نحوه عملکرد داروهای ضد افسردگی
افسردگی یکی از اختلالات رایج روانی است که از کودکان تا بزرگسالان را درگیر می کند ، برای درمان افسردگی راه های زیادی وجود دارد و خوشبختانه این بیماری امروزه قابل درمان است ، درمانی های روان شناختی مانند شناخت درمانی افسردگی ، رفتاردرمانی ، روانکاوی و ... همگی راهی برای درمان افسردگی دارند ، درمان های دارویی نیز در اغلب موارد برای درمان افسردگی استفاده می شوند ، یکی از قرص هایی که احتمالا اسمش را شنیده اید فلوکستین است که اکثرا برای درمان افسردگی تجویر می شود البته قرص های دیگری نیز برای درمان این بیماری استفاده می شوند ولی این قرص ها چونه عمل می کنند که می توانند افسردگی را کنترل کنند ؟ در ادامه این مقاله به بیان نحوه عملکرد قرص های ضد افسردگی می پردازیم .
نحوه عملکرد داروهای ضد افسردگی از طریق مقابله با کمبود سروتونین
داروهای ضد افسردگی رایج مانند فلوکستین ، زولوفت و پاکسیل داروهای بازدارنده جذب مجدد سروتونین هستند . این داورهای ضد افسردگی طبق این اصل عمل می کنند که افسردگی در اثر کاهش نقل و انتقال سروتونین در گذرگاه های سروتونین ایجاد می شود . سروتونین مغز حتی در شرایط بسیار استرس زا در این گذرگاه ها قرار دارد ولی به راحتی در دسترس قرار ندارد . در هنگام رویدادهای استرس زا سروتونین آزاد می شود ولی مجددا به نورون ارسال کننده بر می گردد یعنی جذب مجدد می شود . داروهای ضد افسردگی برای وارونه کردن افسردگی باید نقل و انتقال سروتونین مغز را افزایش دهند و این کار را با از بین بردن جذب مجدد سروتونین انجام می دهند . داروهای ضد افسردگی آزاد شدن و فعالیت سروتونین را به حالت طبیعی بر می گرداند .
نحوه عملکرد داروهای ضد افسردگی از طریق مقابله با کمبود دوپامین
افسردگی ناشی از کاهش دوپامین با کاهش قابلیت تجربه کردن لذت و احساس های مثبت ارتباط دارد . سطوح پایین دوپامین می تواند باعث شود فرد در برابر بی تفاوتی ، تمرکز ضعیف و ابتکار عمل کم آسیب پذیر شود . در مقابل آزاد شدن و فعالیت دوپامین در گذرگاه های دوپامین مغز احساسات خوب و عاطفه مثبت به وجود می آورد و اصولا فرد را برای خلق مثبت آماده می کند . برخی از داروهای ضد افسردگی با افزایش دادن حساسیت گیرنده های دوپامین و بنابراین با برگرداندن توانایی فرد در تجربه کردن لذت و هیجان های مثبت تاثیر می گذارند . مواد مخدری مانند کوکایین نیز با افزایش دادن فعالیت دوپامین در مغز تاثیر می گذارند . کوکائین با جلوگیری از جذب مجدد دوپامین روی احساسات فرد تاثیر می گذارد و فرد را به سمت تحساسات مثبت پیش می برد .
به طور کلی افسردگی دو حالت دارد ؛
- کمبود سروتونین که باعث می شود فرد کمتر بتواند با استرس زندگی مقابله کند
- کمبود دوپامین که باعث می شود فرد برای پیش بینی کردن و تجربه لذت کمتر آماده باشد .
از طریق شناخت این موارد و کارکردهای دوپامین و سروتونین در مغز است که پژوهشگران می توانند داروهای برای مهار و کنترل افسردگی تولید کنند و چگونگی عملکرد قرص های ضد افسردگی نیز به عملکرد اینها بستگی دارد .
منبع : انگیزش و هیجان ؛ ترجمه یحیی سیدمحمدی
در صورت علاقه مندی به این مقاله می توانید باقی مقالات را در سایت هیوا مشاهده کنید و کانال تلگرام ما را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- ✔️ آیا برای افسردگی درمان با قرص وجود دارد؟
✔️ برای درمان افسردگی راه های بسیاری وجود دارد که یکی از آن ها درمان با قرص های ضد افسردگی است که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
2- ✔️ نحوه عملکرد داروهای ضد افسردگی بر سروتونین چیست ؟
✔️ داروهای ضد افسردگی رایج مانند فلوکستین ، زولوفت و پاکسیل داروهای بازدارنده جذب مجدد سروتونین هستند که نحوه عملکرد آن ها در متن مقاله ارائه شده است.
3- ✔️ نحوه عملکرد داروهای ضد افسردگی بر دوپامین چیست ؟
✔️ برخی از داروهای ضد افسردگی با افزایش دادن حساسیت گیرنده های دوپامین عمل کرده که در متنم مقاله توضیح کامل آن ارائه شده است.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |