عوامل موثر بر مشارکت پدر در فرزندپروری

یک تفکر کلیشه ای سال ها پیش در بین مردم رواج داشت و این تفکر این بود که مادران مسولیت تربیت و بزرگ کردن فرزندان را دارند و پدران نقش تامین کننده مالی را دارند ؛ این تفکر در حال حاضر در حال از بین رفتن است زیرا در بیشتر جوامع مادران نقش مهمی در تامین منابع مالی خانواده دارند و به نقش تربیتی پدران نیز بیشتر توجه می شود و مطالعاتی که انجام شده است نیز اهمیت نقش پدران در تربیت فرزندان را تایید کرده اند ، درست است که اهمیت نقش پدران در فرزندپروری تایید شده است ولی با توجه به وظایفی که پدران بر عهده دارند این موضوع کار ساده ای نیست و عوامل بسیاری زیادی مانند مسولیت های پدر ، خصوصیات پدر ، مادر و کودک بر مشارکت پدر در فرزندپروری تاثیر دارند . در ادامه این مقاله به بیان عوامل موثر بر مشارکت پدر در فرزندپروری می پردازیم .
عوامل زمینه ای موثر بر مشارکت پدر در فرزندپروری
تعداد اعضای خانواده و مشکلات اقتصادی از عواملی است که مشارکت پدر را تحت تاثیر قرار می دهند ، هر چقدر تعداد افراد خانواده بیشتر باشد پدر مشارکت کمتری خواهد داشت . مشکلات اقتصادی نیز بر مشارکت پدر بیشتر از مادر تاثیر دارد . نقش پدر در تامین مالی خانواده برجسته تر از مادر است و خانواده ها از پدران بیشتر توقع حمایت اقتصادی دارند .

ویژگی های پدر و مادر
مشارکت پدر در تربیت فرزندان از مواردی مانند وضعیت شغلی مناسب پدر ، همکاری والدین در خانواده و انگیزه پدر و مادر برای پرورش فرزندان تاثیر می پذیرد . از دیگر ویژگی های شخصیتی پدر اعتماد به نفس است ، سطح بالای اعتماد به نفس پدر از عوامل موثر بر مشارکت پدر در تربیت فرزندان است . در صورتی که مادر تحصیل کرده باشد ، سن بالاتری داشته باشد ، شاغل باشد و ساعات کاری بیشتری داشته باشد پدر مشارکت فعال تری در فرزندپروری خواهد داشت و رضایت بیشتری نیز خواهد داشت . مواردی مانند دیدگاه پدر به نقش های جنسیتی ، حضور پدرد زمان تولد نوزاد ، مراقبت پدر از مادر در دوران بارداری نیز بر میزان مشارکت پدر در فرزندپروری موثر هستند .
ویژگی های کودک
در میان ویژگی های کودکان چند ویژگی نقش بیشتری در مشارکت پدر در تربیت فرزندان دارند که در ادامه به انها اشاره می کنیم :
جنسیت کودک : برخی مطالعات نشان داده اند که پدران با فرزندان پسر بیشتر ارتباط برقرار می کنند ، زمانی که تعداد پسران در خانه بیشتر باشد میزان ساعاتی که پدران در خانه صرف می کنند بیشتر است و حضور پسر در خانه موجب فعال تر شدن نقش پدر در خانه می شود حتی پدرانی که فرزند دختر و پسر دارند و با هر دوی آنها وقت می گذرانند با پسران خود متفاوت از دختران رفتار می کنند .
رفتار کودک : از آنجایی که پدران دوست دارند توجه به کودک و مشارکت در پرورش او را به طور داوطلبانه انجام بدهند نه به صورت وظیفه لذا خلق و خوی کودک تاثیر زیادی روی مشارکت پدر دارد .تمایل به صرف وقت خارج از خانه و پرخاشگری کودکان نشان دهنده میزان بالای کنترل توسط مادر و حمایت کم از طرف پدر است هم چنین افسردگی نوجوانان موجب افزایش فعالیت حمایتی مادر و کاهش مشارکت پدر می شود . به طور کلی کودکان سخت موجب تعامل منفی و مقاومت در پدران خود می شوند در نتیجه کودکانی که بهتر ارتباط برقرار می کنند و خلق و خوی ملایم دارند موجب تشویق پدر به مشارکت شده و از حمایت بیشتر پدر بهره مند می شوند .
پیامد مشارکت پدران بر رفتار فرزندان
پدران بازی های مختلفی با کودکان انجام می دهند و در طی این بازی ها به کودکان کمک می کنند تا هیجانات خود را تعدیل و کنترل کنند . پدران در مقایسه با مادران با کودکان بیشتر برخورد می کنند و انتظار اطاعت بیشتری دارند و کودکان نیز از پدران بیشتر از مادران حرف شنوی دارند . پدران نقش زیادی در مهارت های حل مساله و ایجاد خود تنظیمی در کودکان دارند و هم چنین مشارکت پدر بعد از کنترل مادر نقش مهمی در سلامت روانی کودکان دارد و پسرانی که با پدر خود ارتباط خوبی دارند سلامت روانی بهتری دارند .

سوالات متداول
1- ✔️ عوامل زمینه ای موثر بر مشارکت پدر در فرزند پروری چیست؟
✔️ تعداد اعضای خانواده و مشکلات اقتصادی از عواملی است که مشارکت پدر را تحت تاثیر قرار می دهند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ ویژگی های کودک در تربیت پدر چه تاثیری دارد؟
✔️ در میان ویژگی های کودکان چند ویژگی نقش بیشتری در مشارکت پدر در تربیت فرزندان دارند که در متن مقاله مطرح شده است.
3- ✔️ ویژگی های پدر و مادر در تربیت پدر چییست؟
✔️ همکاری والدین در خانواده و انگیزه پدر و مادر برای پرورش فرزندان تاثیر داشته که در متن مقاله توضیح داده شده است.
» نقش خانواده در بروز اختلالات رفتاری کودکان
» راهبری کودک
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |