اثرات روانی بلوغ جنسی در نوجوانان
نوجوانی دوره گذر از کودکی به بزرگسالی است و کودک را آماده ورود به دنیای بزرگسالی می کند . در این دوران تغییرات چشمگیر جسمی و روانی در فرد اتفاق می افتد و این تغییرات است که این دوران را به بحران تبدیل می کند . دوران بلوغ به دلیلی تغییراتی که در رفتار فرد به وجود می آورد برای والدین و خود فرد دوران سختی به حساب می آید که گذر از آن مشکل است . تغییرات جسمی دوران بلوغ در دختران و پسران بسیار سریع اتفاق می افتد و کنار آمدن با این تغییرات برای خود نوجوان نیز کاری مشکل می باشد . در این مقاله به اثرات روانی بلوغ جنسی در نوجوانان اشاره می کنیم .
اثرات روانی بلوغ جنسی در نوجوانان
چیزی که ما از نوجوانی تصور می کنیم این است که این دوران دورانی پر آشوب و طوفانی است و مشخصه ان نیز بدخلقی و تندخویی نوجوان و آشوب درونی اوست . اما پژوهش های جدید نشان می دهند که درست است که بسیاری از نوجوانان برای کسب تجربه در این دوران دست به کارهای خطرناکی می زنند اما این کارهای خطرناک فقط در تعداد بسیار کمی از آنها تا بزرگسالی ادامه می یابد و تبدیل به مشکلات رفتاری دیرپا می شود علاوه بر ان آن عده ای هم که در بزرگسالی مشکلات رفتاری پیدا می کنند در کودکی هم سابقه ای از مشکلات مشابه را دارند . مثلا اکثر نوجوانانی که دچار افسردگی شدید می شوند در کودکی اضطراب یا سایر انواع ناراحتی های روانی را داشته اند .
چرا در نوجوانی مشکلات روانی زیاد می شود ؟
دلیل زیاد شدن مشکلات روانی در نوجوانی می تواند موارد زیر باشد :
- بخشی از این زیاد شدن مشکلات در نوجوانی را می شود مستقیما به تغییرات هورمونی بلوغ ربط داد .
- بیشتر از هورمون ها آثار فردی و اجتماعی تغییرات جسمی و زمان وقوع این تغییرات مهم است . بلوغ زودرس یا بلوغ دیررس بر دیدگاه فرد از خودش تاثیر می گذارد .
تاثیرات بلوغ زودرس و دیر رس بر نوجوان
تحقیقات نشان داده اند آن دسته از پسرانی که زودتر بالغ شده اند خلق مثبت تری دارند و رضایت خاطرشان نسبت به پسرهایی که دیر بالغ شده اند بیشتر است . و این به دلیل اهمیتی است که جامعه برای قدرتمندی و تنومندی افراد مذکر قائل است ولی با همه اینها در عین حال ثبات هیجانی پسرانی که زود بالغ می شوند از آنهایی که دیر به بلوغ می رسند کمتر است .برعکس پسرهایی که بلوغ دیررس دارند در سال های اول دبیرستان بدترین حس را به خود دارند و به مرور که سن آنها بالاتر می رود و در سال های پایانی دبیرستان در شمار سالم ترین گروه در می آیند.
اثر بلوغ زودرس بر اعتماد به نفس دخترها برعکس تاثیر آن بر روی پسرهاست ؛ دخترهایی که بلوغ زودرس دارند بیشتر از آنهایی که بلوغ دیررس دارند دچار افسردگی و اضطراب می شوند ، اعتماد به نفس کمتری دارند و اکثرا از هیکل خود ناراضی هستند . احتمال تعارض با والدین ، داشتن مشکلات هیجانی و رفتاری نیز در مورد آنها بیشتر است .
چالش های والدین
والدین اغلب به طوفان ها و آشوب هایی اشاره می کنند که در روابطشان با فرزندشان پیدا می کنند ؛ یکی به دو کردن و کلنجار رفتن والدین با فرزندشان در نوجوانی افزایش می یابد و از احساس صمیمیت آنها با یکدیگر در این دوره کاسته می شود . گذر موفق والدین و فرزندان از این دوره حساس ارتباط زیادی با رفتار و سبک فرزندپروری والدین دارد . نوجوانان از والدین کناره گیری می کنند و این اقدامی است برای تشکیل و تحکیم هویت فردی خودشان . ولی در اکثر خانواده ها پس از این دوره رابطه جدیدی میان والدین و نوجوانان شکل می گیرد که کمتر شکننده و عادلانه تر است . والدین مقتدر که گرم و حمایتگر هستند ولی قواعد قاطع و روشنی هم دارند و اعمال می کنند اغلب دوران نوجوانی را موفق تر پشت سر می گذارند.
والدین مستبد که قواعدی انعطاف ناپذیر دارند و به فرزندشان ابراز محبت و صمیمیت نمی کنند و والدین بیش از حد سهل انگار اغلب دچار مشکلات هیجانی و رفتاری بیشتری هستند. برای اطلاع بیشتر در مورد بلوغ دختران و پسران در کانال تلگرام روان شناسی نوجوان عضو شوید . یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منبع : زمینه روانشناسی ؛ اتکینسون و هیلگارد
» بلوغ جسمی در دختران
» بلوغ جنسی در دختران
» نشانه ها و عوامل بلوغ زودرس
» بلوغ و تغییرات همراه آن
» زمان بلوغ
» بلوغ زودرس چیست
» بلوغ دیررس چیست
» چه غذاهایی باعث بلوغ زودرس می شود
پاسخ مشاور: خصوصیات جسمی و جنسی و روانی و اخلاقیات نوجوانان در این دوره به شدت عوض میشه و متقابلا شما هم باید بدونید چطور به این تغیرات واکنش نشون بدید . از مقالات دیگر سایت روانشناسی فیلیا درباره بلوغ استفاده کنید .
پاسخ مشاور: بله تاثیر داره ولی برای همه تجویز نمیشه بعد از انجام معاینات توسط پزشک متخصص تجویز میشه . اگر کوتاه قدی ژنتیکی باشه شاید جواب نده ولی در اغلب موارد جواب میده .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |