با کودکی که بیماری مرگبار دارد چطور رفتار کنیم
سازگار شدن کودکان با بیماری و مرگ یکی از دغدغه های سال های اخیر روان شناسان بوده و هست و دلیل آن هم افزایش طول عمر این گروه از کودکان است و این کودکان برای سازگار شدن با این وضعیت نیاز به کمک های روانشناختی دارند .اگر چه سرطان عامل اصلی مرگ و میر کودکان است ولی تقریبا دو سوم کودکان سرطانی زنده می مانند . در ادامه این مقاله به این موضوع می پردازیم که چگونه باید با کودکی که بیماری مرگبار دارد رفتار کنیم تا با مفهوم مرگ آشنا شده و با ان سازگار شود .
پی بردن به بیماری و مرگ در کودکان
همان طور که کودکان داغدیده اطلاعات زیادی در مورد مرگ ندارند کودکانی که بیماری های مرگبار دارند نیز از جدی بودن بیماری خود مطلع نیستند با این حال کودکان 5 – 6 ساله برداشت تقریبا درستی از مرگ ندارند . کودکان کوچک تر هم متوجه ناراحتی پدر و مادر خود از بیماری مرگبار خود می شوند و به ناراحتی آنان واکنش نشان می دهند . هر چه درمان و مراجعه کودکان به بیمارستان زیاد می شود بیشتر به جدی بودن بیماری خود پی می برند .
سابقه ذهنی از مرگ باعث می شود آنها مثل بچه های سالم زودتر به مفهوم مرگ پی ببرند . در تحقیقی که روی بچه های سرطانی انجام شد فهمیدند بچه های سالم 12 تا 13 ساله بیشتر از بچه های سرطانی در این سن مرگ را جزای اعمال خود می دانستند . به دلیل خصوصیات مختلف کودکان سازگاری کودکان با مرگ نیز متفاوت است .
کمک کردن به کنار آمدن کودکان
برای اینکه بدانید چگونه با کودکی که بیکاری مرگبار دارد رفتار کنید و او را باید از این موضوع آگاه کنید ابتدا باید خودتان اطلاعات درستی درباره کودک و این نحوه برخورد بدانید . چون ارتباط صادقانه و راحت والدین با توان مقابله کودک و سازگاری خانواده در قبل و واکنش پس از مرگ کودک رابطه دارند والدین باید اطلاعات درستی در مورد بیماری به کودک بدهند . پدر و مادر باید نام بیماری را به کودک بگویند و او را در جریان درمان های لازم بگذارند و دلیل ضروری بودن درمان را برای وی توضیح دهند . هم چنین این مطالب را باید به گونه ای بیان کنند که برای کودک قابل فهم باشد و اینکه کودک این اطلاعات را چقدر بفهمد بیشتر از سن و توانایی عقلی اش بستگی به این دارد که آیلا قبلا تجربه ای درباره بیماری ای مرگ داشته است یا خیر .
کودک اطلاعات مربوط به بیماری اش را به مرور می فهمد نه یک دفعه : کودک ابتدا می فهمد بیماری اش جدی است و بعضی از آدم ها بر اثر آن می میرند . سپس با درمان های ممکن ، نحوه اجرای درمان ها و اثرات جانبی آنها آشنا می شود . سپس در جریان بهبود موقت و بازگشت بیماری این درمان ها را تجربه می کند تا اینکه به محدودیت درمان ها و محتمل بودن مرگش پی می برد . اطلاعات دادن به کودکان درباره مرگ و بیماری نباید یک باره باشد بلکه کودک باید به مرور در جریان این مشکل قرار بگیرد .
کاری کنید که کودکان احسای کنند بر بیماری خود کنترل دارند . یک راه این است که بگویید چرا فلان درمان لازم است ، در مورد شیوه درمان تا حدودی به انها حق انتخاب بدهید تا احساس کنند روی بیماری خود کنترل دارند . خانواده نیز باید به اینده خوشبین باشد . تا آخرین لحظه از رشد بچه ها غافل نشوید ، کودک را تشویق کنید کارهای خانه و مدرسه اش را انجام دهد ؛ معمولا پدر و مادرهایی که فرزندشان بیماری مرگبار دارد بیش از حد از انها مراقبت کرده و آنها را لوس می کنند در حالی که تا حد امکان باید سعی کنید روال زندگی کودک را مانند قبل بیماری نگه دارید . کودک باید تکالیف مدرسه اش را انجام دهد و در اولین فرصت ممکن به مدرسه برگردد و مدیر و معلمان نیز در جریان تغییرات کودک قرار بگیرند .
آماده کردن کودکان برای رویارویی با درمان های سخت و تهاجمی
اطلاعات دادن به کودکان در مورد درمان های تهاجمی باعث می شود با این درمان ها بهتر کنار بیایند . آماده سازی کودکان دو بخش رویه ای و حسی دارد :
-
آماده سازی حسی کودکان : یعنی توصیف حس های کودک در روند درمان مانند توصیف بوها ، صداها و احساسات فیزیکی وی .
-
آماده سازی رویه ای کودکان : یعنی توضیح دادن مراحل درمان . اطلاعات مربوط به اقدامات پزشکی باید به طرق مختلف و متناسب با رشد کودک ارائه شوند . برای مثال با عروسک بازی ، با گردش در بیمارستان ، کتاب خوانی ، نمایش فیلم و ... البته سبک کنار امدن کودکان متفاوت است برخی کودکان اطلاعات می خواهد و برخی از اطلاعات فرار می کنند .
این نکته را به یاد داشته باشید که کودکی که بیماری مرگبار دارد در این فراید دچار خشم ، عصبانیت و اضطراب می شوند و شما حتما باید از یک روانشاس کودک کمک بگیرید .
سوالات متداول
1- ✔️ با کودکی که بیماری مرگبار دارد چطور رفتار کنیم؟
✔️ سازگار شدن کودکان با بیماری و مرگ یکی از دغدغه های سال های اخیر روان شناسان بوده که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ پی بردن به بیماری و مرگ در کودکان چگونه باشد؟
✔️ سابقه ذهنی کودک از مرگ باعث می شود آن ها مثل بچه های سالم زودتر به مفهوم مرگ پی ببرند که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- ✔️ کمک کردن به کنار آمدن کودکان با مرگ چگونه است؟
✔️ ابتدا باید خودتان اطلاعات درستی درباره کودک و این نحوه برخورد با مرگ بدانید که در متن مقاله به طور کامل مطرح شده است.
» عوامل موثر بر ناراحتی مادر پس از مرگ جنین
» واکنش به مرگ در مراحل مختلف زندگی
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |