عوامل موثر بر استدلال اخلاقی
یکی از ويژگی های انسان که او را از حيوانات متمایز می کند توانايی تفكر ، آگاهی ، جامعه پذیری ، درک دیگران و بحث اخلاق و ارزش های اخلاقی است . در دوره نوجوانی ، اخلاق و ارزش های اخلاقی به صورت جدی تر از قبل مطرح می شود رشد اخلاقی نقش اساسی در شكل گيری ، كنترل و گرايش های افراد جامعه دارد بر طبق کلبرگ ( نظریه حوزه اخلاق ) افرادی که از لحاظ اخلاقی پخته تر هستند می دانند رفتار کردن هماهنگ با عقاید برای دنیای اجتماعی عادلانه و حفظ آن اهمیت دارد این افراد بیشتر از دیگران نوع دوست هستند کمتر از دیگران اهل تقلب ، پرخاشگری ، تخلف از قوانین اجتماعی و رفتارهای ضداجتماعی هستند . رشد اخلاقی در افراد تحت تاثیر شناخت ، تفکر فرد ، همدلی ، همدردی ، تفاوت های فردی در خلق و خو و سابقه ای طولانی که فرد تصمیم های اخلاقی گرفته است می باشد ، در واقع عوامل تاثیرگذار بر استدلال اخلاقی در چند عامل روش های فرزند پروری ، تحصیل ، فرهنگ و رابطه با دوستان و روابط اجتماعی دسته بندی کرد .
در این مقاله به بررسی عوامل موثر بر استدلال اخلاقی در افراد می پردازیم .
عوامل موثر بر استدلال اخلاقی
چند عامل بر درک اخلاقی تاثیر می گذارند که شامل روش های فرزند پروری ، تحصیلات ، تعامل با همسالان و فرهنگ است
- روش های فرزند پروری
- تحصیلات
- تعامل با دوستان و همسالان
- فرهنگ
در ادامه مقاله در مورد عوامل تاثیر گذار در رشد اخلاقی به طور کامل تری توضیح می دهیم .
روش های فرزند پروری
مانند دوران کودکی ، تربیت صمیمیانه و صحبت درباره مسائل اخلاقی به درک اخلاق در نوجوانان کمک می کند نوجوانان و کودکانی که والدین آن ها با دلسوزی تمام گوش می کنند ، سوال های واضح و روشن می پرسند و آن ها را با قدرت استدلال سطح بالا مواجه می کنند در رشد اخلاق خیلی سریع پیشرفت می کنند ولی نوجوانانی که والدین آن ها خیلی نصیحت می کنند ، آن ها را تهدید می کنند یا سخنان کنایه دار استفاده می کنند رشد اخلاقی کمی دارند و نمی توانند استدلال اخلاقی خوبی در موقعیت های مختلف داشته باشند .
تحصیلات
افرادی که تحصیلات بیشتری دارند معمولاً رشد اخلاقی بیشتری دارند و افراد با وجدان تری هستند . چون افرادی که تحصیلات بیشتری دارند با استرس ها و فشارهای زیادی روبه رو می شوند و در طی تحصیل با افراد زیادی مواجه می شوند معمولاً بهتر از دیگران دیگران را درک می کنند و استدلال اخلاق بیشتری درب مواجه با مسائل و مشکلات دارند . در واقع وارد شدن افراد به دانشگاه آن ها را با مسائل اجتماعی زیادی مانند رابطه با دوستان ، فعالیت های سیاسی و فرهنگی آشنا می کند .
تعامل با دوستان و همسالان
تحقیقات نشان می دهد که تعامل با دوستان و همسالان و مواجه شدن با نقطه نظرهای مختلف باعث رشد اخلاقی می شود در واقع افراد به ویژه نوجوانان با همسالان خود بحث و گفتگو می کنند متوجه می شوند که زندگی اجتماعی به جای روابط صاحبان قدرت مانند والدین ، مدیر مدرسه ، معلمان و ... بر همکاری بین افراد استوار است . در کل نوجوانان و افرادی که روابط دوستی صمیمانه دارند و با دوستان خود بیشتر صحبت می کنند از نظر رشد اخلاقی و استدلال اخلاقی خیلی قوی هستند . در کل نوجوانان و افرادی که در بحث های شرکت می کنند که بسیار درگیر می شوند و از نظرات یکدیگر انتقاد می کنند از نظر رشد اخلاقی بیشتر پیشرفت می کنند . هم چنین باید توجه داشت استدلال اخلاقی به تدریج و گذشت زمان رشد می کند .
فرهنگ
افرادی که در کشورهای صنعتی زندگی می کنند کم تر از افرادی که در روستا زندگی می کنند از نظر استدلال اخلاقی رشد می کنند چون افرادی که در روستا زندگی می کنند خیلی با هم همکاری دارند . در کل فرهنگ های جمع گرا مانند جوامع روستایی بیشتر از فرهنگ های فرد گرا مانند آمریکا و کانادا در استدلال اخلاقی و رشد اخلاقی پیشرفت می کنند . برای اطلاعات بیشتر درباره استدلال و رشد اخلاقی و نحوه تشخصی مسیر درست و غلط در زندگی در کانال تلگرام نظریه های روان درمانی عضو شوید . یا با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منابع :
نظریه رشد تالیف لورا برک ، ترجمه یحیی سید محمدی
بررسی رابطه استدلال اخلاقی و رفتار اخلاقی با ميانجی گری نظريه شناختاجتماعی در نوجوانان ، يعقوبی و عبدالهی مقدم ، 1395
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |