راه های بالا بردن اعتماد به نفس کودکان
اگر از هر مادر یا پدری بپرسید چه چیزی را بیشتر برای فرزند خود می خواهید بیشتر آن ها پاسخ خواهند داد : " من می خواهم فرزندم خوشحال باشد " . بخش بزرگی از این خوشحالی ، اعتماد به نفس است ، پس همه ما می خواهیم کودکان نسبت به خود احساس خوبی داشته باشند . کودکی که از این مهارت برخوردار باشد نگرش سالم تری نسبت به زندگی خواهد داشت .
شکل گیری اعتماد به نفس در بچه ها باعث می شود آن ها برای روبرو شدن با مشکلات زندگی توانمند شده و با چشم اندازی مثبت ، مهارت های اجتماعی و موفقیت خود را تضمین کنند . به همین دلیل ، در مواجهه با شرایط جدید و امتحان کردن آن ها و شجاعت داشتن ، هیچ چیز مهم تر از این مهارت نیست .
اعتماد به نفس داشتن به معنای باور کودک به خود است و برای پذیرش و دوست داشتن خود بسیار مهم است . کودکانی که از این توانایی برخوردارند به احتمال زیاد در بزرگسالی هم از این ویژگی برخوردارند . اعتماد به نفس چیزی نیست که کودکان با آن به دنیا بیایند ، بلکه در طول بزرگ شدن ساخته می شود . به همین دلیل ، والدین می توانند با انجام دادن راه های بالا بردن اعتماد به نفس کودکان به آن ها کمک کنند .
اعتماد به نفس چیست و از کجا نشأت می گیرد ؟
اعتماد به نفس از دوره کودکی سرچشمه می گیرد . به همین دلیل بسیار مهم است که از سنین کودکی تقویت شود تا در مراحل بعدی زندگی . زیرا پایه و اساس چگونگی رشد و پیشرفت کودک را تعیین می کند . اعتماد به نفس به معنی ارزش قائل شدن و داشتن احساس خوب نسبت به خود فارغ از نقص ها و کمبودها است .
این توانایی ، به معنی احساس اطمینان از توانایی ها ، ویژگی ها و قضاوت خود است و به شدت برای سلامت و بهزیستی روانشناختی افراد از جمله کودکان حیاتی است . اگر کودک ، از این مهارت برخوردار باشد می تواند در همه ابعاد زندگی از جمله روابط با دیگران و عملکرد در مدرسه موفق شود .
اهمیت اعتماد به نفس در کودکان
رشد اعتماد به نفس در کودکان خیلی زود شروع می شود و کاملاً به رابطه با بزرگسالان بستگی دارد . شکست مکرر باعث کاهش اعتماد به نفس می شود در مقابل ، موفقیت منجر به اطمینان در مورد توانایی های خود می شود . با این حال ، اگرچه کودکان باید برای دستاوردهای خود احساس موفقیت کنند اما نباید این احساس را داشته باشند که بدون نیاز به تلاش می توانند به آن برسند .
از سوی دیگر ، در رابطه با اهمیت اعتماد به نفس در کودکان ، لازم به ذکر است در صورتی که کودک از این مهارت برخوردار نباشد نمی تواند با چالش های روزمره زندگی مقابله کند . در مقابل ، کودکانی که از این مهارت برخوردارند ، طبعاً خواهند فهمید اعتماد به نفس چه نتایج مطلوبی برای آن ها دارد که این باعث می شود بیشتر و بیشتر تلاش کنند تا خود را ثابت کنند . این چرخه را در نظر داشته باشید : کودکان هرچه احساس امنیت بیشتری داشته باشند ، بهتر عمل می کنند . به همین دلیل بسیار مهم است که از طرف منابع قدرت مثل والدین و معلم ها مورد پذیرش و حمایت قرار بگیرند .
راه های بالا بردن اعتماد به نفس کودکان
اگرچه هر کودکی متفاوت است اما راهکارهایی وجود دارند که والدین با استفاده از آن ها می توانند به افزایش اعتماد به نفس بچه ها کمک کنند ، نکته مهم در اینجا این است که حتماً در انجام ان راهکارها ثابت قدم بوده و انتظار تغییر خیلی سریع را نداشته باشید .
فرزندتان را دوست داشته باشید
این راهکار ممکن است خیلی واضح باشد اما احتمالاً مهم ترین چیزی است که می توانید به فرزندتان بدهید . فرزندتان نیاز دارد احساس کند پذیرفتنی و دوست داشتنی است . این احساس اول با خانواده شروع می شود و در محیط های دیگر مثل دوستان ، همکلاسی ها و در جامعه گسترش پیدا می کند . اگر سر فرزندتان فریاد می زنید یا به او بی توجهی می کنید ، او را در آغوش گرفته ، عذرخواهی کنید و بگویید که چقدر دوستش دارید . عشق بی قید و شرط پایه و اساس اعتماد به نفس کودک است .
در زمان مناسب ، فرزندتان را تحسین کنید
مهم این است که فرزندتان را تحسین کرده و به او بازخورد مثبت بدهید زیرا کودکان به ویژه خردسالان ، ارزش و دستاوردهای خود را از طریق فکر شما می سنجند . اما در تحسین های خود واقع بینانه باشید . اگر کودک در کاری شکست خورد یا در کاری ، استعداد خاصی نشان نداد تلاشش را تحسین کنید اما نتیجه را غیر واقع گرایانه تحسین نکنید .
به فرزندتان اطمینان بدهید که اشکالی ندارد نتواند همه کارها را به طور کامل انجام بدهد . به او بگویید بعضی از کارها نیاز به تلاش و تمرین مستمر دارند و اگر شکست خورد بهتر است تلاشش را بیشتر کند .
الگویی برای عشق به خود و گفتگوی مثبت با خود باشید
شما اول باید خودتان را دوست داشته باشید تا به فرزندتان یاد بدهید که خودش را دوست داشته باشد . می توانید این کار را با تحسین خود در هنگامی که عملکرد خوبی داشته اید انجام دهید . چه در مسابقه موفق شده باشید ، چه در محل کار ترفیع گرفته باشید چه یک مهمانی خیلی خوب برگزار کرده باشید لازم است این موفقیت خود را در کنار فرزندتان جشن بگیرید . در مورد مهارت ها و تلاش های لازم برای رسیدن به این دستاورد صحبت کنید و در این صورت به فرزندتان یاد می دهید که برای موفقیت چه چیزهایی را نیاز دارد .
به فرزند خود کمک کنید که اهداف واقعی تعیین کند
اگر فرزند شما فوتبال بازی کردن را شروع کرد خیلی خوب است که هدفش رسیدن به المپیک باشد . اما اگر او نتواند در مدرسه یا دبیرستان جزء تیم اول باشد و هنوز هم فکر کند که بازیکن المپیک است ، لازم است در اهداف خود تجدید نظر کند . به فرزند خود کمک کنید که برای پیشگیری از احساس ناکامی ، اهداف واقع بینانه ای برای خود تعیین کند .
تاب آوری را آموزش دهید
هیچکس ، همیشه موفق نمی شود . همه انسان ها ، موانع ، شکست ها ، انتقاد و درد را تجربه می کنند . از این تجربیات برای یادگیری استفاده کنید نه اینکه به ناکامی و ناامیدی بپردازید . به فرزندتان آموزش دهید که تسلیم نشود برای مثال وقتی شکست خورد تلاش هایش را تحسین کرده و به او بگویید باز هم می تواند تلاش کند به همین دلیل نباید احساس بدی داشته باشد . این کار به کودکان کمک می کند که به احساسات خود اعتماد کنند و برای در میان گذاشتن آن ها احساس ناراحتی نداشته باشند .
در این صورت ، کودکان مهارت تاب آوری را یاد گرفته و متوجه می شوند مشکلات بخشی از زندگی هستند . اگر کودک شما عملکردش در امتحان ضعیف بود برای او دلسوزی نکنید یا به او نگویید که هیچوقت نمی تواند موفق شود . در عوض در جهت تقویت اعتماد به نفس کودک ، در این مورد صحبت کنید که چه کارهایی می توان انجام داد تا در امتحان بعدی عملکرد بهتری داشته باشد . در نتیجه ، وقتی موفق شد به موفقیتش افتخار خواهد کرد . آموزش مهارت های زندگی برای کودکان نیز در این زمینه برای فرزندتان مفید است .
استقلال و ماجراجویی را کم کم به کودک القا کنید
کودکانی که اعتماد به نفس دارند حاضرند بدون ترس از شکست ، چیزهای جدید را امتحان کنند . در ارتباط با خردسالان ، لازم است شما از دور بر آن ها نظارت داشته باشید . موقعیت هایی را فراهم کنید که کودک بتواند خودش کارش را انجام دهد و مطمئن شوید که محیط امن است سپس به او کمی فضا دهید .
برای مثال به کودک نشان دهید ساندویچ درست کردن چگونه است بعد اجازه دهید او به تنهایی این کار را انجام دهد بدون اینکه مداخله کنید . اکتشاف را تشویق کنید . به پارکی جدید بروید یا غذاهای جدید را امتحان کنید . سفرهای روزانه ، سرگرمی های جدید ، اردو رفتن با همکلاسی ها ، همگی می توانند وسعت دید فرزندتان را گسترش داده و اعتماد به نفس بچه را در مواجهه با شرایط جدید افزایش دهند .
قانون بگذارید و ثابت قدم باشید
کودکان زمانی که بدانند چه کسی مسئول خانه است و از آن ها چه انتظاری می رود ، اعتماد به نفس بیشتری دارند . حتی اگر فرزندتان تصور کند قوانین شما سخت است وقتی قانون می گذارید و در آن ها ثابت قدم هستید فرزندتان در آنچه می تواند انجام دهد یا نمی تواند انجام دهد اعتماد به نفس بیشتری پیدا می کند .
هر خانه ای قوانین متفاوتی دارد و این قوانین بر اساس سن فرزندتان ، به مرور زمان تغییر می کند . آنچه در خانه مهم است را روشن کنید . یادگیری و پیروی از قوانین ، به کودکان احساس امنیت و اعتماد به نفس می دهد . به یاد داشته باشید که شما والد هستید نه بهترین دوست فرزندتان . در این صورت ، اگر روزی کودک ، تحت فشار همسالان قرار گرفت یاد می گیرد جرئتمندانه به آن ها نه بگوید .
ورزش یا سایر فعالیت های بدنی را تشویق کنید
ورزش به تقویت اعتماد به نفس دخترها و پسرها کمک می کند . کودکان با ورزش کردن می آموزند که می توانند تمرین کنند ، پیشرفت داشته باشند و به اهداف خود برسند . همچنین آن ها یاد می گیرند نقاط قوت و ضعف خود را بشناسند ، با شکست روبرو شوند ، دایره دوستان خود را گسترش دهند و کار تیمی را یاد بگیرند .
یک امتیاز دیگر فعالیت های بدنی این است که کودک یاد می گیرد تناسب اندامش را حفظ کرده و به بدن خود احترام بگذارد . سعی کنید ورزشی که کودک دوست دارد را پیدا کنید برای مثال رقص ، ورزش های رزمی ، دوچرخه سواری یا پیاده روی .
مهارت های ارتباطی را یاد بدهید
اعتماد به نفس در روابط ، کلید اعتماد به نفس فرزند شما است . مهم ترین رابطه اولیه ، رابطه والدین و کودک است . به همین دلیل رابطه خوب والدین با فرزند بسیار مهم است . از طرف دیگر با گسترش دایره اجتماعی فرزندتان ، به او کمک خواهید کرد تا متوجه شود اعمال او بر دیگران چه تأثیری دارد و در نتیجه به او کمک می کنید وقتی رفتار دیگری بر روی او تأثیر گذاشت ، هسته اصلی اعتماد به نفس خود را حفظ کند .
وظیفه شما به عنوان والدین این نیست که هر موقعیتی را حل کنید اما لازم است به کودک خود دلسوزی ، مهربانی ، جرئتمندی و اعتماد به نفس در فراز و نشیب های روابط را یاد بدهید .
به طور خلاصه
کارهای زیادی وجود دارد که با انجام دادن آن ها در طول روز ، می توانید به افزایش اعتماد به نفس کودکان کمک کنید . عشق بی قید و شرط به او و دنبال کردن علایقش فقط دو نمونه ساده از این راهکارها هستند . اعتماد به نفس فرزندتان تا بزرگسالی او ادامه پیدا می کند بنابراین خیلی مهم است که در افزایش آن ، به فرزندتان کمک کنید . نکاتی که در مقاله مطرح شد را حتماً در برنامه روزمره خود بگنجانید و امیدواریم که این نکات برای شما مفید باشند .
نکته مهم بعدی این است که شما نیز به عنوان مهم ترین الگوی فرزندتان لازم است اعتماد به نفس بالایی داشته باشید تا کودک هم از شما یاد بگیرد . اگر احساس می کنید که در این زمینه با ضعف هایی روبرو هستید حتماً در جهت رفع آن ها گام بردارید . در ادامه و با کلیک بر روی لینک زیر با روش های افزایش اعتماد به نفس در بزرگسالان آشنا خواهید شد .
اگر پس از مطالعه این مقاله ، باز هم سوالاتی در مورد افزایش اعتماد به نفس کودکان داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال مشاوره روانشناسی کودک و نوجوان را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- اعتماد به نفس چیست ؟
این مفهوم به معنی اعتماد به توانایی ها و ویژگی های خود و ارزش قائل شدن برای خود است که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
2- اعتماد به نفس در کودکان از چه لحاظ مهم است ؟
این مهارت به کودکان کمک می کند با چالش های زندگی روبرو شده ، جرئت مند باشند و از شکست نترسند . برای آگاهی از جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
3- چگونه می توان اعتماد به نفس کودکان را افزایش داد ؟
زمانی که نسبت به فرزندتان عشق بی قید وشرط داشته باشید ، او را به استقلال تشویق کنید ، تلاش هایش را تحسین کنید می توانید به او در ایجاد اعتماد به نفس کمک کنید که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
» محرومیت زمانمند برای تربیت کودکان
» مزایا و معایب استفاده کودکان از اینترنت
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |