علل اختلال سلوک
گاهی در کودکان و نوجوانان قانون شکنی و رفتارهای پرخاشگرانه دیده می شود اما در کودکان و نوجوانان دچار اختلال سلوک رفتارهای نقص حقوق دیگران خیلی زیاد است در واقع کودکان مبتلا به اختلال سلوک در چهار زمینه پرخاشگری جسمی به دیگران ، تهدید صدمه به دیگران ، تخریب اموال دیگران یا خود ، دزدی یا فریب دیگران و نقض مکرر قواعد و قانون های متناسب با سن دارند . این بیماری معمولاً قبل از 13 سالگی در کودکان شروع می شود و برای افراد بالاتر از 18 سال زمانی گفته می شود اختلال سلوک دارند که باید تشخیص اختلال شخصیت ضد اجتماعی در آن ها داده نشود .
در این مقاله به بررسی علل اختلال سلوک از جمله عوامل مربوط به والدین ، عوامل اجتماعی فرهنگی ، عوامل روانشناختی ، عوامل عصبی زیستی و عوامل عصبی می پردازیم .
علل اختلال سلوک
- عوامل مربوط به والدین
- عوامل اجتماعی فرهنگی
- عوامل روانشناختی
- عوامل عصبی زیستی
- عوامل عصبی ( نورولوژیک)
عوامل مربوط به والدین
روش تربیتی تنبیهی و خشن که ویژگی اصلی آن پرخاشگری کلامی و جسمانی شدید با بروز رفتار پرخاشگرانه و غیرانطباقی در کودک ارتباط دارد . وضعیت آشفته خانه با اختلال و بزهکاری ارتباط دارد . طلاق به خودی خود یک عامل خطرساز محسوب می شود ولی تداوم خصومت ، نفرت و دلخوری بین والدین مطلقه ممکن است در بروز رفتارهای غیر انطباقی در کودکان نقش مهم تری داشته باشد . آسیب های روانی والدین ، کودک آزاری و مسامحه اغلب در بروز اختلال سلوک نقش دارد . والدین آن ها معمولاً جامعه ستیز ، وابستگی به الکل و سوءمصرف مواد دارد . معمولاً والدین کودک آن قدر بی خیال است که دیگران کودک را بزرگ می کنند والدین این کودکان خود در کودکی قربانی طرز تربیت والدینی بوده اند که خشن ، و بدرفتار بوده یا غرق در تامین نیازهای خود بوده است در کل مطالعات نشان می دهد بسیاری از والدین کودکان مبتلا به اختلال سلوک مشکلات روانی دارند .
عوامل اجتماعی فرهنگی
در کودکانی که دچار محرومیت های اقتصادی –اجتماعی هستند خطر ابتلا به اختلال سلوک بالاتر است . همین امر در مورد کودکان و نوجوانان که در محیط های شهری پرورش می یابند شایع است . به نظر می رسد بیکاری والدین ، فقدان حمایت اجتماعی و فقدان مشارکت در فعالیت های اجتماعی جزو عوامل پیش بینی کننده بروز اختلال سلوک هستند . هم چنین مصرف مواد نیز در بروز سلوک نقش دارد . مصرف هفتگی الکل در نوجوانان با افزایش رفتارهای پرخاشگرانه و بزهکارانه ارتباط دارد ، در کل مصرف مواد بهبودی اختلال را با مشکل رو به رو می کنند و علائم بیماری را تشدید می کند .
عوامل روانشناختی
کودکانی که در شرایط آشفته و همراه با مسامحه بزرگ شده اند اغلب وجه منفی هیجاناتی مانند خشم ، ناکامی و غمگینی را ابراز می کنند . چون این کودکان روی رفتارهای خود کنترل ندارند و نیازهای آن ها تامین نمی شود حس همدلی در آن ها به طور کامل ایجاد نمی شود .
عوامل عصبی زیستی
مطالعات نشان می دهد این کودکان به طور همزمان بیش فعالی نیز دارند . در برخی کودکان مبتلا به اختلال سلوک ، میزان دوپامین بتاهیدروکسیلاز پلاسما پایین است که این آنزیم دوپامین را به نوراپی نفرین تبدیل می کند . در برخی از نوجوانان بزهکار مبتلا به سلوک میزان سروتونین خون افزایش یافته است ولی سروتونین مایع مغزی نخاعی آن ها پایین است و سروتونین پایین با رفتارهای پرخاشگرانه و خشونت ارتباط دارد .
عوامل عصبی ( نورولوژیک)
مطالعات نشان می دهد فعالیت EEG حین استراحت ناحیه پیشانی راست نسبت به کودکان فاقد رفتارهای پرخاشگرانه جدی بالاتر است . هم چنین پسرها معمولاً نسبت به دخترها هوش هیجانی بالاتری دارند و رفتارهای پرخاشگرانه در پسرها بیش تر از دخترها است . برای اطلاع بیشتر از انواع مشکلات رفتاری کودکان مانند ترس ، خجالت ، ناخن جویدن ، سلوک و ... در کانال تلگرام اختلالات روان شناختی و مهارت های زندگی متعلق به سایت مشاوره خانواده فیلیا عضو شوید . یا تمایل دارید بدانید علت مشکلات روحی کودکان چی هست با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منبع : خلاصه روانپزشکی کاپلان و سادوک ، ترجمه دکتر فرزین رضاعی 2007
» علل اختلال سلوک
» اختلال شخصیت ضد اجتماعی
» اعتیاد به مواد مخدر چیست
» اعتیاد به هروئین
» اعتیاد به حشیش
» اعتیاد به کوکائین
» اعتیاد به مواد توهم زا
» اعتیاد به مواد استنشاقی
» اعتیاد به تنباکو
» اعتیاد به مواد افیونی
» اعتیاد به فن سیکلیدین PCP
» اعتیاد به مواد نیروزا
» خطرات مصرف الکل در بارداری برای جنین
» سندرم الکل جنینی
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |