برقراری روابط بین فردی موثر
بشر موجودی اجتماعی است یعنی انسان در خلاء آفریده نشده است . یکی از مسئولیت های مهم انسان در جهان خاکی ، ایجاد ، گسترش ، تداوم بخشیدن ، و عمق بخشیدن به روابط بین فردی است . مهم ترین مولفه زندگی ما از بدو تولد تا هنگام مرگ هستند . بزرگترین تنبیه برای انسان ، تنها ماندن ( مثلاً زندان انفرادی ) است . با این همه جای تعجب است که انسان زمان اندکی را صرف بهبود کیفیت روابط بین فردی خود می کند . هیچ یک از توانمندی های بالقوه انسان رشد نمی کند مگر در بستر روابط بین فردی . انسان یاد نمی گیرد ، خلق نمی کند و بالاخره زنده نمی ماند مگر در متن روابط اجتماعی اش . هیچ انسانی از بدو تولد و بدون آموختن ، نمی تواند روابط بین فردی موثر برقرار کند . این آموختن مادام العمر است و تا زمانی که انسان زنده است ادامه دارد . تداوم حیات و اجتماع نیاز به افزایش کیفیت روابط بین فردی است .
در این مقاله به بررسی مهارت برقراری روابط بین فردی موثر می پردازیم .
اهمیت روابط بین فردی موثر
جانسون در پژوهش های روان شناختی در مورد اهمیت روابط بین فردی موثر به نتایج زیر رسیده است :
-
روابط بین فردی موثر اثر مستقیم روی سلامت روانی فرد دارد .
-
روابط بین فردی موثر به رشد شخصی و هویت یابی افراد کمک می کند .
-
روابط بین فردی موثر بهره وری شغلی و موفقیت را افزایش می دهد .
-
روابط بین فردی موثر کیفیت زندگی را افزایش می بخشد .
-
روابط بین فردی موثر تندرستی و سلامت جسمی به همراه می آورد .
-
روابط بین فردی موثر سازگاری فرد را افزایش می دهد .
-
روابط بین فردی موثر باعث مقابله سازنده با استرس می گردد .
-
روابط بین فردی موثر خودشکوفایی به همراه دارد .
برای کسب این امتیازات ، باید بتوانیم روابط بین فردی موثر برقرار کنیم . روابط بین فردی موثر یک مهارت است . این مهارت همانند تمامی مهارت های دیگر با تمرین و تکرار کسب می شود .
چهار حوزه ی مهارتی برقراری روابط بین فردی موثر
برای برقراری روابط بین فردی موثر چهار حوزه مهارتی را باید یاد گرفت . این چهار حوزه عبارتند از :
-
اعتماد کردن به یک دیگر
-
مهارت ارتباطی روشن و عاری از ابهام
-
پذیرش و حمایت یک دیگر
-
حل تعاض ها و مشکلات موجود در روابط بین فردی ، به شیوه سازنده
برقراری اعتماد در روابط بین فردی
اولین حوزه مهارتی اعتماد متقابل است . برای برقراری اعتماد در روابط بین فردی باید به مولفه های زیر توجه کرد :
-
خودگشایی فزاینده هر فرد در مقابل دیگری
-
یقین حاصل کردن از این که رفتار فرد در مقابل فرد دیگر همواره یکنواخت و ثابت است .
-
نسبت به فرد مقابل متعهدانه رفتار کردن
-
نشان دادن گرمی و پذیرش نسبت به فرد دیگر
-
اجتناب از برخورد قضاوتی نسبت به فرد مقابل
-
قابل اعتماد بودن
-
صادق بودن
برقراری ارتباط روشن و عاری از ابهام
یک نکته که باید در روابط بین فردی به آن توجه کرد ، نوع استفاده از ضمایر در جمله بندی پیام است . وقتی که فردی با جملاتی مانند « تو » شروع به صحبت می کند ، فرد مقابل را در شرایطی قرار می دهد که احساس کند باید از خود دفاع کند اما وقتی جملات فرد با « من » شروع می شوند ، وی از احساسات و افکار خودش صحبت می کند و فرد مقابل ضرورتی برای دفاع از خود احساس نمی کند .
پذیرش و حمایت یک دیگر
از مهم ترین تفاوت های فردی که روی رابطه ما با دیگران اثر می گذارد ، تفاوت در نقطه نظرها و دیدگاه ها است . بسیاری از تعارض ها و اختلاف های انسان از آن جا ناشی می شود که افراد متفاوت دیدگاه های متفاوتی نسبت به یک موضوع دارند و جالب این جاست که معمولاً در هر اختلافی هر یک از طرفین فکر می کنند که درست می گویند و حق با آن ها است و این دیگری است که اشتباه می کند . هر فردی احساسات ، دیدگاه ها و رفتارهای مخصوص به خودش را دارد به همین دلیل امکان ندارد در همه چیز هم عقیده و هم فکر باشند . مهم این است که فرد یاد بگیرد داشتن اختلاف نظر کاملاً طبیعی است و این مهارت را کسب کند که دیدگاه خود را تنها دیدگاه ، یا بهترین و مناسب ترین دیدگاه نداند و توانایی دیدن موضوع از زاویه دید دیگران را نیز داشته باشند . آن وقت است که ارتباط بین فردی موثرتر و سالم تری برقرار می شود .
حل تعارض ها و مشکلات موجود در روابط بین فردی به شیوه ای سازنده
اختلاف همیشه رخ می دهد . انسان می تواند از اختلاف بهره برده و به نفع خویش عمل کند . اگر فرد مهارت های لازم برای حل اختلاف را داشته باشد ، آن گاه اختلاف به نوع سازنده خود تبدیل می شود . افراد مختلف برای حل اختلاف راهبردهای مختلفی دارند . راهبردهای حل اختلاف در کودکی آموخته می شوند و بسیاری از مواقع هنگامی که اختلافی پیش می آید ، اتوماتیک به کار می افتند و در واقع انسان ها اطلاع چندانی در مورد راهبرد های حل اختلاف خود ندارند . وقتی اختلافی پیش می آید ، آدم ها دو موضوع و مسئله اصلی را مد نظر قرار می دهند :
- رسیدن به اهداف شخصی : برخی اوقات اختلاف به این دلیل پیش می آید که با اهداف فرد دیگر در تضاد است . ممکن است هدف فرد برای وی اهمیت فراوان و یا ممکن است اهمیت اندکی برای او داشته باشد .
- حفظ ارتباط خوب با سایر افراد : ممکن است فرد نیاز به حفظ رابطه خوب با فرد مقابل در آینده داشته باشد . ممکن است حفظ ارتباط خوب با فرد مقابل اهمیت فراوان یا اهمیت اندکی برای وی داشته باشد .
سوالات متداول
1- ✔️ اهمیت روابط بین فردی موثر چیست؟
✔️ جانسون در پژوهش های روان شناختی در مورد اهمیت روابط بین فردی موثر به نتایجی رسیده که در متن مقاله مطرح شده است.
2- ✔️ چهار حوزه ی مهارتی برقراری روابط بین فردی موثر چیست؟
✔️ برای برقراری روابط بین فردی موثر چهار حوزه مهارتی را باید یاد گرفت که در متن مقاله توضیح آن به طور کامل ارائه شده است.
3- ✔️ برقراری اعتماد در روابط بین فردی چگونه رخ می دهد؟
✔️ اولین حوزه مهارتی اعتماد متقابل است، برای برقراری اعتماد در روابط بین فردی باید به مولفه های مطرح شده در متن مقاله توجه کرد.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |