پیشگیری از بد غذایی کودکان
در یک سال اول زندگی شاهد تغییرات زیادی در غذا خوردن کودکان هستیم ؛ تغذیه نوزادان از شیر مادر شروع شده و کودک کم کم غذاهای نرم و سپس غذاهای سفت را امتحان می کند . همچنین بیشتر مشکلات تغذیه بچه ها نیز در این سنین شروع می شود .
اشتهای کودکان و سرعت وزن گیری آن ها در سن 2 تا تقریبا 6 سالگی کم شده بنابراین غذای کودک هم در این سنین کاهش پیدا می کند . نوزادان باید در سال اول زندگی طعم های مختلف را چشیده باشند و غذاهای سفت نیز بخورند . اگر هر کدام از این ها زیر یک سالگی انجام نشود مشکلات بد غذایی در فرزند به وجود می آید .
لازم است والدین راه و رسم تغذیه و رفتارهای مناسب هنگام غذا خوردن را بدانند و کودک را با رفتارهای ساده راهنمایی کنند . در ادامه این مقاله به راه های پیشگیری از بد غذایی کودکان می پردازیم .
پیشگیری از بد غذایی کودکان
برای پیشگیری از بد غذایی در کودکان ، لازم است والدین نکاتی را در مورد چگونگی غذا خوردن کودکان و همچنین عوامل کاهش اشتها در آن ها بدانند . در ادامه با این نکات و نحوه جلوگیری از مشکلات تغذیه بچه آشنا می شوید .
والدین باید فرزندان خود را با غذاها ، ترکیبات و طعم های مختلفی که با مقطع رشدی آنها همخوانی دارند آشنا کنند ، در طی تغییرات غذا خوردن کودکان و انتقال از شیر خوردن به غذاهای سفت ، نوزادان مزه های شیرین و شور را ترجیح می دهند و از طعم های تلخ و ترش خوششان نمی آید .
نوزادانی که شیر مادر می خورند بهتر با طعم های مختلف کنار می آیند چون قبلا آنها را چشیده اند ولی نوزادانی که شیر خشک خورده اند فقط یک طعم را چشیده اند بنابراین کنار آمدن با همه طعم ها ممکن است برایشان کمی دشوار باشد .
6 ماهگی زمان بسیار مناسبی برای خوراندن غذاهای نسبتا سفت به کودکان است چون بچه ها در این سن هر چیزی را به دهان می برند . اگر کودکان بین 7 تا 10 ماهگی غذاهای سفتی که جویدن می خواهد تجربه نکنند بعدا در خوردن غذاهای سفت مشکل پیدا می کنند . اگر کودک غذاهای سفت را نمی خورد یا دهانش را می بندد پدر و مادر نباید دوباره به او غذای پوره بدهند بلکه باید آنقدر برای او غذاهای سفت بیاورند تا کودک بالاخره این غذا را بخورد ( به خصوص غذاهایی که با انگشت قابل خوردن هستند ) .
از سوی دیگر برای پیشگیری از بد غذایی کودکان لازم است بدانید کودکان با گرایش به رد کردن غذاهای جدید متولد می شوند . بنابراین پذیرش غذاهای جدید برای آنها سخت بوده و غذای جدید را بر اثر تکرار می پذیرند . بعلاوه ، تجربیات اولیه کودک در رابطه با طعم ها و ترکیبات باعث می شود غذاهای جدید را بهتر بپذیرد . نوزادان 4 تا 6 ماهه بالاخره همه طعم های جدید را می پذیرند .
ضروری این است که والدین غذای سالم و کافی تهیه کرده و در اختیار کودک بگذارند ، کودک غذای مورد نیازش را می خورد و دخالت بیش از حد والدین مانند مجبور کردن فرزندتان به تمام کردن ته بشقابش یا پاداش دادن به کودک ممکن است باعث مشکلات تغذیه و بروز پرخوری یا کم خوری در سال های بعدی شود . این که کودک چه چیزی بخورد و چه مقدار بخورد باید به خود کودک محول شود .
علاوه بر این ، والدین باید هنگام غذا دادن به کودک انعطاف نشان داده و فرصت بدهند تا کودک مهارت لازم را کسب کند حتی اگر خرابکاری کند . گاهی اوقات مشاهده می شود که والدین برای اینکه به فرزندشان غذای کافی برسد یا گرسنه نماند به او به زور غذا می دهند در صورتی که این مسئله باعث مشکلاتی در بزرگسالی فرزندشان می شود .
نکات مهم برای زمان غذا خوردن کودکان
یکی از عوامل مهم برای پیشگیری از بد غذایی در بچه ها ، نحوه غذا خوردن افراد در کنار یکدیگر و زمان آن است . بنابراین لازم است والدین ، هنگام صرف خانوادگی غذا محیطی دلنشین و بدون استرس فراهم بیاورند ، توصیه می شود برای جلوگیری از مشکلات تغذیه بچه در هنگام غذا خوردن نکات زیر نیز رعایت شود :
تا وقت غذا خوردن به پایان نرسیده است سر میز غذا بنشینید . وقتی کودک ببیند اعضای دیگر خانواده از سر میز بلند شده اند احساس می کند که باید زودتر غذایش را تمام کند و بنابراین زودتر از خوردن دست می کشد .
مطمئن شوید که کودک ، گرسنه بر سر میز غذا حاضر می شود . هیچ چیز بیشتر از گرسنه بودن کودک ، مشوق او در امتحان کردن چیزهایی که دوست ندارد نیست . توصیه می شود یک یا دو ساعت قبل از صرف غذا ، چیز دیگری خورده نشود . این امر به خصوص برای کودکان مهم است و آن ها چیزی به جز آب نباید قبل وعده های غذایی بخورند حتی کمی شیر یا آبمیوه هم بهتر است به کودک داده نشود .
در هنگام صرف غذا ، همه موبایل ها کنار گذاشته شود زیرا استفاده از این وسایل در موقع خوردن غذا ، تعامل میان اعضای خانواده را کاهش می دهد . مطالعات نشان می دهند ارتباط بهتر اعضای خانواده با یکدیگر بر سر میز با تغذیه سالم در کودکان همراه است .
برای جلوگیری از بد غذایی فرزندان و چاقی کودکان ، اجازه دهید کودک خودش تصمیم بگیرد چقدر غذا بخورد . کودکان این توانایی را دارند که بر اساس نشانه های درونی گرسنگی خود ، غذا خوردنشان را تنظیم کرده و بنابراین نیازی به کنترل والدینشان در این مورد ندارند . به جای اینکه فرزندتان را مجبور به خوردن مقدار معینی از غذا کنید ، مسئولیت تصمیم گیری در این مورد را به خودش محول کنید . وقتی فشار زیادی روی کودکان برای خوردن غذا وجود داشته باشد آن ها از غذا متنفر شده و ممکن است حتی در نوجوانی دچار اختلال بی اشتهایی عصبی بشوند .
بر سر میز غذا آرام باشید . گاهی اوقات مشاهده می شود برای اینکه کودک غذایش را تمام کند والدین او را تشویق می کنند در صورتی که این کار منجر به رابطه ناسالم کودک با یک غذای خاص و بد غذایی او می شود . بهترین کار در این زمان ها این است که تنها از کودک بپرسیم غذایش را تمام کرده است یا نه . استرس زیاد در هنگام خوردن ، باعث کاهش اشتهای کودک می شود .
غذاهای مختلف را بارها به کودک پیشنهاد دهید . کودکان معمولاً قبل از اینکه غذایی جدید را امتحان کنند باید بارها آن را لمس و بو کرده و آن را ببینند . برای پیشگیری از بدغذایی کودک ، به فرزندتان فرصت دهید که در مورد غذای پیشنهادی شما یاد بگیرد . استفاده از قاشق و چنگال نیز زمان بر است . کنار فرزندتان بنشینید و به او فرصت بدهید تا یاد بگیرد . کثیف کاری هم بخشی از یادگیری است .
نتیجه گیری
همانطور که در مقاله مطالعه کردید بهترین کار برای پیشگیری از مشکلات تغذیه در کودکان ، آشنایی با نیازهای متناسب با سطح رشدی و کاهش کنترل بر روی تغذیه کودکان است . در این صورت ، زمان غذا خوردن به اوقاتی لذت بخش برای کودک تبدیل شده و باعث می شود همکاری بهتری با شما داشته باشد .
با این حال ، اگر فرزندتان در حال حاضر دچار مشکلات بدغذایی شده و عادات غذایی ناسالمی دارد در ادامه و با کلیک بر روی لینک زیر می توانید با روش های حل این مسئله آشنا شوید .
منبع : سنجش و درمان مشکلات دوران کودکی ؛ ترجمه مهرداد فیرزوبخت
اگر پس از مطالعه این مقاله، باز هم سوالاتی در مورد پیشگیری از بد غذایی کودکان داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال مشاوره روانشناسی کودک و نوجوان را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- از چه سنی می توان به کودکان غذاهای سفت داد ؟
6 ماهگی زمان مناسبی برای دادن غذاهای سفت به کودکان است که به جزئیات آن در مقاله پرداخته شده است .
2- آیا باید برای غذا خوردن کودک جایزه گذاشت ؟
خیر ، این کار باعث می شود کودک احساس کند در غذا خوردن کنترل می شود و بنابراین این امر باعث رابطه منفی او با غذا خواهد شد . برای آگاهی از جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
3- برای پیشگیری از بد غذایی در کودکان ، چه نکاتی لازم است در هنگام صرف غذا رعایت شود ؟
مهم ترین نکته این است که کودک برای غذا خوردن تحت فشار نباشد و همچنین در هنگام وعده های غذا گرسنگی را احساس کند که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
» خطرات زود و دیر شروع کردن غذاهای کمکی در نوزاد
» پرخوری و ویژگی های آن
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |