اختلال احتکار
بسیاری از ما ممکن است وسایلی را که ارزش مادری ندارند ولی برای ما ارزش معنوی داشته و یا با آنها خاطره ای داریم را نگه داریم ، این امری طبیعی است ولی برخی افراد هستند که هیچ وسیله ای را دور نمی اندازند و هر چیزی که وارد خانه آنها شد از آن خارج نمی شود ! این افراد به اختلال احتکار دچار هستند ، اختلال احتکار در دسته اختلالات وسواس فکری – عملی قرار می گرفت ولی اکنون در DSM5 اختلال مجزایی است و شیوع ان از اختلال وسواس فکری – عملی بیشتر است . اختلال احتکار به رفتارهای افراطی انبار کردن گفته می شود . در ادامه مقاله ویژگی ها ، نشانه ها و انواع اختلال احتکار می پردازیم .
اختلال احتکار
چند سال قبل گروهی از بیماران مورد توجه قرارگرفتند که چیزها را به شکل اجباری احتکار می کردند ، از ترس اینکه اگر چیزی مانند روزنامه 10 سال قبل را دور بریزند روزی به آن نیاز پیدا می کنند . محققان به زودی متوجه شدند که این نوعی مشکل اساسی است . ویژگی های اختلال احتکار سه مورد می باشد :
- افراط در جمع کردن چیزها
- به راحتی دل نکندن از چیزها
- زندگی در میان یک عالمه آت و آشغال در هم ریخته .
خانه و حیاط یکی از این بیماران تصرف شد چون آن قدر از آت و آشغال پر بود که زشت و بدمنظره شده بود و خطر آتش سوزی نیز داشت ، در میان آت و آشغال های جمع شده نوار بهداشتی استفاده شده 20 سال قبل نیز موجود بود !
این افراد جمع کردن چیزها را از نوجوانی شروع می کنند و اکثرا از خرید کردن و جمع کردن اشیا لذت می برند و شنگول می شوند ، این عمل پاسخی به دمغ بودن یا احساس افسردگی است که گاهی نام " خرده ریز درمانی " بر آن می گذارند . این بیماران بر خلاف کسانی که خرید را دوست دارند از دور ریختن چیزها به شدت ناراحت می شوند چون در ذهن آنها هر چیزی ارزش احساس خاصی دارد و قرار است روزی مورد استفاده قرار بگیرد . خانه این افراد تقریبا غیر قابل سکونت می شوند و خودشان قبول ندارند که مشکل دارند تا اینکه به اصرار خانواده شان می پذیرند که باید درمان شوند .
مشکلات هیجانی اختلال احتکار
مشکلات هیجانی و شناختی اختلال احتکار شامل این موارد است :
- دلبستگی هیجانی بسیار شدید به اموال
- تمایل اغراق آمیز به کنترل اموال
- مشکل زیاد در تصمیم گیری راجع به اینکه کدام یک از اموال ارزش نگه داری دارند و کدام یک باید دور ریخته شوند .
نشانه های اختلال احتکار
نشانه ها و معیارهای تشخیصی اختلال احتکار شامل موارد زیر می باشد :
- فرد همیشه و به طور دایم به سختی می تواند اموال خود را دور بریزد و فرقی نمی کند که ارزش واقعی آنها چقدر است .
- علت این مشکل این است که فرد احساس می کند باید این اشیا را برای روز مبادا نگه دارد و می خواهد از رنج ناشی از انها دوری کند .
- ناتوانی در دور ریختن اشیا باعث می شود به تدریج زیاد شوند و باعث شلوغ شدن و انباشه شدن اتاق ها و قسمت های مختلف خانه شوند و به همین دلیل دیگر نتوان مثل قبل از انها استفاده کرد . مثلا اتاق نشیمن تبدیل به یک انباری بی نظم می شود .
- احتکار باعث می شود که در عملکرد اجتماعی ، شخصی و شغلی زندگی فرد مشکل به وجود بیاید .
انواع اختلال احتکار
افراد مبتلا به اختلال احتکار همه چیز را جمع می کنند و خانه شان مثل انباری است ولی برخی از آنها فقط چیزهای خاصی را جمع می کنند و نه همه چیز ، انواع اختلال احتکار بدین ترتیب است :
- احتکار کتاب : جمع آوری و احتکار کتاب تا جایی که سلامتی و روابط اجتماعی فرد به خطر بیفتد . این افراد کتاب هایی را نگه می دارند که اصلا به دردشان نمی خورد و یا از یک کتاب چند نسخه می خرند یا تعداد کتاب هایی که می خرند بیشتر از آن است که بتوانند آنها را بخوانند .
- احتکار حیوانات : افراد مبتلا به احتکار حیوانات تعداد زیادی حیوان را در خانه خود نگه می دارند بدون اینکه بتوانند خانه خود را تمیز نگه دارند یا به این حیوانات خوب رسیدگی کنند . این افراد به حیوانات خود به شدت علاقه دارند و نمی توانند آنها را رها کنند و قبول نمی کنند که با عدم رسیدگی به این حیوانان در واقع به انها آسیب می زنند .
- احتکار اطلاعات : افراد مبتلا به احتکار اطلاعات به لطف اینترنت و هاردهای چندترابایتی ، می توانند اطلاعات زیادی را دانلود و سیو کنند و هر چه به دستشان می رسد می خواهند نگه دارند که شاید هرگز از آنها استفاده نکنند و گاهی فراموش می کنند که چنین اطلاعاتی دارند . اختلال این افراد باعث پیش آمدن ناراحتی های بین فردی زیادی شده عملکرد انها را مختل می کند .
منابع : آسیب شناسی روانی بر اساس DSM5 ؛ مهدی گنجی
آسیب شناسی روانی ؛ دیوید اچ بارلو ، وی مارک دیورند ، ترجمه مهرداد فیروزبخت
در صورت علاقه مندی به این مقاله می توانید باقی مقالات را در سایت هیوا مشاهده کنید و کانال تلگرام ما را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- ✔️ اختلال احتکار چیست ؟
✔️ برخی افراد هستند که هیچ وسیله ای را دور نمی اندازند و هر چیزی که وارد خانه آنها شد از آن خارج نمی شود و به این رفتار اختلال احتکار می گویند که در متن توضیحاتی ارائه شده است .
2- ✔️ مشکلات هیجانی اختلال احتکار چیست ؟
✔️ افراد دارای اختلال احتکار درگیر ویژگی های هیجانی و شناختی می شوند که در متن مقاله ارائه شده است .
3- ✔️ نشانه های اختلال احتکار چیست ؟
✔️ اختلال احتکار چهار نشانه مهم دارد که دانستن آن به تشخیص کمک می کند ، در متن مقاله این نشانه ها ارائه شده است .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |