ازدواج با افراد دارای اختلال شخصیت به امید تغییر آنها
در شروع برقراری یک ارتباط اغلب این طور اتفاق می افتد که مردی زنی را ملاقات می کند و در همان برخورد اول شیفته زیبایی، فریبندگی ، جذابیت و رفتار خوشایند او می گردد . رابطه شکل می گیرد و پس از مدتی نیز به رابطه جنسی و احتمالاً ازدواج و بچه دار شدن و ادامه ماجرا منتهی می گردد .
در ادامه رابطه زن یا مرد به تدریج متوجه می شود که مشکلات شخصیتی فردی که با او وارد رابطه یا ازدواج شده غیرقابل تحمل است و مسایل بسیاری برای او ایجاد کرده است ، اما احتمالا زمانی این واقعیت را می فهمد که دیگر بسیار دیر شده است و روز به روز در رابطه با نامزد یا همسرش احساس ناکامی و ناامنی می کند . احساس می کند عقل خود را از دست داده و از خودش می پرسد : چگونه توانستم در همان برخورد اول عاشقی چنین فرد بیماری بشوم؟ آیا امیدی به تغییرات او هست؟ طبق نظر اغلب روانشناسان ، تیپ شخصتی انسان از تولد تا 18 سالگی شکل می گیرد و بعد از آن تغییر چندانی نمی کند ؛ بنابراین اگر با فرد نامناسبی رابطه دارید یا ازدواج کرده اند ، امید چندانی به تغییر او نداشته باشید ( به خصوص وقتی خودش اصلاً نمی پذیرد که مشکلی دارد ) . باید این واقعیت غیر قابل انکار را بپذیرید که افراد خیلی سخت تغییر می کنند . در ادامه مقاله به اختلالات شخصیت و امید به تغییر افراد دارای اختلال شخصیت بعد از ازدواج می پردازیم .
زندگی با افراد دارای اختلال شخصیت
فبرخی از تیپ های شخصیتی بر روی روابط تأثیرات بسیار منفی می گذارند و فضای بیمارگونه ای ایجاد می کنند . اغلب درمانگران و نظریه پردازان بزرگ شخصیت در تحقیقات خود به این نتیجه اغلب رسیده اند که درمان اختلالات شخصیت کار بسیار دشوار و حتی غیرممکنی است و در این مورد هیچ تضمینی وجود ندارد .
افراد دچار اختلال شخصیت به سختی می پذیرند که اشکالات رفتاری دارند و حاضر نیستند برای بهبود خود کاری صورت دهند . آنها نه در جلسات روان درمانی شرکت می کنند ، نه حاضر هستند دارو مصرف کنند و نه با خانواده ، همسر یا درمانگر همکاری می کنند . آنها اغلب می گویند مشکلات شان ناشی از رفتارهای دیگران است و بیشتر این دیگران هستند که مقصرند و آنها هیچ گونه تقصیری ندارند .
افرادی که اختلال شخصیت دارند و نمی توانند با دنیا و آدم ها به خوبی کنار بیایند ، در برقراری ارتباط و حل مسایل روزمره مشکل دارند و مدام درگیر مشکلات و تنش هایی هستند که انسان های سالم به راحتی آنها را با عقل و منطق و حفظ خونسردی حل و صل می کنند . این اختلالات با وجود پیشرفت های علمی ، علاج قطعی ندارد و فقط می توان شدت اختلال را با روان درمانی و دارو درمانی طولانی مدت ، تا حدودی کاهش داد .
بهتر است این واقعیت غیرقابل انکار را بپذیرید که شخصیت چیزی نیست که به سادگی تغییر کند و بهتر است برای ازدواج کسی را انتخاب کنید که دچار اختلال شخصیت و ویژگی های ناسالم شخصیتی نباشد . این فکر کودکانه را هم از ذهن تان بیرون کنید که می توانید با عشق و عاشقی و مهربانی و همدلی و صبوری طرف مقابل تان را تغییر دهید و از او آدم متفاوتی بسازید .
14 نوع اختلال شخصیت
اختلالات شخصیت انواع مختلفی از تیپ های شخصیتی را در بر می گیرد که عبارتند از:
پارانویید : فردی که به شکل بیمارگونه ای بدبین، شکاک و منفی نگر است و مدام فکر می کنند که نامزد یا همسرش به او خیانت می کند یا دروغ می گوید .
اسکیزوتایپال : فردی که باورها، افکار، احساسات و رفتارهای عجیب و غریب و غیرعادی دارد و در دوره هایی دچار توهم و هذیان می شود .
اسکیزوئید : فردی که به شدت منزوی و جمع گریز است و شخصیت سرد و بی احساس و بی عاطفه ای دارد .
نمایشی : فردی که بسیار پر سر و صدا و جنجالی است و با لباس و آرایش و رفتار غیرمتعارف و پر زرق و برقی که دارد می خواهد به لحاظ جنسی و عاطفی مدام جلب توجه کند .
مرزی : فردی که رفتارهای پر خطر جنسی و عاطفی دارد و به شدت پرخاشگر است و احتمال دارد دست به خودزنی و خودکشی بزند
خودشیفته : فردی که اعتماد به نفس کاذب بالایی دارد و به راحتی دروغ می گوید و خودش را برتر از همه می داند
ضداجتماعی : فردی که قانون گریز است و برای رسیدن به منافع شخصی به راحتی قانون و اخلاقیات را زیر پا می گذارد و دروغ می گوید
سادیسم : فردی که خلق تهاجمی ، پرخاشگرانه و سلطه جویانه ای دارد و از طریق آزار عمدی دیگران لذت می برد
حساس : فردی که به شدت خجالتی ، کمرو و مضطرب است و مدام نگران ارزیابی دیگران نسبت به خودش است
مهرطلب : فردی که به اطرافیان به شدت وابسته است و مدام ترس و اضطراب دارد که او را از دست بدهد
اندوهگین - افسرده : فردی که روحیه و خلق پایین و غمگینی دارد و مدام از خودش و روزگار و دیگران شاکی است
وسواسی - جبری : فردی که به شکل بیمارگونه و غیرقابل انعطافی پایبند به قانون است و به شکل وسواسی سعی دارد آدم خوب و باوجدانی باشد
منفعل-مهاجم : فردی که شخصیت لجباز و بد قلقی دارد و مدام بی دلیل با دیگران مخالفت و ناسازگاری می کند
مازوخیست : فردی که به شکل بیمارگونه ای فداکار و ایثارگر و ازخود گذشته است و به دلیل خودکم بینی که دارد تمام حق و حقوقش را ایثار می کند .
تاکنون و طبق آخرین تحقیقات روانشناختی این 14 تیپ شخصیتی شناسایی شده اند و مورد تأیید انجمن روانشناسی امریکا نیز هستند ، که از معتبرترین مجامع علمی روانشناسی در دنیا است .
با همسری که اختلال شخصیت دارد چه کار کنیم ؟
یکی از علت های آشفتگی در بین افراد ، خانواده ها ، زوجین ، روابط اجتماعی و... همین عامل تیپ های شخصیتی خاص افراد است . فردی ممکن است چند اختلال را همزمان در شخصیت خود داشته باشد مثلا فردی می تواند هم پارانویید و شکاک و بدبین باشد ، هم مهرطلب و وابسته و مضطرب و هم سادیست و آزارگر ؛ که نتیجه آن می شود یک قاتل دیوانه و بی رحم که نامزد یا همسرش را فقط به خاطر این که تصور می کرده به او خیانت می کند به قتل می رساند و تیتر یک صفحه حوادث روزنامه ها می شود!
ایجاد رابطه با افرادی که اختلال شخصیت دارند کار عاقلانه ای نیست و فقط افرادی دست به این کار می زنند که شخصیت ضعیفی دارند و از اعتماد به نفس و عزت نفس چندانی برخوردار نیستند .
البته افراد بسیاری را می بینیم که در کنار فردی که به وضوح دچار اختلال شخصیت است دارند زندگی می کنند و با این که حال شان بد است از این گونه روابط بد و بیمارگونه به دلایل مختلف خارج نمی شوند . اگر شما گیر یکی از همین افراد افتاده اید بهتر است هر چه زودتر چنین رابطه بی سرانجامی را ترک کنید ؛ اگر با چنین فردی ازدواج کرده اید و از او فرزند دارید و به دلایل مختلفی نمی توانید به سادگی از او جدا شوید ، بهتر است با ترغیب او به درمان سعی کنید شدت اختلال را در او کاهش دهید تا بتوانید با آسیب کمتری در کنار او زندگی کنید . اگر هم او به هیچ وجه نمی پذیرد که کمک دریافت کند و درمان شود و همچنان به رفتارهای آسیب زننده اش با شما ادامه می دهد ، بهتر است که تصمیم قطعی و عاقلانه ای برای جدایی و طلاق بگیرید و تمام سختی ها و دشواری های این کار را هم به جان بخرید .
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ازدواج و زندگی با افراد دارای اختلال شخصیت در کانال تلگرام روان شناسی جنسی ، زوج و خانواده عضو شوید و یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
» اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
» اختلال شخصیت اسکیزوئید
» اختلال شخصیت مرزی
» اختلال شخصیت خودشیفته
» اختلال شخصیت اجتنابی
» اختلال شخصیت نمایشی
» اختلال شخصیت ضد اجتماعی
» اختلال شخصیت وابسته
» اختلال شخصیت وسواسی جبری
» اختلال شخصیت دون ژوان
» آمادگی برای ازدواج
» هفت رمز ازدواج موفق
» انگیزه های نامناسب برای ازدواج
» ازدواج و نظریات مرتبط با آن
پاسخ مشاور: در ارتباط با افراد دارای اختلال شخصیت شما عملا کار زیادی نمی تونید انجام بدید و بهترین توصیه اینه که الان که زود متوجه شدید به ایشون آگاهی بدید و از این رابطه بیرون بیاید چون درمان اختلالات شخصیت بسیار سخته و امکان داره شما در این پروسه موفق نباشید .
پاسخ مشاور: سلام . درمان اختلالات شخصیت کار بسیار دشوار و زمان بری هست . اگر روانشناستون رو با دقت انتخاب کردید و از کارش مطمئن هستید درمان رو متقف نکنید و اجازه بدید پروسه درمانی همسرتون پیش بره .
پاسخ مشاور:
سلام . مقاله سادیسم یا آزارگری جنسی را مطالعه نمایید .
پاسخ مشاور:
خیر اینطور نیست ف تشخیص اختلال شخصیت خودشیفته کار راحتی نیست . همه افرادی که چند مورد از این نشانه ها رو دارند مبتلا به اختلال شخصیت نیستند .
پاسخ مشاور:
ما اصلا سخت بودن طلاق رو انکار نمی کنیم ولی در برخی موارد ماندن در زندگی که پر از مشکل هست و این مشکلات به زودی و راحتی حل نمیشن هم انتخاب درستی نیست .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |