مهارت مدیریت عصبانیت
واکنش افراد مختلف در مقابل احساس خشم متفاوت است . برخی افراد هنگام خشم ، سعی می کنند آن را نشان ندهند . آن ها شدیداً رفتار خود را کنترل کرده و هیچ علامتی از عصبانیت نشان نمی دهند . گفته می شود که این افراد خشم خود را فرو می خورند . برخی افراد هنگام احساس خشم ، رفتارهای پرخاشگرانه ای از خود نشان می هند . مثلاً با صدای بلند داد می زنند ، ناسزا می گویند ، دیگران را کتک می زنند ، یا وسایلی را پرت کرده یا می شکنند . به عبارت دیگر ، با رفتار خود به نحوی به دیگران یا وسایل آسیب می زنند . گاهی افراد رفتارهای پرخاشگرانه خود را به طور مستقیم نشان نمی دهند . یعنی ظاهراً هیچ رفتار پرخاشگرانه ای انجام نداده اند ، در صورتی که به هر حال به طریقی غیر مستقیم به فرد مقابل آسیب می زنند . به چنین رفتار های " رفتارهای پرخاشگرانه منفعلانه " می گویند . برخی افراد علیرغم احساس خشم ، کاری نمی کنند به فرد مقابل آسیب بزنند ، ولی احساس خود را نشان داده و خواسته خود را ابراز می کنند . به این رفتارها ، رفتارهای " جرات مندانه " می گویند . همه این موارد شیوه های ابراز خشم هستند که فرد باید یاد بگیرد چگونه کنترل خشم کند .
در این مقاله به بررسی مهارت کنترل خشم می پردازیم .
شیوه های کنترل خشم
در زیر برخی از شیوه های مدیریت عصبانیت بیان می شود :
-
ایجاد تغییر در محیط یا ترک موقعیت
-
مقابله با افکار منفی
-
آرام سازی
-
حل مشکل
-
رفتار جرات مندانه
در ادامه مقاله به صورت کامل تری در مورد شیوه های کنترل عصبانیت توضیح داده می شود .
ایجاد تغییر در محیط یا ترک موقعیت
گاهی فرد در محیطی قرار می گیرد که در آن جا عواملی وجود دارند که آستانه تحریک فرد را در مقابل خشم پایین می آورد یا حتی باعث عصبانیت او می شوند . حذف این عوامل در صورت امکان ، یا حتی ترک محیط می تواند باعث کنترل خشم فرد شود . بنابراین هنگام عصبانیت می توان برخی عوامل محیط را تغییر داد . مثلاً می توان برای کاهش سر و صدا ، تلویزیون یا رادیو را خاموش کرد ، نور را تنظیم کرد ، اطراف خود را مرتب کرد . در شرایطی که احتمال می رود ادامه حضور فرد در آن محیط باعث درگیری می شود ، می توان محیط را ترک کرد .
مقابله با افکار منفی
گفته شد تفسیر فرد از موقعیت و آن چه که به خود می گوید می تواند باعث خشم یا آرامش فرد شود . بنابراین هنگام خشم فرد باید به افکار خود توجه کند . فرد باید به این موضوع دقت کند که آیا می تواند به نوع دیگری به موضوع نگاه کند ؟ در واقع مقابله با افکار منفی باعث می شود فرد احساس خشم کم تری کند .
آرام سازی
آرام سازی روش مناسبی برای مدیریت عصبانیت است . این روش یا هر روش دیگری برای آرام سازی می تواند برای مدیریت عصبانیت مفید باشد . تمرینات یوگا ، تمرین ذهن آگاهی و مانند آن نیز می تواند مفید باشد .
حل مشکل
گاهی علت خشم فرد یک ظلم یا تهدید واقعی است و خشم واکنشی طبیعی نسبت به آن است . ولی اگر فرد در این شرایط تسلیم خشم خود شود ، ممکن است رفتارهایی انجام دهد که مشکل را پیچیده تر کند . در چنین مواقعی بهتر است فرد در کنار مدیریت عصبانیت خود ، راه حل مناسبی نیز برای مشکل خود بیابد . مهارت حل مسئله ، یافتن بهترین راه حل برای چنین مشکل هایی را به افراد یاد می دهند .
رفتار جرات مندانه
ابراز خشم خود به شیوه ای ناسازگارانه مدیریت عصبانیت به این معنی نیست که فرد اصلاً خشم خود را نشان ندهد ، بلکه کنترل خشم شامل ابراز خشم به شیوه ای سازگارانه نیز هست . رفتار جرات مندانه رفتاری است که فرد به وسیله آن می تواند بدون انجام رفتارهای پرخاشگرانه ، به دیگران نشان دهد که از آن ها رنجیده یا عصبانی شده است در واقع رفتارهای جرات مندانه رفتارهای هستند که فرد با استفاده از آن ها احساس و خواسته خود را ابراز می کنند ، بدون این که به حقوق دیگران لطمه ای بزند .
سوالات متداول
1- شیوه های مدیریت عصبانیت چیست؟
واکنش افراد مختلف در مقابل احساس خشم متفاوت است و راه های مدیریت عصبانیت مختلفی وجود دارد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- آرام سازی در مدیریت عصبانیت چگونه است؟
این روش یا هر روش دیگری برای آرام سازی می تواند برای مدیریت عصبانیت مفید باشد که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
3- حل مشکل در مدیریت عصبانیت چگونه است؟
مهارت حل مسئله ، یافتن بهترین راه حل برای مشکل های مختلف را به افراد یاد می دهد که در متن مقاله شرح داده شده است.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |