عوامل خطرساز خودکشی
اكثر افرادی كه گرايش به خودكشی دارند ، در اصل نمی خواهند بميرند ، آن ها فقط می خواهند به درد و رنجشان ( واقعی يا خيالی ) پايان دهند . به عبارتی ، نیاز به كمک دارند . خودکشی مرگی است که آگاهانه و از روی عمد برای نابودسازی خود صورت می گيرد که به آن خودکشی موفق می گویند . درصورتی که عمل اقدام به خودکشی انجام گيرد ، ولي منجر به مرگ نشود ، آن را اقدام به خودکشی يا خودکشی ناموفق می نامند . ميزان خودکشی در ايران از بيشتر کشورهای دنيا به خصوص کشورهای غربی پايين تر است ، اما در مقايسه با بيشتر کشورهای خاورميانه بالاتر است . در پژوهش ها ، عوامل متعددی از جمله سن ، جنس ، نژاد ، مذهب ، تاهل ، شغل ، بيماری های روانپزشکی ، بيماری های جسمی ، سوء مصرف مواد و اختلالات شخصيتی به عنوان عوامل خطر ساز اقدام به خودکشی مورد توجه قرار گرفته اند .
در این مقاله به بررسی موضوع عوامل خطرساز خودکشی می پردازیم .
عوامل خطر ساز خودکشی
برخی از عوامل خطرساز خودکشی شامل سن ، جنسیت ، نژاد ، مذهب ، وضعیت تاهل ، و شغل است .
- جنسیت
- وضعیت تاهل
- سن
- وضعیت تاهل
- نژاد
- مذهب
- شغل
در ادامه عوامل زمینه ساز خودکشی به طور مفصل تری توضیح داده می شود .
جنسیت
مردان 4 برابر بیشتر از زن ها خودکشی می کنند و این عدد در تمام سنین ثابت است ولی با این حال زنان 4 برابر بیشتر از مردان اقدام به خودکشی می کنند . چون مردان از اسلحه ، حلق آویز کردن خود ، پریدن از ارتفاع انجام می دهند و می میرند ولی زنان بیشتر از قرص ، مواد روان گردان استفاده می کنند شایع ترین شیوه خودکشی حلق آویز کردن خود است .
سن
میزان خودکشی با افزایش سن زیاد می شود به همین دلیل در میانسالی زیاد است . در مردها خودکشی پس از سن 45 سالگی به اوج خود می رسد و در زنان بیشترین خودکشی منجر به فوت پس از سن 55 سالگی اتفاق می افتد . در مردان 65 سال به بالا میزان خودکشی به 40 در صد هزار می رسد . افراد مسن کم تر از جوانان خودکشی می کنند و اگر خودکشی کنند می میرند . میزان خودکشی در اافراد 75 سال به بالا 3 برابر افراد جوان است . میزان خودکشی در مردان 15 تا 24 ساله در حال افزایش است . میزان خودکشی در زنان در همه سنین از مردان کم تر است . خودکشی سومین علت مرگ در گروه سنی 15 تا 24 ساله است . خودکشی پیش از سن بلوغ نادر است .
وضعیت تاهل
ازدواج و بچه دار شدن به میزان خیلی زیادی خطر خودکشی را کاهش می دهد . میزان خودکشی در افراد مجرد و ازدواج نکرده 2 برابر افراد متاهل است . طلاق خطر خودکشی را افزایش می دهد و احتمال خودکشی موفق در مردان مطلق 3 برابر زنان مطلقه است . میزان خودکشی در زنان و مردان بیوه نیز در حد بالایی است . خودکشی در افرادی که از لحاظ اجتماعی منزوی هستند و سابقه خانوادگی خودکشی داشته اند بیشتر از حد معمول است .
نژاد
از هر سه مورد خودکشی دو مورد آن در بین سفیدپوستان روی می دهد . میزان خودکشی در بین سفیدپوستان مذکر و مونث تقریباً 2 برابر سیاهپوستان مرد و زن است . میزان خودکشی در بین مهاجرین بالاتر از افراد بومی است .
مذهب
ایمان بدون شک مؤثرترین درمان اضطراب است نیرویی است که باید برای کمک به انسان در زندگی وجود داشته باشد و نبود آن ، زنگ خطری است که شکست او را در برابر سختی های زندگی هشدار می دهد . با بالا رفتن میزان توکل به خدا و افزایش نگرش مذهبی ، افکار خودکشی کاهش می یابد در کل باورهای مذهبی عواملی هستند که دیدگاه و درک افراد را از مشکل های زندگی در جهت مثبت تغییر می دهند و افرادی که اعتقادات مذهبی قوی دارند کمتر از دیگر افراد خودکشی می کنند .
شغل
هر قدر مقام اجتماعی شخص بالاتر باشد خطر خودکشی بیشتر است ، ولی جایگاه اجتماعی پایین نیز خطر خودکشی را افزایش می دهد . به طور کلی داشتن شغل و کار کردن محافظی در مقابل خودکشی محسوب می شود . پزشکان بیشتر در معرض خطر خودکشی هستند سایر مشاغل پرخطر عبارتند از مامورین اجرای قانون ، دندانپزشکان ، هنرمندان ، مکانیک ها ، حقوقدان ها و مامورین بیمه . خودکشی در افراد بیکار بیشتر از افراد شاغل است . میزان خودکشی در جریان رکوردهای اقتصادی افزایش می یابد و در زمان جنگ کاهش می یابد . برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه برخورد و مقابله با انواع حوادث استرس زای زندگی مانند خودکشی در کانال تلگرام اختلالات روان شناختی و مهارت های زندگی عضو شوید . یا با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منابع : خلاصه روانپزشکی کاپلان و سادوک ، ترجمه دکتر فرزین رضاعی ، 2007
عوامل زمينه ساز خودکشی در سربازان يک نيروی نظامی ، رضا نوری و همکاران ، 1392
پاسخ مشاور:
سلام .
معمولاً خودکشی در افراد جوان خیلی بیشتر است و در سن 18 سالگی تا 24 سالگی به اوج خود می رسد .
پاسخ مشاور:
سلام .
بله یکی از علت های اصلی خودکشی افسردگی شدید است .
پاسخ مشاور:
سلام .
بله مشکلات روانی مانند افسردگی باعث خودکشی می شود .
پاسخ مشاور:
سلام .
برای اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله خودکشی که بر روی سایت روانشناسی فیلیا قرار دارد مطالعه نمایید .
پاسخ مشاور:
سلام .
آمار اقدام به خودکشی در زن ها بیشتر از مردها است ولی خودکشی که باعث مرگ می شود در مردها بیشتر از زن ها است .
پاسخ مشاور:
سلام .
خودکشی در میان مجردها بیشتر از افراد متاهل و کسانی که فرزند دارند هست .
پاسخ مشاور:
سلام .
بله افرادی که اعتقاد دینی دارند و مذهبی هستند کمتر از افراد غیر مذهبی اقدام به خودکشی می کنند .
پاسخ مشاور:
سلام .
بله افرادی که افسردگی دارند خیلی بیشتر از افرادی که افسردگی ندارند اقدام به خودکشی می کنند .
پاسخ مشاور: سلام حتماً سعی کنید از دیگران کمک بگیرید به خصوص از روانشناس
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |