فلوکستین و درمان افسردگی
مهار کننده های انتخابی بازجذب سروتونین از جمله موادی هستند که با افزایش میزان سروتونین در مغز موجب حفظ تعادل روحی شده و با ایجاد احساس آرامش همراه هستند ؛ فلوکستین یکی از معروف ترین این دسته از داروهاست و نام های فلوکستین و پروزاک به فروش می رسد . تاثیرات این دارو بر روی انواع افسردگی آزمایش شده و ثابت شده است . در ادامه مقاله موارد مصرف داروی فلوکستین در درمان انواع افسردگی را بیان می کنیم .
فلوکستین چیست ؟
فلوکستین یا پروزاک نخستین مهار کننده انتخابی بازجذب سروتونین می باشد که در سال 1987 به بازار عرضه شد و نگرش های موجود در مورد مهار افسردگی را تغییر داد و دلایل تغییر این نگرش این بود که عموما عوارض اولیه فلوکستین بهتر از درمان های موجود در آن زمان بود و نحوه مصرف آن نیز راحت بود .
اثر فلوکستین روی افسردگی
در ادامه اثرات فلوکستین روی انواع افسردگی را بیان می کنیم :
- افسردگی : در ایالات متحده کاربرد همه داروهای مهار کننده بازجذب سروتونین که فلوکستین نیز یکی از آنهاست در درمان افسردگی تایید شده است . تداوم جایگاه این داروها در درمان به دلیل سهولت مصرف ، کم خطر بودن و طیف وسیع اثرات آنهاست .
- خودکشی : هنوز معلوم نیست که بین مصرف داروهای خانواده فلوکستین و اقدام به خودکشی ارتباطی وجود دارد یا خیر ولی تعداد اندکی از بیماران پس از مصرف این داروها دچار اضطراب و سراسیمگی می شوند و بروز همین علایم باعث تحریک یا تشدید افکار خودکشی می شود به همین بیمارانی که از این داروها استفاده می کنند در طول هفته اول باید کاملا تحت مراقبت باشند .
- افسردگی در حین حاملگی و پس از زایمان : در زنان بارداری که داروهای ضد افسردگی خود را قطع می کنند میزان عود افسردگی بسیار بالاست ، این میزان 68 تا 100 درصد زنان را شامل می شود بنابراین بسیاری از زنان هنگام بارداری نیز باید داروهای خود را ادامه دهند .تاثیر افسردگی مادر بر رشد نوزاد مشخص نیست ولی داروهای از خانواده فلوکستین نیز تاثیر منفی رو جنین ندارد همچنین در مطالعه ای کودکانی که مادرانشان در زمان بارداری فلوکستین مصرف کرده بودند تا سن پیش دبستان مورد پیگیری قرار گرفتند هیچگونه عوارض جانبی ، ناهنجاری مادرزادی ، کاهش بهره هوشی ، تاخیر زبانی یا مشکلات رفتاری که ناشی از مصرف این دارو باشد دیده نشد . در صورتی که اندوه پس از زایمان بیشتر از چند هفته طول بکشد تجویز این داروها شروع شود ، اگر در فرد بارداری احتمال افسردگی پس از زایمان داده شود نیز داروهای خانواده فلوکستین تجویز می شود ، مزیت شروع تجویز این داورها حین بارداری در زنی که در معرض خطر افسردگی پس از زایمان می باشد محافظت از نوزاد است ، زیرا چنین مادرانی ممکن است پس از زایمان به نوزاد خود آسیب برسانند و تاثیرات افسردگی پس از زایمان بر کودک ، بسیار مخرب است . در کل مصرف داروهای این خانواده کم خطر نیست و باید خطرات احتمالی در نظر گرفته شده و برای بیمار توضیح داده شود .
- افسردگی در سالمندان : داروهای مهار کننده انتخابی بازجذب سروتونین ( فلوکستین و ... ) در درمان افراد سالمند بی خطر بوده و به خوبی تحمل می شوند این داروها در برخی موارد ممکن است سبب یبوست ، افت شناختی ، طولانی شدن زمان خونریزی که این عوارض می توانند بر سلامت این گروه از بیماران تاثیر بگذارند .
- افسردگی در کودکان : تحقیقات مربوط به کاربرد این داروهای روی درمان افسردگی در کودکان عموما نتوانسته اند اثر بخشی این داروها را اثبات کنند . در بین این دارو ها فقط فلوکستین تاییدیه درمان و اثربخشی دارد و مورد تجویز قرار می گیرد . این داروها ممکن است افکار یا اعمال خشن و انتحاری را در کودکان و نوجوانان افسرده افزایش دهد بنابراین کودکان تحت درمان با این داروها باید به دقت از نظر بروز اثرات رفتاری ناخواسته زیر نظر باشند .
» انواع افسردگی
» افسردگی پس از زایمان در مادران ؛ علائم و عوامل موثر بر آن
» افسردگی ماژور
» بهداشت روان و پیشگیری از افسردگی
» علائم افسردگی در کودکان
پاسخ مشاور: اگر از حاذق بودن پزشکتون مطمئن هستید پس حتما تجویزشون دلیلی داشته و بهتره مرف کنید . اگر هم خیلی نگرانید با دکترتون در این مورد که چرا براتون تجویزش کرده حرف بزنید .
پاسخ مشاور: بله . عوارض جانبی هم جسمی و هم روانی داره به همین دلیل حتما باید با تجویز پزشک مصرف بشه .
پاسخ مشاور: حتما باید آروم آروم دوز و میزان مصرف رو بیارید پایین به هیچ عنوان یک باره قطعش نکنید و قبل از قطع کردن حتما با پزشکتون مشورت کنید .
پاسخ مشاور: خواب آلودگی و کم کردن وزن از عوارض این داور هستش . بهتره دوباره برید پیششون و یا اینکه از یک روانپزشک با تجربه کمک بگیرید .
پاسخ مشاور: این داور عوارض زیادی داری و برای عصبانیت هم استفاده نمیشه . بدون تجویز دکتر به هیچ عنوان داروهای روانی را مصرف نکنید .
پاسخ مشاور: هر دو کاربرد دارند ولی باید روانپزشک متخصص در این زمینه نظر بدهد . سر خود داروهای روانی را مصرف نکنید .
پاسخ مشاور: معده درد هم یکی از عوارض جانبی این دارو هست و باید در این مورد با پزشکتون مشورت کنید .
پاسخ مشاور: این موارد از عوارض جانبی این دارو هست و باید به پزشکتون مراجعه کنید و ببینید که باید مصرف قرص رو ادامه بدید یا نه
پاسخ مشاور: دوره درمان بستگی به شدت افسردگی و علایم دیگه شما داره و در هر فردی متفاوته . سعی کنید تا آخر درمان تحت نظر پزشکتون بمونید .
پاسخ مشاور: افکار خودکشی و نه اقدام به خودکشی کی از عوارض جانبی فلوکستینه که در هفته های اول مصرف ممکنه فرد دچارش بشه به همین دلیل اکثر روانپزشکان به خود مراجعه و خانوادش هشدار می دن که به این موضوع توجه داشته باشند .
پاسخ مشاور: بله ولی لاغری یکی از عوارض این داور هست یعنی ممکنه در بعضی افراد باعث لاغری بشه و چون اشتها رو افزایش میده حتی ممکنه باعث چاقی هم بشه . بنابراین توصیه می کنم برای لاغری استفاده نکنید .
پاسخ مشاور:
سلام .
در اوایل بیماری ارتباط خاصی وجود ندارد ولی معمولاً افرادی که پانیک دارند به خاطر بیماری پانیک افسردگی می گیرند .
پاسخ مشاور:
سلام .
ممنون از حسن توجه شما . بله افسردگی زندگی فرد را مختل می کند و حتماً برای درمان باید نزد روانشناس و روانپزشک مراجعه کرد .
پاسخ مشاور:
سلام .
خیلی ممنون از حسن توجه شما .
پاسخ مشاور:
سلام .
بله افسردگی باعث کاهش میل جنسی می شود .
پاسخ مشاور:
سلام .
بله داروهای روانپزشکی آرام بخش ، مسکن و خواب آورهستند . و بهتر است فرد در کنار دارو درمانی حتماً به روانشناس هم مراجعه کند
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |