شکاف بین نسل ها چیست

خانواده اولین نهادی است که اولین پایه های ارزشی افراد را شکل می دهد و به همین علت نقش اساسی و حیاتی در شکل دادن به گرایش ارزشی نسل بعد را به عهده دارد . انتقال ارزش های خانواده به فرزندان در دنیای مدرن به صورت کامل و همه جانبه صورت نمی گیرد و علت آن هم تغییرات سریع و شدید و حوادث بزرگ و تاریخی مانند جنگ ها و انقلاب ها است که در نتیجه آن شکاف وسیع و عمیقی بین اجتماع سنتی دیروز و امروز به وجود آمده است . مسئله شکاف بین نسل ها در ایران از دهه 70 و با اهمیت یافتن نسل جوان مورد توجه متخصصان قرار گرفت . امروزه جوانان از مسائل جدی جامعه هستند و با وجود جمعیت زیادشان از نظر جایگاه با طبقات میانسال و سالمند فاصله دارد این گروه هم استقلال کمتری دارند هم موقعیت اجتماعی –اقتصادی پایین تری دارند . در این مقاله به بررسی شکاف بین نسل ها می پردازیم .
تعریف شکاف نسلی
مفهوم " شکاف " در جامعه شناسی به آن دسته از تمایزات و تفاوت های پایداری اشاره دارد که در جریان تقابل های سیاسی –اجتماعی بروز می کنند که اصلی ترین صورت آن شکاف زندگی مدرن و سنتی است . یکی از مهم ترین ویژگی های شیوه زندگی جدید شورش بر ضد چیزی است که از نظر جوانان سنت تلقی می شود . شکاف بین نسلی به معنی وجود تفاوت های دانشی ، رفتاری بین دو نسل گفته می شود . در جوامع مدرن که تغییر و تحولات اجتماعی بسیار سطحی و کند است پسران مانند پدران و دختران مانند مادران زندگی می کنند حال با توجه به این که در ایران در حال طی کردن روند نوسازی در روابط اجتماعی است . این مسئله باعث شکاف ارزشی بین نسل ها شده است . در فرهنگ آکسفورد شکاف بین نسل ها به مفهوم اختلاف در نگرش یا رفتار جوانان و افراد سالمند تعریف شده است که باعث نبود درک متقابل آن ها از یکدیگر می شود و فرهنگ وبستر شکاف بین نسلی را اختلاف گسترده در خصلت ها و نگرش های میان نسل ها تعریف کرده است .

تعارض بین نسلی
وقتی منابع هویتی نسلی تقویت کننده یکدیگر باشند و پیوستگی نسلی را به دنبال نداشته باشد زمینه برای ظهور و بروز تعارض نسلی فراهم می گردد . به گونه ای که اعضای جامعه وضعیت هویت خود را در نفی و تعارض با گذشتگان خود می بیند . تعارض میان نسل ها زمانی به وجود می آید که تحولاتی مانند تحولات اجتماعی و سیاسی در جامعه ایجاد شود . در واقع تعارض بین نسلی به علت اختلاف در باورها ، ارزش ها و هنجارهای میان نسل ها به وجود می آید .
برای اطلاعات بیشتر در مورد دیگر آسیب های اجتماعی مانند طلاق ، اعتیاد ، فرار مغزها ، فرار از خانه ، خودکشی و ... در کانال تلگرام روان شناسی اجتماعی عضو شوید یا اگر در دیگر زمینه های روانشناسی مانند ازدواج مجدد ، طلاق ، اعتیاد ، تربیت فرزندان ، مشکلات روحی مانند افسردگی ، اضطراب ، وسواس ، مشکلات جنسی ، مشکلات شخصیت ، شب ادراری ، ناخن جویدن ، لکنت زبان و ... سوال دارید با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منبع :
آسیب های اجتماعی ، با تاکید بر تئوری های زیربنایی و راهکارهای مقابله ای ، دکتر شعاع کاظمی ، و جاوید

نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |