اختلال ریاضیات
اختلال ریاضی یکی از مهم ترین و شایع ترین اختلال های دوران کودکی است . هر چند بسیاری از دانش آموزان در یادگیری ریاضی مشکل دارند ولی همه آن ها به اختلال ریاضی مبتلا نیستند . کودکان دچار اختلال ریاضیات در یادگیری و یادآوری اعداد مشکل دارند ، نمی توانند واقعیات پایه مربوط به اعداد را به خاطر بسپارند و در محاسبه کند و غیر دقیق هستند . مشکل یادگیری ریاضی با شروع دبستان و زمانی که کودک وارد مدرسه می شود قابل تشخیص است . این مشکل یادگیری باعث مشکلات زیادی برای کودک می شود مانند این که کودک از مدرسه متنفر می شود و مدام هنگام رفتن به مدرسه بهانه می گیرد مثلاً می گوید دل درد یا اسهال دارد یا هر علانم دیگری را ذکر می کند . کودک هنگام رفتن به مدرسه دچار اضطراب ، احساس حقارت ، حسادت نسبت به بقیه ، افسردگی ، کاهش اعتماد به نفس ، تمسخر از طرف هم کلاسی ها می شود هم چنین این کودکان از هم کلاسی های خود عقب می افتند و مردود می شوند و مجبور هستند چند سال در یک پایه تحصیلی درس بخوانند و اگر به این کودکان کمک نشود ممکن است ترک تحصیل کنند و در آینده دچار مشکلاتی مانند مصرف مواد ، بیکاری ، نداشتن شغل و دیگر آسیب های اجتماعی می شوند . در ادامه در مورد مشکل ریاضی به صورت کامل تری توضیح داده می شود .
اختلال ریاضی
اختلال ریاضی یکی از مشکلات یادگیری است که در آن کودک هر چند از نظر هوشی هیچ مشکلی ندارد ولی مشکل در محاسبه دارد این کودکان در یادگیری و یادآوری اعداد ، شمارش اعداد ، درک مفاهیم ریاضی ، تشخیص اعداد ، خواندن یا نوشتن اعداد ، به خاطر سپاری جدول ضرب ، محاسبات ریاضی ، درک روابط فضایی ، روابط بین اعداد ، کوچکی و بزرگی اعداد مشکل دارند . به عبارت دیگر در اختلال ریاضیات نقص هایی در چهار گروه مهارت ها شناسایی شده است : 1- مهارت های زبانی ( مهارت هایی که مربوط به درک اصطلاحات ریاضی و تبدیل مسائل نوشتاری به نمادهای ریاضی است 2-مهارت های ادراکی ( توانایی شناسایی و درک نمادها و مرتب کردن مجموعه اعداد 3 –مهارت های ریاضی (جمع ، تفریق ، ضرب ، تقسیم ، و توانایی های چهار عمل اصلی فوق ) و 4 –مهارت های توجهی ( کپی کردن صحیح اشکال و مشاهده درست نمادهای عملیاتی . نام های دیگر اختلال ریاضی عبارتند از : سندرم گرشتمن ، محاسبه پریشی ، اختلال مادرزادی در حساب ، ناتوانی در حساب و اختلال حساب مربوط به رشد .
نشانه های اختلال ریاضیات
در اختلال ریاضی کودک مشکل در محاسبه دارد هم چنین کودک درک درستی از اعداد ، مفاهیم ریاضی ، خواندن یا نوشتن اعداد ، روابط بین آن ها و بزرگی و کوچکی آن ها ندارد . در جمع کردن اعداد تک رقمی با انگشتانش می شمارد ، در وسط محاسبه حساب گم می شود . اختلال ریاضی در کودکان خردسال و کوچک به صورت مشکل در شمارش و تشخیص اعداد خود را نشان می دهد . همان طور که کودک بزرگ می شود در حل مسائل ریاضی و یا حفظ کردن جدول ضرب دچار مشکل می شود . در کل نشانه های اصلی اختلال ریاضیات عبارتند از : اشکال در اجزای مختلف ریاضیات مانند یادگیری اساسی اعداد ، یادآوری علائم جمع و تفریق ، یادگیری جدول ضرب ، ترجمه مسایل انشایی به زبان محاسبه و انجام محاسبه در حد مورد انتظار . اکثر موارد اختلال در ریاضیات را می توان در کلاس دوم یا سوم دبستان تشخیص داد . در طی دو یا سه سال اول دبستان کودکی که مشکل ریاضی دارد امکان دارد با تکیه به حافظه طوطی وار در حال پیشرفت به نظر برسد ولی به زودی همین که حساب به سطح پیشرفته تر و پیچیده تری که نیاز به دستکاری روابط فضایی و عددی است می رسد . این کودکان در به خاطر سپردن مراحل حساب مشکل دارند . اختلال ریاضیات خود را نشان می دهد . برخی محققان اختلال در ریاضیات را به چند دسته تقسیم می کنند 1- اشکال در یادگیری شمارش معنی دار 2- اشکال در تسلط یافتن بر نظام های اعداد اصلی و اعداد وصفی3- اشکال در انجام عملیات حساب و 4-اشکال در تجسم مجموعه اشیا به عنوان گروه .
شیوع اختلال ریاضیات
شیوع اختلال ریاضیات به تنهایی تقریباً در یک درصد کودکان سنین مدرسه دیده می شود و تقریباً یک نفر از 5 کودک دچار اختلال یادگیری را مبتلا می کند . مطالعات همه گیرشناسی نشان می دهد که تا 6 درصد کودکان سنین مدرسه به نوعی در ریاضیات مشکل دارند . اختلال ریاضی در دختر ها شایع تر از پسرها است . بسیاری از مطالعات مربوط به اختلالات یادگیری در کودکان چندین اختلال را روی هم رفته بررسی کرده اند و اختلالات مختلف را از هم تفکیک نکرده اند که این امر برآورد دقیق شیوع اختلال ریاضیات را دشوار می کند .
تشخیص اختلال ریاضیات
برای تشخیص اختلال ریاضیات کودک باید حداقل 6 ماه علائم اختلال ریاضی را داشته باشد . در واقع در این مشکل مهارت های ریاضی کودک خیلی کم تر از حد مورد انتظار بر حسب سن ، توانایی هوش و سطح تحصیلات کودک است . اگر نیاز به اطلاعات بیشتری در مورد انواع مشکلات یادگیری مانند مشکل خواندن ، نوشتن ، و ریاضی در کودکان دبستانی دارید یا اگر در مدرسه به فرزند شما گفتند مشکل یادگیری دارد در کانال تلگرام اختلالات روان شناختی و مهارت های زندگی متعلق به سایت مشاوره خانواده فیلیا عضو شوید . یا با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منبع :
راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی
» انواع اختلالات عصبی رشدی
» نشانه های اختلال بیش فعالی در کودکان
» علائم بیش فعالی کم توجهی در بزرگسالان
» اوتیسم و نشانه های آن
» انواع اختلالات تیک
» اختلال خواندن یا نارساخوانی
» روش های درمان لکنت زبان
» انواع اختلالات ارتباط
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |