آموزش نحوه درخواست کمک به کودکان اوتیسم

اوتیسم اولین بار در سال 1930 به عنوان یک اختلال تکامل عصبی شناخته شد که با نقص هایی در تعاملات اجتماعی ، مهارت های ارتباطی و علایق و الگوهای رفتاری تکراری مشخص می شود . شیوع اوتیسم در سال های اخیر افزایش یافته است و در حال حاضر آمار اوتیسم به یک نفر در هر 68 تولد رسیده است و شیوع این بیماری در پسرها 4 تا 5 برابر دخترها است ، اما اختلال اوتیسم در دخترها با عقب ماندگی ذهنی شدیدتری همراه است . در 40 تا 90 درصد موارد اوتیسم علت ژنتیکی دارد . عوامل محیطی موثر در اوتیسم شامل ؛ تماس با جیوه ، مواد رادیو اکتیو ، عفونت های ویروسی مادر ، مصرف والپروئیک اسیدوتالیدوماید در دوران بارداری ، وضعیت های متابولیک مادر در دوران بارداری مانند دیابت ، چاقی ، فشار خون ، سن پدر و مادر در دوران بارداری ، و فواصل بین بارداری است .
در ادامه این مقاله به بررسی اهمیت مسئله آموزش نحوه درخواست کمک به کودکان اوتیسم ، آموزش نحوه درخواست کمک ، و نکات مهم هنگام آموزش این مهارت می پردازیم .
اهمیت مسئله آموزش نحوه درخواست کمک به کودکان اوتیسم
کودکان مبتلا به مشکلات مهارت اجتماعی مانند کودکان اوتیسم هنگامی که نیازی احساس می کنند ، ممکن است برایشان سخت باشد که آن را مطرح کنند و از دیگران کمک بخواهند ، حتی از والدین ، معلم یا همسالان خود ، اما آنان می توانند نحوهی انجام این کار را با آموزش یاد بگیرند . در جلسات مربی گری اجتماعی برای راهنمایی کودک به او می گوییم چیزهایی که مشاهده می کنیم ، حالت چهره یا حرکات بدن ، چه معنایی دارد . برای مثال وقتی می بینیم کودک در تلاش است تا در وسیله ای را باز کند اما موفق نمی شود او را به درخواست کمک ترغیب می کنیم . کودکان دیگر ، مانند خردسالانی که اضطراب دارند حتی در گفتن کلمه " کمک " ناتوان هستند . آنها با وجود اینکه کودک هستند اغلب احساس می کنند باید بتوانند بیشتر کارها را خودشان انجام دهند .

نحوه آموزش درخواست کمک به کودکان اوتیسم
در نحوه آموزش درخواست کمک به کودکان اوتیسم به موارد زیر توجه کنید :
- در ابتدا کار را با ترغیب کودک به تقلید نشانه حرکتی " کمک " انجام می دهیم . " تقلید حرکتی " اشاره به توانایی کودک در تقلید حرکات درشت یا ظریف دارد ( مثلاً در تقلید زبان اشاره نیاز است که کودک بعد دیداری را به کار ببرد تا بتواند حرکات دستی را که مشاهده کرده است ، تکرار کند ) .
- وقتی کودکانی که به مرحله ای می رسند که لازم است از کلمه " کمک " استفاده کنند ، می توانیم بگوییم : " اشکالی پیش اومده یا انگار کارهات خوب پیش نمیره ، چیزی می خواستی بپرسی؟ "
- وقتی کودکان شروع به تعمیم دادن این مهارت می کند ، یک فرد بزرگسال می تواند به او یک سرنخ کلامی دهد یعنی مثلا بگوید : " من می دونم چه طوری این کار را انجام بدم ، قبلا هم انجام دادم " و سپس منتظر پاسخ کودک بماند که بگوید کمک لازم دارد .
- در حین آموزش و شکل گیری مهارت ، در صورت لزوم با گفتن " یه سوال بپرس" به او سرنخ کلامی می دهیم .
نکات مهم در هنگام آموزش درخواست کمک به کودکان اوتیسم
نکات مهم در هنگام آموزش درخواست کمک به کودکان اوتیسم مشاهده کنید آیا کودک وقتی قصد دارد به صورت کلامی از دیگران درخواست کمک کند احساس راحتی دارد یا نه . آیا به جای گفتن خواسته هایش به هل دادن یا کشیدن والدین و یا غر زدن به آن ها تکیه می کند ؟ آیا این کار را فقط در ارتباط با والدین خود انجام می دهد یا با بزرگسالان دیگر نیز همین گونه رفتار می کند ؟ آیا در طول بازی قادر است از همسالان درخواست کمک کند؟
سعی کنید موقعیت هایی را فراهم آورید که کودک نیاز به پرسش پیدا کند ، مثلاً اسباب بازی را بالای قفسه قرار دهید یا در قوطی را سفت کنید . سپس این نکات مهم را به کار ببرید تا او ترغیب شود که درخواست هایش را مطرح سازد . اگر نیاز به اطلاعات بیشتری در مورد مشکلات روانی دوران کودکی مانند ترس ، اضطراب ، خجالت ، راه رفتن در خواب ، شب ادراری ، ناخن جویدن و ... دارید در کانال تلگرام اختلالات روان شناختی و مهارت های زندگی متعلق به سایت مشاوره خانواده فیلیا عضو شوید . یا اگر با کودک اوتیسم سروکار دارید و نیاز به راهنمایی دارید با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منابع :
آموزش و کاربرد نشانه های ارتباط اجتماعی برای خردسالان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم و مشکلات مشابه ، تالیف تارین واروگیز ، ترجمه مریم سجادیان و دکتر زهرا شهریور
بررسی میزان شیوع اوتیسم در کودکان مبتال به صرع مراجعه کننده به درمانگاه امام رضا ( ع) و مقایسه با گروه کنترل(کودکان غیر مبتال به صرع ) در سال 1392

» کمک به استقلال کودکان اوتیسم
» تغذیه مناسب کودکان اوتیسم
» دلیل بیماری اوتیسم
» میزان شیوع اختلال اوتیسم
» روش های درمانی اوتیسم
» درمان اوتیسم با حیوانات
» درمان اوتیسم با روش پکس
» آموزش نحوه آشنایی و احوالپرسی به کودکان اوتیسم
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |