اهداف خودکشی
خودکشی یک چالش جهانی و نگرانی بزرگ از نظر بهداشت عمومی در سراسر جهان است . خودکشی دهمین علت مرگ در سراسر دنیا و سومین علت مرگ در افراد 15 تا 34 ساله است . هر سال بین 800000 تا 1000000 نفر به دلیل خودکشی می میرند . سازمان بهداشت جهانی تخمین می زند که در سال 2020 حدود 1.53 میلیون نفر به خاطر خودکشی می میرند . در 50 سال اخیر میزان خودکشی در کل دنیا 60 درصد افزایش داشته است . هم چنین 60 درصد خودکشی های جهان در قاره آسیا رخ می دهد . هرچند تصور می شود خودکشی یک اقدام خصوصی است اما خودکشی ناشی از مسئله عمیق اجتماعی است " گرچه هدف خودکشی منحصراً نابودی فرد است ، لیکن هم چنین عمل تجاوز کارانه ای است علیه افراد دیگر " برخی معتقدند اقدام به خودکشی دارای اهدافی مانند میل به انتقام جویی ، ناامیدی ، خیال پردازی در مورد پیوستن به هم و یکی شدن مجدد ( خودکشی در سالگرد فوت نزدیکان ) و میل به کشتن و مردن است . در این مقاله به بررسی اهداف خودکشی می پردازیم .
اهداف خودکشی
اکثر افرادی که خودکشی می کنند به دنبال هدفی هستند که در ادامه بیان می شوند :
- حل بحران
- فشارهای روانی
- احساس ناامیدی و درماندگی
- عدم توانایی در تحمل درد و رنج
در ادامه در مورد دلیل کشتن خود به صورت کامل تری توضیح داده می شود .
حل بحران
خودکشی عملی است که با هدف رها شدن از مشکل و بن بستی که برای فرد به صورت بحران غیرقابل تحملی درآمده است مشخص می شود به عبارت دیگر فرد خودکشی را تنها راه حل ممکن برای نجات از سردرگمی و پریشانی خود می بیند . در واقع خودکشی رفتار بدون هدف نیست در مواردی فرد درگیر مشکلاتی می شود که نمی تواند راه حلی برای آن ها پیدا کند و توانایی روبه رویی با آن مسئله یا موقعیت را ندارد مثلاً فردی که مورد تجاوز جنسی قرار گرفته است نمی تواند برای مشکل خود راه حلی پیدا کند و مدام خودش را سرزنش می کند .
فشارهای روانی
در بعضی موارد نیازها ، خواسته ها و آرزوهای برآورده نشده تاثیری عمیق بر افکار و ذهن فرد دارد و او را دچار درماندگی می کند مثلاً در افرادی که افسردگی شدید دارند احتمال خودکشی خیلی زیاد است . یکی از مسائل مهم در خودکشی نقش انواع مشکلات روانی است که از میان آن ها می توان اختلالات شخصیت ، شخصیت مرزی ، سوءمصرف مواد و الکل ، اسکیزوفرنی ، اضطراب ، احساس بی قراری ، تغییرات سریع خلق مانند اختلال دوقطبی و استرس را نام برد .
احساس ناامیدی و درماندگی
اغلب افرادی که خیلی در برابر سختی های زندگی ناتوان هستند و احساس درماندگی می کنند و تصور می کنند مشکلاتشان هیچ گاه حل نمی شود دچار افکار آشفته می شوند که باعث آسیب آن ها می شود . در واقع بر طبق مطالعات ناامیدی مهم ترین علت خودکشی است چون در ناامیدی فرد هیچ امیدی به بهبود شرایط ندارد و فکر می کند شرایط و موقعیت او برای همیشه تغییر نمی کند و دچار درماندگی می شود . احساس ناامیدی و درماندگی در مشکلات روانی مانند افسردگی خیلی زیاد است و علت اصلی خودکشی در افسردگی همین مسئله احساس ناامیدی و درماندگی است .
عدم توانایی در تحمل درد و رنج
معمولاً افرادی که در فکر خودکشی هستند خودکشی می کنند . این افراد تحمل درد و رنج ندارد و خیلی سریع در مقابل مشکلات احساس ناتوانی می کنند در واقع به جای حل مشکل و مسئله ( نداشتن مهارت حل مسئله ) سعی می کنند با خودکشی کردن از شرایط غیرقابل تحمل زندگی شان فرار کنند . هم چنین در بیماری های جسمی مانند انواع سرطان ها مانند سرطان پوست ، بیماری های خودایمنی مانند ام اس ، لوپوس ، میاستنی گراویس فرد تحمل درد و رنج را ندارد و اقدام به خودکشی می کند .
برای اطلاعات بیشتر در مورد خودکشی ، این که چرا افراد خودکشی می کنند و برای افراد خودکشی چکار می توان انجام داد هم چنین دیگر مشکلات روحی و روانی مانند اضطراب ، افسردگی ، وسواس ، اسکیزوفرنی ، مشکلات شخصیت ، مشکلات جنسی و ... در کانال تلگرام اختلالات روان شناختی و مهارت های زندگی متعلق به سایت مشاوره خانواده فیلیا عضو شوید . یا اگر درگیر مسئله اقدام به خودکشی خود یا اعضای خانواده هستید یا در دیگر زمینه های روانشناسی مانند ازدواج ، طلاق ، ازدواج مجدد ، ازدواج سفید ، مشکلات در مورد رابطه عاطفی ، اعتیاد ، تربیت فرزندان و ... با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منابع :
تاثیر اجرای اقدامات پیشگیرانه پرستاری بر اقدام مجدد به خودکشی ، قنبری و همکاران ، 1395
آسیب های اجتماعی ، با تاکید بر تئوری های زیربنایی و راهکارهای مقابله ای ، دکتر شعاع کاظمی ، و جاوید
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |