رفتاردرمانی دیالکتیک
رفتاردرمانی جدلی یک رویکرد شناختی - رفتاری است که بر جنبه های روانی-اجتماعی درمان تاکید میکند. نظریه مبنای این رویکرد میگوید برخی از افراد مستعد آن هستند که به برخی از موقعیتهای هیجانی به شیوه ای شدید و نا معمول واکنش نشان دهند . موقعیتهایی که بیشتر در روابط عاطفی ، خانوادگی یا دوستانه یافت میشوند . نظریه DBT میگوید سطح برانگیختگی برخی افراد در چنان موقعیتهایی و در مقایسه با میانگین مردم سریعتر افزایش پیدا میکند ، به سطح بالاتری از تحریک هیجانی میرسد و مدت زمانی بیشتری طول میکشد تا به سطح برانگیختگی پایه باز گردد . در ادامه مقاله به تعریف رفتاردرمانی دیالکتیکی ، کارکردها و روش های آن می پردازیم .
رفتار درمانی دیالکتیک یا جدلی چیست ؟
رفتار درمانی دیالکتیک نوعی روان درمانی است که در ابتدا برای درمان بیمارانی طراحی شد که دچار اختلال شخصیت مرزی و رفتار شبه خودکشی بوده و خودزنی های مزمن داشتند . در سال های اخیر کاربرد DBT به سایر انواع بیماری های روانی نیز گسترش یافته است . این یک روش درمان التقاطی است و مفاهیم آن از درمان های حمایتی ، شناختی و رفتاری گرفته شده اند .
برخی از عناصر این درمان از دیدگاه های فرانتس الکساندر در مورد تجربه هیجانی اصلاح گر و نیز برخی از مکاتب فلسفی شرق گرفته شده اند .
در این روش به صورت هفتگی با بیماران ملاقات می شود و هدف از درمان بهبود مهارت های بین فردی و کاهش رفتارهای خودتخریبی است که از طریق فنونی نظیر توصیه ، کاربرد استعاره ، داستان گویی و مواجهه و روش های دیگر انجام می شود . این روش به بیماران اختلال شخصیت مرزی کمک می کند تا به مقابله با احساسات دوسوگرایانه ای که مشخصه اصلی این اختلال است بپردازند .
دکتر مارشا لیهان بنیانگذار این روش درمانی است و رفتاردرمانی دیالکتیک بر این نظریه استوار است که بیماران نمی توانند تجربیات هیجانی خود را شناسایی کنند و قادر به تحمل ناکامی یا طرد نیستند .
کارکردهای رفتاردرمانی دیالکتیک
بنیانگذار DBT معتقد است در این درمان 5 کارکرد اساسی وجود دارد :
- تقویت و گسترش ذخیره الگوهای ماهرانه
- بهبود انگیزه فرد برای تغییر از طریق کاهش تقویت رفتار غیرانطباقی از جمله هیجان و شناخت معیوب و کژکار
- اطمینان از تعمیم الگوهای رفتاری جدید از محیط درمانی به محیط طبیعی
- ساختاربخشی محیط به گونه ای که رفتارهای سازنده تقویت شوند نه رفتارهای معیوب
- تقویت انگیزه و قابلیت های درمانگر به گونه ای که درمان موثری انجام شود .
روش های درمانی رفتاردرمانی دیالکتیک DBT
- آموزش گروهی : بر خلاف گروه درمانی سنتی در این روش مشاهده رفتار دیگران در گروه و اظهار نظر درباره ان منع می شود . در عوض رویکردی آموزشی به کار می رود که طی آن تمرینات خاصی که از کتابچه اموزش مهارت ها گرفته شده اند انجام می شود و بخش اعظم این روش ها مرتبط با کنترل بی نظمی هیجانی و رفتارهای تکانشی هستند .
- درمان فردی : جلسات درمانی به صورت هفتگی برگزار می شود و عموما 50 تا 60 دقیقه طوی می کشد . در این جلسات مهارت های که بیماران در طول جلسات گروهی یاد گرفته اند مرور می شوند و حوادث زندگی در طول هفته گذشته بررسی می شود . بیماران تشویق می شوند افکار ، احساسات و رفتارهایشان را بر روی کارت های یادداشت روزانه ثبت کنند و یادداشت ها در طی این جلسات تحلیل می شوند .
- تیم مشاوره : درمانگران هفته ای یک بار دور هم گرد می آیند تا کرشان با بیماران را مرور کنند . با انجام این کار انها از یکدیگر حمایت نموده و انگیزه کاری خود را حفظ می کنند .
- مشاوره تلفنی : درمانگران به طور 24 ساعته جهت مشاوره تلفنی در دسترس هستند . بیماران تشویق می شوند هرگاه احساس کردند به سمت بحرانی پیش می روند که ممکن است به خودزنی یا صدمه به دیگران منجر شود تماس بگیرند . تماس های تلفنی کوتاه بوده و معمولا حدود 10 دقیقه طول می کشد . برای اطلاعات بیشتر در کانال تلگرام نظریه های روان درمانی عضو شوید . یا با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .