زندگینامه اریک اریکسون
اریکسون یکی از روانشناسان حوزه " خود " می باشد که کارش را زیر نظر آنا فروید و در کنار زیگموند فروید شروع کرد . طبق نظریه وی رشد آدمی با رسیدن به بلوغ تمام نمی شود بلکه جریانی است که مداوم بوده و از تولد تا بزرگسالی و حتی پیری ادامه دارد . تغییرات بدنی معمولا در طول زندگی ادامه مییابد و بر سایر جنبههای شخصیتی و رفتاری فرد تاثیر میگذارد . در ادامه این مقاله زندگینامه اریک اریکسون روانشناس معروف را بیان می کنیم .
زندگینامه اریک اریکسون
اریک اریکسون در 15 جون 1902 در فرانکفورت به دنیا آمد و در 12 می 1994 از دنیا رفت. والدین دانمارکی اریکسون قبل از تولد وی از هم جداشدند و او در بادن آلمان بزرگ شد و با مادرش و همسر آلمانی وی که هر دو متخصص اطفال بودند زندگی می کرد . او با نام خانوادگی ناپدری اش خوانده می شد . به هنر ، زبان ، تاریخ علاقه داشت و در نوجوانی به طور غیر عادی حساس بود .
بعد از ترک مدرسه در مونیخ مدتی در فلورانس در رشته هنر تخصیل کرد و سپس به وین رفت . یکی از دوستانش وی را دعوت کرد تا در اداره یک مدرسه کوچک به وی کمک کنند . آنا فروید نیز تمرین حرفه ای خود را از انجا شروع کرد . اریکسون زیر نظر آنا فروید تحلیل را فرا گرفت و در سمینارهای بسیاری که توسط روان تحلیل گران ونیز برگزار می شود شرکت می کرد . او با پیروان فروید در ازتباط نزدیک بود و گاهی اوقات با او ملاقات می کرد ، این ملاقات ها معمولا در خانه فروید بود که اریکسون برای جلسات تحلیلش به آنجا می رفت . اریکسون 6 سال در ونیز ماند و روش های ماریا مونته سوری را مطالعه کرد ، در این زمان در مدرسه تدریس می کرد و به نقاشی اش نیز ادامه می داد . در سال 1929 با یک کانادایی به نام جوان سرسون ازدواج کرد .
در اوایل دهه 1930 شرایط بدی حکمفرما شد ، نازی ها کتاب های فروید را در برلین می سوزاندند ، اریکسون و همسرش به همراه دو پسرشان مهاجرت کردند . در سال 1933 انها به کوپنهاگن مهاجرت کردن و او تلاش زیادی کرده به ملیت دانمارکی خود برگردد ولی ناموفق بود . بعدا او نوشت که بسیاری از کارهای نظری او تحت تاثیر احساس گیجی و بیگانگی هویتش بوده است ، موضوعی که در کارش در مورد بحران هویت کاملا مشهود است .
بعد از اقامت کوتاهی در کوپنهاگن اریکسون به بستون آمریکار رفت . سه سال بعد وی کار تمام وقتی در موسسه روابط انسانی دانشگاه ییل بر عهده گرفت. در سال 1939 اریکسون به دانشگاه کالیفرنیا در برکلی رفت و در آنجا یک مطالعه طولی در مورد رشد کودک انجام داد . آنها ۱۰ سال در سواحل غربی آمریکا ماندند و وی سمت تدریس دائمی در دانشگاه کالیفرنیا را بر عهده گرفت . وی از امضای سوگند کناره گیری از گروه و افراد کمونیست ، امتناع کرد . این نشانه ضوابط اخلاقی اریکسون بود او هیچ ارتباط و گرایشی به سیاست های کمونیستی نداشت .
کتاب اول وی " کودکی و جامعه " در سال 1950 در پایان اقامتش در ساحل غربی آمریکا منتشر شد . او به ماساچوست برگشت و به در مرکز آستن ریگز ، کلینیک تخصصی ویژه آموزش و پژوهش روان تحلیل گری را بر عهده گرفت . هر چند وی مدرک تحصیلی رسمی بالاتر از دبیرستان نداشت ، استاد " رشد انسان " و " روان پزشکی " در دانشگاه هاروارد شد . در آنجا او با بسیاری از اساتید دانشگاه مثل گریگوری باتسون که روی علم ارتباط و کنترل در حیوانات و ماشین ها (سیبرنتیک) کار می کرد ، نظریه پرداز شخصیت هنری موری و روان شناس جامعه گشتالت به نام کورت لوین که روان تحلیل گری را با روان شناسی و انسان شناسی را در ارتباط با رشد گستره زندگی تلفیق کرد آشنا شد . او اغلب پژوهش هایش را بر اساس تصورش در مورد چرخه رشد روانشناختی در طول عمر متمرکز کرد .
نام اریکسون با سنت روان تحلیل گری " روانشناسی خود " تداعی می شود . یکی از نو آوری های اصلی روانشناسی خود گنجاندن تاثیرات محیط بیرونی درون نظریه روان تحلیل گری است . خود ، در ارتباط با فرآیندهای درونی و بیرونی رشد و عمل می کند . بنابراین کار اریکسون بر کار فروید و آنا فروید متکی است و بسیاری از کارهایش مستقیما به نظریه فروید بر می گردد . هم چنین اریکسون چندین کتاب منتشر نموده است که از آن میان، کتاب «حقیقت گاندی» او برنده جایزه معتبر پولیتزر گردیده است.
اریکسون نظریه رشد خود را با استفاده از مفاهیم جنین شناسی به ویژه اصول اپی ژنتیک گسترش داد ، این اصول بیان می کنند که یک ارگانیسم زنده تازه از یک ذات نامتمایز پدید می آید که طراحی شده است تا کل بخش های ارگانیسم را توسعه دهد . اریکسون هشت مرحله رشدی را نیز معرفی کرده است که شامل هشت مورد زیر می باشد و نظریه مراحل رشد روانی اجتماعی اریکسون از معروف ترین و مهم ترین نظریه ها در این زمینه می باشد :
- اعتماد در برابر بی اعتمادی
- خود مختاری در برابر شک و تردید
- ابتکار در برابر احساس گناه
- کارایی در برابر احساس حقارت
- هویت در برابر سردرگمی نقش
- صمیمت در برابر انزوا
- زایندگی در برابر خود فرورفتگی
- تمامیت خود در برابر نا امیدی
اریکسون با توجه به ساختار رشد انسان در طول عمر عقاید فروید را گسترش داد و تاکید زیادی بر اهمیت روابط بین فردی و کیفیت های ابتکاری شخصی داشت .
منبع : مشاهیر روانشناسی جهان ؛ ترجمه و تالیف حسن دلقندی ، راضیه نیک طلب
در صورت علاقه مندی به این مقاله می توانید باقی مقالات را در سایت هیوا مشاهده کنید و کانال تلگرام ما را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- ✔️ اریک اریکسون کیست؟
✔️ اریکسون یکی از روانشناسان حوزه خود می باشد که کارش را زیر نظر آنا فروید و در کنار زیگموند فروید شروع کرد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ مهم ترین نظریه اریکسون چیست؟
✔️ نظریه مراحل رشد روانی اجتماعی اریکسون از معروف ترین و مهم ترین نظریه های اریکسون می باشد که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- ✔️ اولین کتاب اریکسون چیست؟
✔️ کتاب اول وی کودکی و جامعه در سال 1950 در پایان اقامتش در ساحل غربی آمریکا منتشر شد که در متن مقاله توضیح داده شده است.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |