه .
پاسخ مشاور: سلام ، بله
پاسخ مشاور: با سلام تاخیر در بلوغ می تواند علت های بسیاری داشته باشد که می تواند شامل مشکلات تیروئید ، کبد و یا کمبود هورمون های مردانه باشد . پزشک متخصص با تجویز دارو می تواند به شما کمک کند .
پاسخ مشاور: سلام ، بله این احتمال وجود دارد. سن بلوغ برای آقایان بین سنین 9 تا 15 سالگی است. اما ممکن است بعضی افراد به دلایل متفاوتی زودتر یا دیرتر به بلوغ برسند. در رابطه با شما تاخیر در بلوغ وجود دارد که البته در حال حاضر جای نگرانی نیست. در صورتی که این تاخیر ادامه پیدا کرد، به پزشک مراجعه کنید و آزمایش های مربوطه را انجام بدهید.
پاسخ مشاور: با سلام اگر این آمپول توسط دکتر تجویز شده نگران نباشید زیرا قطعا فایده آن به مراتب از مضراتش بیشتر خواهد بود. در رابطه با قد هم، نمی توان در حال حاضر اظهار نظری کرد زیرا قد یک مولفه ارثی قدرتمند دارد.
پاسخ مشاور: با سلام اصولا اضافه وزن و چاقی در آقایان با کمبود هورمون های مردانه (تستوسترون) مرتبط است. بنابراین احتمالا ضعیف بودن علائم بلوغ به این دلیل اتفاق افتاده است. اگر به پزشک مراجعه کنید بهتر است زیرا ممکن است که تشخیص دهد که نیاز به دارو های هورمونی دارید.
پاسخ مشاور: با سلام علائم بلوغ و شدت و ضعف آن معمولا در افراد متفاوت است و همه افراد تمامی علائم را به یک صورت تجربه نمی کنند اما در صورتی که نگران بلوغ دیررس خود هستید می توانید برای انجام معاینات هورمونی به پزشک مراجعه کنید.
پاسخ مشاور: با سلام به طور طبیعی بلوغ از سن 11 سالگی شروع می شود بنابراین بلوغ زودرس در فرزندتان اتفاق نیفتاده است.
پاسخ مشاور: با سلام برای معاینات دقیق به پزشک مراجعه کنید زیرا احتمال بلوغ دیررس وجود دارد و ممکن است نیاز به داروهای هورمونی داشته باشید.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |