نیکوتین سیگار
سیگار از برگی دست می شود که تنباکو نام دارد و اولین بار کریستف کلمب زمانی که نیمکره غربی را کشف کرد سیگار را با خود به اروپا آورد و چندین سال بعد تولید و مصرف آن به شدت افزایش پیدا کرد ، با وجود ضررات سیگار برای افراد هنوز هم میزان مصرف آن بالاست . سیگار از تنباکو درست می شود و تنباکو نیکوتین و قطران دارد ، روی همه بسته های سیگار میزان نیکوتین و قطران آن نوشته شده است ، به نظر شما نیکوتین تاثیر بیشتری روی مصرف کننده سیگار دارد یا قطران ؟ چرا ترک سیگار دشوار است یا اصلا چرا مردم سیگاری می شوند ؟ اینها سوالات اساسی است که درباره سیگار و مصرف آن وجود دارد و جواب هایی نیز به انها داده شده است . در ادامه این مقاله به نیکوتین و نقش آن در اعتیاد به سیگار می پردازیم .
نیکوتین چیست ؟
افراد به دلیل ترکیبات شیمیایی که با مصرف تنباکو به بدنشان می رسد از نظر جسمانی به آن وابسته می شوند ، کسی که روزانه یک بسته سیگار می کشد در یک سال بیش از 5000 بار پک می زند و با هر پک مخلوطی از ترکیبات شیمیایی وارد جریان خون ریه ها می شود که مواد تشکیل دهنده سیگار بوده و شامل نیکوتین ، قطران و منواکسید کربن است . دود سیگار غلظت بالایی از منواکسید کربن دارد که گازی است که بلافاصله وارد جریان خون می شود و به سرعت بر کارکرد شخص اثر گذاشته و حمل اکسیژن توسط خون را کاهش می دهد .
قطران به صورت ذرات ریز معلق در دود سیگار وجود دارد ، اگر چه قطران تاثیر زیادی روی سلامت فرد می گذارد ولی به نظر نمی رسد که بر وابستگی فرد به سیگار موثر باشد . ترکیب شیمیایی اعتیاد آورد دود سیگار نیکوتین است که اثرات جسمی سریعی به وجود می آورد . نیکوتین ماده ای است که فقط در تنباکو وجود دارد ، وقتی کسی سیگار می کشد ، نیکوتین در مسیر رسیدن به ریه ها ، حبابچه ها نیکوتین را جذب کرده و به جریان خون می رسانند سپس از غشای سلولی دهان و بینی عبور کرده و به مغز می رسد و در آنجا شروع به آزاد کردن ترکیبات شیمیایی مختلفی می کند که دستگاه عصبی سمپاتیک و مرکزی را فعال می کند و اثرات این فعالیت ها و تغییرات تحریک بدن ، افزایش هشیاری ، ضربان قلب و فشار خون است .
ارتباط نیکوتین و اعتیاد به سیگار
نیکوتین ماده ای است که در سیگاری شدن و به عبارتی ادامه سیگار کشیدن تاثیر می گذارد . دو دلیل وجود دارد که نشان می دهد نیکوتین در ادامه سیگار کشیدن نقش دارد :
الگوی تنظیم نیکوتین : افرادی که سیگار می کشند تا زمانی به سیگار کشیدن ادامه می دهند که میزان مشخصی از نیکوتین را در بدن خود حفظ کنند بنابراین کسی که سیگار با نیکوتنی پایین می کشد ، از کسی که سیگار با نیکوتین پایین می کشد نیکوتین کمتری دریافت نمی کند بلکه تعداد سیگار بیشتری می کشد تا میزان نیکوتین لازمش را تامین کند . ولی سوالی که پیش می آید اینجاست که کسانی که ترک می کنند و مدت ها سیگار نمی کشند و نیکوتین از بدنشان خارج شده است ولی چرا باز هم تمایل دارند سیگار بکشند ؟ یا اینکه کسانی که چند سال سیگار می کشند ولی معتاد سیگار نمی شوند . نقش نیکوتین در اعتیاد به سیگار در این موارد توضیح داده می شود :
الگوی زیست رفتاری : دلیل دیگری که برای اعتیاد آور بودن نیکوتین وجود دارد این است که مردم به این دلیل به سیگار کشیدن ادامه می دهند و برای ترک سیگار دچار مشکل می شوند که آنان به آثار حاصل از نیکوتین وابسته می شوند و به وسیله آن بر حالت های ذهنی و هیجانی خود مسلط می شوند . سیگار کشیدن با تاثیری که روی مغز می گذارد باعث آزاد شدن استیل کولین و نور اپی نفرین می شود که دو کار انجام می دهند :
-
هشیاری ، تمرکز ، حافظه و احساس لذت را افزایش می دهند
-
باعث کاهش نشانه های ترک نیکوتین و احساس تنش و اضطراب و درد می شوند .
این اثرات خیلی زود و با اولین پک به سیگار خود را نشان می دهند و موقتی بوده و خیلی زود از بین می روند ، بدین ترتیب سیگاری ها یاد می گیرند که برای تنظیم خلق و حالات هیجانی خود از سیگار استفاده کنند .
سوالات متداول
1- ✔️ نیکوتین چیست؟
✔️ ترکیب شیمیایی اعتیاد آورد در دود سیگار نیکوتین است که اثرات جسمی داشته و در متن مقاله توضیح داده شده است.
2- ✔️ ارتباط نیکوتین و اعتیاد به سیگار چیست؟
✔️ نیکوتین ماده ای است که در سیگاری شدن و به عبارتی ادامه سیگار کشیدن تاثیر می گذارد که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- ✔️ الگوی زیست رفتاری چه نقشی در اعتیاد به نیکوتین دارد؟
✔️ دلیل دیگری که برای اعتیاد آور بودن نیکوتین وجود دارد با الگوی زیست رفتاری مرتبط بوده که در متن مقاله شرح داده شده است.
» عوارض سیگار کشیدن
» راه های جلوگیری از بازگشت به سیگار کشیدن بعد از ترک
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |