اثرات روانی سرطان
سرطان یکی از بیماری های ترسناک و شایع در قرن حاضر است که افراد بسیاری را مبتلا می کند . مبتلا شدن به این بیماری تاثیرات عمیقی را روی خانواده ، سلامت روانی فرد و به طور کلی زندگی او می گذارد . یکی از عمده ترین مشکلاتی که در این افراد به وجود می آید افسردگی است و با توجه به تاثیرات مخربی که روی سلامتی و روند درمان او می گذارد درمان مشکلات روحی فرد بیمار به اندازه درمان سرطان مهم است . در ادامه به اثرات روانی سرطان روی فرد می پردازیم .
افسردگی در بیماران سرطانی
اضطراب و افسردگی شایع ترین واکنش های روان شناختی هستند که در بیماران سرطانی دیده می شوند حتی درمان های در حال انجام هم برای فرد اضطراب زا هستند . از طرفی تحمل درد در بیماران سرطانی اثر شدیدی روی کیفیت زندگی بیمار و جنبه های جسمانی و روانی زندگی دارد . مشکلات روانشناختی در بیماران سرطانی بسیار شایع است : افسردگی ، اضطراب ، اختلال فشار روانی پس از سانحه ، اختلالات شخصیت ، حالات عصب روانشناختی شایع ترین مشکلات همراه با سرطان هستند .
افسردگی : افسردگی واکنش شایع در بیماران سرطانی است . عوامل جسمی نظیر اثرات مستقیم درمان های شیمی درمانی ، پرتو درمانی و داروهایی مانند استروئیدها وضعیت بیمار را تشدید می کند . نا امیدی در بیماران دچار پایان پدیده ای بارز است . بیشتر شدن ناتوانی جسمی ، پیشرفته تر شدن بیماری و وجود درد با شیوع بالاتر افسردگی همراه است . همچنین میزان بالاتر افسردگی با اثرات جانبی داروها و درمان سرطان همراه است . افسردگی و سرطان روی پیشرفت هرکدام تاثیر می گذارند به این ترتیب که سرطان باعث به وجود امدن افسردگی شده و افسردگی نیز باعث پیشرفت سرطان می شود .
ارتباط سرطان و اضطراب
اضطراب در بیماران سرطانی تا اندازه ای به علت ترس از اخبار ناگوار در مورد تشخیص و گزینه های درمانی شایع است . اختلالات اضطرابی در بیماران مبتلا به سرطان بیشتر از سایر بیماری های مزمن است . تجربه سرطان می تواند تجارب منفی زیادی داشته باشد :
- اضطراب عملکردی : یعنی رها کردن شغل و خانه داری به دلیلی بیماری
- اضطراب پزشکی : یعنی ترس از درمان ها و سوزن های دردناک
- نگرانی های وجودی : عدم اطمینان در مورد سلامتی و بقا
درمان های سرطان می توانند اضطراب آور باشند و ممکن است در مرگ و میر روانشناختی بیمار نقش زیادی داشته باشند .
نشانه های اضطراب عضوی می تواند در نتیجه حالات بیماری نظیر عفونت ، درد ، حالات نابهنجار هورمونی ، و عوارض درمان های پزشکی رخ بدهد .
PTSD یا اختلال فشار روانی پس از سانحه در سرطان
PTSD اختلال فشار روانی پس از سانحه است و حالات آن در سرطان نیز شایع می باشد . خطر اختلال فشار روانی پس از سانحه در بیماران دارای وضعیت جسمی ضعیف تر ، منابع هیجانی ، اجتماعی و مالی پایین تر ، عوامل فشارزای بیشتر درگذشته و حال و بیماران جوان بیشتر است . تفاوت بیماری های مزمن مانند سرطان و یک رخداد اسیب زا در این است که سرطان یک آسیب فعلی و در جریان است و خطاهای فکری و تحریف های شناختی آن بیشتر به اینده ارتباط دارند در حالی که خطاها و تحریف های شناختی در رخدادهای آسیب رسان متمرکز بر گذشته هستند مانند زلزله شدید که فرد در آن آسیب شدید دیده است .
خودکشی در بیماران سرطانی
خودکشی در بیماران سرطانی دو تا ده برابر بیشتر از خودکشی در جمعیت عمومی است . خطر خودکشی ممکن است در مراحل پیشرفته بیماری و نیز در بیمارانی که دچار خستگی مهلک هستند بیشتر باشد . این بیماران پس از یک دوره بستری شدن و مرخص شدن و در زمان عود بیماری در معرض خطر خودکشی قرار دارند . افسردگی و اضطراب ناشی از بیماری سرطان ، ترس از مرگ و عود سرطان نیز عواملی هستند که این بیماران را به سمت افکار خودکشی پیش می برند .
مشکلات تصویر بدن و تصویر جسمانی در بیماران سرطانی
مشکلات تصویر بدن و تصویر جسمانی در بیماران سرطانی یکی از عمیق ترین پیامدهای روانشناختی درمان های سرطان است . زخم ها و بدریختی های بدن به عنوان یادآور تجربه دردناک سرطان و درمان آن عمل می کنند . فشار روانی و افسردگی نیز می توانند نتیجه نگرانی های تصویر بدن باشند . به طور کلی این بیماری علاوه بر مشکلات جسمی مشکلات جدی روانی نیز ایجاد می کند که نیاز به درمان و برطرف شدن دارند .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |