اختلال سلوک از کودکی تا بزرگسالی
اختلالات رفتاری از مشکلاتی هستند که در بسیاری از کودکان دیده می شوند ، اختلالات سلوک نیز در دسته اختلالات رفتاری کودکان قرار می گیرند و از لجبازی و نافرمانی در کودکی شروع شده و در بزرگسالی به رفتارهای مخرب و ضداجتماعی می رسند . اختلال سلوک معمولا در سنین پایین به صورت لجبازی ، نافرمانی و تضادورزی بروز می کند و به تدریج با افزایش سن تبدیل به پرخاشگری کلامی ، جسمانی و رفتارهای ضداجتماعی می گردد و در مراحل بعدی زندگی دامنه ای از مشکلات روان شناختی و اجتماعی - هیجانی را در زندگی فرد ایجاد می کند . در ادامه این مقاله به بیان سیر تحول اختلال سلوک از کودکی تا بزرگسالی می پردازیم
سیر تحولی اختلال سلوک از لجبازی کودکی تا اختلال سلوک در بزرگسالی
تحول اختلال سلوک که در دوران کودکی آغاز می شود بیانگر این دیدگاه است که اختلال سلوک از ثبات و تداوم برخوردار است . مطالعه گذشته افراد ضداجتماعی نشان دهنده ثبات و تداوم اختلال سلوک در زندگی است . اولین رفتارهای مشکل سازی که در دوران کودکی آغاز می شوند ممکن است شامل نافرمانی و لجبازی باشند ، هم زمان با تحول و بزرگ شدن کودک ویژگی های رفتاری او سمت ملاک های اختلال سلوک تمایل پیدا می کند ولی تا اوایل نوجوانی اکثر این کودکان لجبازی و نافرمانی نیز دارند . البته باید به این نکته نیز توجه داشت که همه کودکان لجباز و نافرمان به اختلال سلوک مبتلا نمی شوند . در سن دبستان سرپیچی از معلم و والدین ، بدخلقی کردن ، کتک زدن دوستان و هم کلاسی ها و مشکلات یادگیری در کنار این مشکلات همگی زنگ خطری برای ابتلای کودک به اختلال سلوک هستند و حتما نیاز به پیگیری و درمان دارند .
سیر تحول اختلال سلوک از نوجوانی تا بزرگسالی
یکی از جنبه های مهم مشکلات سلوک ثبات و تداوم آن است ، این اختلال در سنین پایین به صورت لجبازی و نافرمانی دیده می شود اگر درمان نشود در بزرگسالی تبدیل به مشکلات بزرگ تری مانند رفتار ضداجتماعی خواهد شد . سن شروع اختلال در ثبات و تداوم آن نقش دارد و اختلالاتی که در سنین پایین تر شروع می شوند شدید تر و بادوام ترند ، این اختلالات هم در کودکی آغاز می شوند و هم در نوجوانی ؛ احتمال شروع رفتارهای ضداجتماعی و مقابله ای در دوران نوجوانی بیشتر از دوران کودکی است . بسیاری از نوجوانان از اوایل نوجوانی دست به فعالیت های غیرقانونی می زنند ولی شدت آنها به قدری نیست که بتوان به آنها تشخیص اختلال سلوک داد و تعداد اندکی از آنها تشخیص اختلال سلوک می گیرند . شروع اختلال سلوک در نوجوانی با رفتارهای ضداجتماعی و پرخاشگری خفیف همراه می باشد و بیشترین درصد رفتارهای ضداجتماعی بین 15 تا 20 سالگی است .
رشد پرخاشگری در افراد
به نظر لوبر (loeber ) رشد پرخاشگری به سه صورت رخ می دهد :
- نوع مربوط به دوران زندگی : این نوع به دو دسته تقسیم می شود : مواردی که قبل از ورود به دبستان مشاهده می شود و مواردی که در نوجوانی مشاهده می شوند .
- نوع همراه با تداوم محدود : کودک یا نوجوان فقط در برهه ای از زندگی رفتارهای پرخاشگرانه از خود نشان می دهد .
- نوع شروع دیررس : این نوع به بزرگسالانی اشاره می کند که سابقه پرخاشگری در زندگی و کودکی خود ندارند . تعارض با مراجع قدرت ( مشکل داشتن با افرادی که قدرت دارند مانند والدین ، معلمان ، مدیر و ... ) با رفتارهای مخرب مربوط به اختلال سلوک ارتباط دارد و ممکن است زودتر از رفتارهای دیگر مشاهده شود البته این تعارض با افزایش سن کاهش می یابد .
اگر سوالی درباره سیر تحول اختلال سلوک در کودکان و نوجوانان دارید با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا بهره مند شوید . هم چنین می توانید در کانال تلگرام روانشناسی کودک عضو شوید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |