تربیت جنسی کودکان

تربیت جنسی در کودکی از ضروریات مهم تربیتی است و همگی به میزان ضرورت آن اگاهی داریم . امروزه کودکان توسط پیام های جنسی فیلم ها ، تبلیغات و اینترنت بمباران می شوند و با موجی از اطلاعات جنسی رو به رو هستند . نیروی جنسی در انسان وجود دارد و در دوره بلوغ نیز بسیار پر رنگ می شود .
بنابراین ضروری است که قبل از بلوغ و در کودکی ، کودک اطلاعات درست را دریافت کند تا در نوجوانی دچار سردرگمی و گمراهی نشود و آسیب نبیند . تربیت جنسی کودکان به آن ها نگاه درست می دهد و پیام های گیج کننده جنسی را برای آنها مفهوم می کند و به آنها کمک می کند مسئولیت رفتار جنسی خود را بپذیرند .
تربیت جنسی ، برای بسیاری از والدین کاری دشوار و چالش برانگیز است و آن ها معمولاً سعی می کنند از انجام آن دوری کنند به همین دلیل لازم است والدین از اهمیت و نقش خود در این زمینه آگاه باشند تا بتوانند خود را برای این آموزش آماده کنند . در ادامه مقاله به تعریف تربیت جنسی کودکان ، اهمیت آن ، نقش پدر و مادر در این زمینه و چگونگی تربیت جنسی خواهیم پرداخت .
تربیت جنسی کودکان چیست ؟
تربیت جنسی در مفهوم کلی خود یعنی انتقال نگرش ها ، ارزش ها و احساسات مربوط به مرد یا زن بودن و آموزش انسان ها در ارتباط با اعضا و کارکردهای بدن . باید به کودکان مهارت هایی بیاموزیم تا به کمک آن مهارت ها بتوانند تصمیمات درستی درباره میل جنسی خود بگیرند و موقعیت های خطرناک و موقعیت هایی که در آنها احتمال سوءاستفاده جنسی وجود دارد تشخیص داده و از این موقعیت ها خارج شوند .
اکثر پدر و مادرها تا قبل از مقطع دبستان با فرزندشان درباره میل و ارتباط جنسی صحبت نمی کنند ولی تربیت جنسی بچه ها عملا از هنگام تولد شروع می شود . به همین دلیل بهتر است آن را فرایندی بدانیم که یک عمر طول می کشد . کودکان از زمانی با میل جنسی و اندام های جنسی آشنا می شوند که والدین در قالب مراقبت از آنها مانند زمان شیر دادن و پوشک عوض کردن احساس خود را درباره اندام های بدن بروز می دهند .
وقتی کودک اکتشاف جنسی خود را شروع می کند پدر و مادر با واکنش های خود پیام های مثبت و منفی مشخصی به کودک می دهند ؛ این ارتباط غیر کلامی آغازین ، ارزش ها و نگرش های جنسی کودک را شکل می دهند و اگر کودک پیام هایی منفی از والدین خود دریافت کند ممکن است در بزرگسالی دچار کژکاری های جنسی شود .

چرا تربیت جنسی کودک مهم است ؟
بسیاری از والدین برای آنچه که در مورد رابطه جنسی لازم است به فرزندان خود بگویند دچار سردرگمی هستند و نمی دانند چه زمانی و چگونه باید این اتفاق بیفتد . همچنین برخی از والدین نگرانند که دادن اطلاعات جنسی به کودکان ممکن است علاقه آن ها را به آزمایش کردن افزایش دهد در صورتی که مطالعات ، در ارتباط با اهمیت تربیت جنسی کودکان ، نشان داده اند آموزش جنسی به کودکان ، آن ها را به سمت آزمایش این اطلاعات ترغیب نمی کند .
در عوض ، وقتی کودکان آگاه احساس کنند که تمایلات جنسی در خانه تابو محسوب نمی شود تصمیمات بهتر و آگاهانه ای در این زمینه می گیرند . برخی والدین نگران این هستند که فرزندشان هیچوقت سوالی درمورد این مسائل از آن ها نمی پرسد . این مسئله زمانی اتفاق می افتد که کودکان احساس کنند والدین برای صحبت در مورد مسائل جنسی راحت نیستند . کودکان ، والدین را به صورت دقیق زیر نظر می گیرند و اگر احساس کنند مادر یا پدرشان برای صحبت کردن در مورد موضوعات جنسی راحت نیستند از سوال کردن در این زمینه فرار می کنند .
در پاسخ به سوال چرا تربیت جنسی کودک مهم است باید اشاره کرد که اگر والدین نتوانند به فرزند خود این احساس را بدهند که فردی قابل اعتماد برای صحبت کردن در مورد مسائل جنسی هستند ، ممکن است پیامدهایی منفی در انتظار کودکشان باشد . از جمله احتمالاً کودک اطلاعات خود را از منابع دیگر می گیرد که امکان دارد این اطلاعات غلط باشند و یا ممکن است کودک در معرض آزار جنسی قرار بگیرد و نتواند از خودش محافظت کند .
نقش پدر و مادر در تربیت جنسی چیست ؟
نقش پدر و مادر در تربیت جنسی کودکان از هنگام تولد شروع شده و در سال های پیش از دبستان پر رنگ تر و سنگین تر می شود . در مقطع پیش دبستانی ، پدر و مادر ها مهم ترین مربیان جنسی کودک هستند هر چند ظاهرا اطلاعات جنسی به کودک نمی دهند . پدر و مادرها دوست ندارند درمورد مسائل جنسی با فرزند خود حرف بزنند به همین دلیل همه بخش های میل و ارتباط جنسی را برای فرزندان خود باز نمی کنند .
والدین معمولا در مورد حاملگی و زایمان با فرزندان خود حرف می زنند ولی رابطه جنسی ، بیماری های مقاربتی ، راه های پیشگیری از بارداری و سوء استفاده جنسی را پیش نمی کشند و اینها دقیقا همان موضوعاتی که کودکان ، به ویژه نوجوانان در زمان بلوغ جنسی باید در مورد آنها اطلاعات دریافت کنند .
چون پدر و مادرها عمدتا در مورد مسائل جنسی به فرزندان خود اطلاعات کافی نمی دهند ، بچه ها اطلاعات همسالان و رسانه های جمعی را ملاک قرار می دهند که متأسفانه معمولا غلط و گیج کننده اند و حتی به درک کودکان از خودشان لطمه می زنند .کودکان معمولا سرحرف در مورد مسائل جنسی را باز نمی کنند به همین دلیل پدر و مادرها باید از رفتار کودکان بفهمند که آیا آماده دریافت اطلاعات جنسی هستند یا خیر .
جواب دادن به سؤالات کودکان ، پاسخ به سوال بچه ها از کجا میان و واکنش نشان دادن به رفتارهای جنسی آنها به نحو مقتضی و بدون قضاوت ، میل کودکان به کنجکاوی جنسی را ارضا کرده و نیاز آنها به آزمایشگری جنسی و دریافت اطلاعات بیشتر را کم می کند .
پدر و مادرها باید در تربیت جنسی کودک ، از رشد جنسی بهنجار آگاهی داشته باشند و اطلاعات صحیح جنسی را در زمان درست به فرزندان خود بدهند . برای تربیت جنسی کودکان باید چند نکته را آموزش داد :
-
کودکان باید یاد بگیرند مسائل جنسی خود را راحت بیان کنند
-
نیازهای دیگران را تشخیص داده و با آنها پاسخ همدلانه بدهند
-
مسئولیت رفتار خود را بپذیرند .
تمام رفتارهای جنسی کودکان به ویژه رفتارهای ظاهرا انحرافی نیازمند پاسخ والدین است ، چون کودکان به راهنمایی های بزرگسالان نیاز دارند و این والدین هستند که درست و غلط بودن کار کودک را مشخص می کنند و به آن ارزش می دهند ، به طور کلی والدین نقش بسیار بسیار پر رنگی در تربیت جنسی و سلامت جنسی فرزند خود دارند و زمانی می توانند در تربیت جنسی ، موفق عمل کنند که ارتباط مثبتی با فرزندشان داشته باشند .
تربیت جنسی موفق چه ویژگی هایی دارد ؟
خانواده هایی که به صورت پذیرا در مورد مسائل جنسی صحبت می کنند معمولاً ویژگی های مشترکی دارند . در این خانواده ها ، والدین از مهارت خوب گوش کردن برخوردار هستند و پاسخ های صادقانه ای به سوالات فرزندشان می دهند . کودک اجازه دارد نظرات خودش را در مورد مسائل جنسی داشته باشد و بدون ترس از تنبیه شدن آن ها را ابراز کند . همچنین در این خانواده ها ، والدین اصرار ندارند که فرزندشان از استانداردها و ارزش های آن ها پیروی کند و کودک هم احساس می کند توسط والدین خود شنیده ، حمایت و درک می شود .
کلام آخر
تا اینجا با اهمیت تربیت جنسی و نقش والدین در این زمینه آشنا شدید . در چگونگی تربیت جنسی ، لازم است نکات متعددی در نظر گرفته شود که مهم ترین آن ها سن فرزند است . به همین دلیل علاوه بر رعایت نکاتی که در این مقاله مطرح شد ، لازم است بدانید کودکان در چه سنی باید چه اطلاعاتی در مورد مسائل جنسی داشته باشند که در ادامه و با کلیک بر روی لینک زیر می توانید با این نکات آشنا شوید .
اگر پس از مطالعه این مقاله ، باز هم سوالاتی در مورد تربیت جنسی کودکان داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال مشاوره روانشناسی کودک و نوجوان را دنبال کنید .
منبع : سنجش و درمان مشکلات دوران کودکی ؛ کارولین اس شرودر ، بتی ان گوردون ، ترجمه مهرداد فیروزبخت

سوالات متداول
1- تربیت جنسی به چه معنا است ؟
این مفهوم به معنی انتقال نگرش ها ، ارزش ها و احساسات مربوط به مرد یا زن بودن و آموزش انسان ها در ارتباط با اعضا و کارکردهای بدن بوده که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
2- تربیت جنسی از چه لحاظ دارای اهمیت است ؟
تربیت جنسی کودک ، به او کمک می کند که بتواند در زندگی ، تصمیمات آگاهانه ای در مورد مسائل جنسی بگیرد و همچنین از آزار جنسی کودک پیشگیری می کند که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
3- تربیت جنسی موفق چه ویژگی هایی دارد ؟
زمانی که والدین از مهارت خوب گوش کردن برخوردار باشند و پاسخ های صادقانه ای به سوالات فرزندشان بدهند تربیت جنسی به صورت موفقیت آمیز پیش می رود . برای آشنایی با جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |