علل بیش فعالی
بیش فعالی یکی از اختلالاتی است که اسم آن حتما به گوشتان خورده است زیرا امروزه زیاد به کار برده می شود و کودکان زیادی به درست یا غلط تشخیص بیش فعالی می گیرند . امروزه بیش فعالی به فعالیت های حرکتی زیاد کودک اشاره دارد و مشکلات رفتاری دیگری نظیر نقص توجه و تکانشی بودن نیز در این کودکان مشاهده می شود . در زمینه علل ADHD نیز نظریات گوناگونی ارائه شده است که مشکل در بازداری پاسخ و عوامل زیستی از مهم ترین آنهاست هرچند که عوامل دیگر نیز بسیار تاثیر گذار می باشند . در ادامه این مقاله به بررسی علل بیش فعالی با نقص توجه یا ADHD می پردازیم .
نقص در خود نظم دهی و بازداری
یکی از دلایل بیش فعالی نقص در بازداری پاسخ در این کودکان می باشد . این نظریه را برای اولین بار داگلاس (douglas) در سال 1988 ارائه داد . بنا بر این نظریه نقص در بازداری و نیز پاسخ های نابهنجار به پیامدهای رفتار موجب نقص در خود نظم دهی کودکان بیش فعال می گردد . الگوی دیگری نیز در مورد بازداری وجود دارد که بر مبنای کارکرد مغز می باشد . در این الگو دو سیستم مغز که به گونه ای متضاد عمل می کنند مورد توجه قرار گرفته اند :
- سیستم بازداری رفتاری که با اضطراب ارتباط دارد و از رفتار در موقعیت های جدید ، ترس آور و رفتارهایی که موجب تنبیه می شود بازداری می کند .
- سیستم فعالیت رفتاری که به پاداش و فعالیت هایی که تقویت دریافت می کنند حساس است .
طبق این نظریه سیستم بازداری رفتاری در کودکان ADHD دچار نقص می باشد و همین امر موجب نقص در بازداری می گردد و هم چنین بازداری رفتاری بر کارکردهای اجرایی و کنترل حرکتی تاثیر دارد . بازداری رفتاری شامل سه توانایی است :
- توانایی بازداری از پاسخ در برخی موقعیت ها
- توانایی بازداری از تدوام پاسخ
- بازداری با استفاده از استنباط از وقایع پیرامون
کارکردهای اجرایی نیز شامل موارد زیر می باشد :
- حافظه کاری : اطلاعات را به گونه ای نگهداری می کند که امکان مورد توجه قرار دادن آن نیز وجود داشته باشد .
- گفت و گوی درونی : واکنش های ذهنی را بر اساس قواعد و آموزش ها برای تسهیل راهنمایی رفتار آماده می کند
- خود نظم دهی عواطف و انگیزه ها : امکان کنترل هیجان را فراهم می سازد
- بازسازی : امکان تجزیه و تحلیل تحارب و تفکر خلاق را مهیا می کند
کارکردهای اجرایی به فرد کمک می کنند رفتارش را تنظیم کند و هنگامی که بازداری رفتاری دچار اختلال می گردد فرآیند خود نظم دهی نیز دچار اختلال گشته و آسیب می بیند .
وراثت
اغلب والدین با کودکان ADHD اظهار می کنند که رفتار فرزندشان در دیگر اعضای خانواده نیز وجود دارد . خانواده های این کودکان در مقایسه با سایر کودکان میزان بالاتری از مشکلات روانی را نشان می دهند . مطالعات مربوط به فرزند خوانده ها و دوقلوهای همسان و غیرهمسان تاثیر احتمالی ژنتیک بر ADHD را روشن می سازد ولی هنوز نیاز به مطالعات بیشتری در این زمینه وجود دارد .
آسیب های هنگام تولد و زمان بارداری مادر
مطالعات انجام شده در این زمینه ارتباط بین نارسی و کم وزنی نوزادان ، مصرف الکل و مواد مخدر توسط مادر ، سیگار کشیدن مادر در بارداری و میزان ابتلای کودک به بیش فعالی را نشان داده اند . در پژوهشی که در امریکا انجام گرفت تعدادی از زنان باردار از ابتدای بارداری به مدت 14 سال مورد مطالعه قرار گرفتند و نتایج این مطالعه وجود رابطه بین مصرف الکل به هنگام بارداری توسط مادر و نقص در زمینه های توجه و توانایی سازماندهی کودک را تایید کرد .
نقص در سیستم عصبی
این فرضیه بر این باور است که در تحریک پذیری سیستم اعصابی مرکزی افراد مبتلا به ADHD اختلالی وجود دارد و تحریک سیستم اعصاب مرکزی ممکن است با فعالیت حرکتی مفرط و نارسایی همراه شود . هم چنین مشاهده شده است که داروهای محرک در مورد بسیاری از کودکان مبتلا به بیش فعالی موثر واقع می شوند . این داروها بر برخی از انتقال دهنده های عصبی اثراتی می گذارد که به نوبه خود با میزان تحریک پذیری در رابطه است . فرضیه هایی نیز در مورد کمبود سروتونین ، نوراپی نفرین و دوپامین مطرح شده است .
رژیم غذایی
تاثیر تغذیه بر بیش فعالی اگرچه مورد توجه مردم بوده است ولی از نظز متخصصان چندان مورد قبول واقع نشده است و پژوهش های معدودی ارتباط تغذیه و بیش فعالی را تایید کرده اند .
محیط
یکی از عوامل محیطی تاثیر گذار میزان سربی است که وارد بدن می شود . میزان بالای سرب بر کارکاردهای بیولوژیکی ، شناخت و رفتار تاثیر می گذارد . طبق مطالعات انجام شده حدود 4 % از واریانس نشانه ها ی ADHD را می توان به سطح بالای سرب نسبت داد .
عوامل روانی و خانوادگی
اگرچه متغیرهای روانشناختی در بروز بیش فعالی همراه با نقص توجه در درجه اول قرار ندارند ولی در بروز آن نقش دارند . بی قراری و کسالت والدین ، طلاق والدین ، بی مهری نسبت به کودکان ، انتقاد زیاد از کودک ، کارکرد نامناسب خانواده ، محل زندگی و پرورش کودک از عوامل مهم خانوادگی هستند . البته طبق مطالعات انجام شده عوامل روانی اجتماعی سهم کمی در بروز بیش فعالی همراه با نقص توجه دارند و فقط 20 % از واریانس علل بیش فعالی را در بر می گیرند بیشتر این گونه می توان عنوان کرد که ADHD حاصل تعامل آمادگی زیست شناختی و متغیرهای روانی - اجتماعی و خانوداگی است . اگر نیاز به اطلاعات بیشتری در مورد علل بیش فعالی کودکتان دارید در کانال تلگرام روان شناسی کودک و نوجوان عضو شوید و یا با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منبع : اختلالات رفتاری کودکان و نوجوانان ؛ دکتر محسن شکوهی یکتا ، دکتر اکرم پرند
» تاثیر رفتار والدین بر بیش فعالی کودکان
» علائم بیش فعالی کم توجهی در بزرگسالان
» اختلال کمبود توجه در کودکان
پاسخ مشاور: سلام . اگر بیش فعالی در بزرگسالی زیاد باشد از دارو باید برای درمان آن استفاده شود .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |