روش های خاص برای موقعیت های دشوار ابراز وجود
ابراز وجود را می توان توانایی ابراز صادقانه نظرات ، احساسات و نگرش ها بدون احساس اضطراب دانست . هم چنین در این موقعیت فرد از حقوق خود ، به شکلی که حقوق دیگران پایمال نشود دفاع می کند . اما گاهی فرد در شرایطی قرار می گیرد که علی رغم رفتار جرات مندانه نمی تواند فرد مقابل را متوقف کند و او هم چنان درخواست خود را تکرار می کند و پافشاری می کند . در چنین مواقعی می توان از روش های خاص برای موقعیت های دشوار ابراز وجود استفاده کرد .
در این مقاله به بررسی روش های خاص برای موقعیت های دشوار ابراز وجود می پردازیم .
روش های خاص برای موقعیت های دشوار ابراز وجود
شیوه های خاص برای موقعیت های دشوار ابراز وجود در زیر بیان شده است :
-
صفحه خط خورده : به جای بحث کردن یا دادن توضیحات بیشتر ، پاسخ قبلی مرتبا تکرار می شود . مثلاً : وقتی فروشنده برای فروش جنس خود به شما اصرار کرده و از مزایای آن می گوید ، به جای توضیح دلایل خود را برای نخریدن آن ، فقط تکرار کنید که نمی خواهم آن را بخرم .
-
خلع سلاح : برخی افراد برای متقاعد کردن دیگران و وادار کردن آن ها به انجام کاری از انتقاد منفی و تحقیر استفاده می کنند . در چنین مواردی می توان از تکنیک های خلع سلاح استفاده کرد . مثال : " تو خیلی بچه ننه ای که چون مادرت اجازه نداده در این پارتی شرکت نمی کنی . " پاسخ : " آره ، من بدون اجازه مادرم هیچ جایی نمی روم . "
پیامدهای منفی جرات مندی
در هر موقعیتی پیش از تصمیم به انجام یک رفتار جرات مندانه ، ابتدا باید پیامدهای هر رفتاری را در نظر گرفت . هرچند معمولاً رفتار جرات مندانه نتایج مثبتی به دنبال دارد ولی برخی افراد در برابر آن واکنش منفی نشان می دهند . برای مثال ممکن است رئیس شما فردی غیر منطقی باشد و اگر در برابر دستور غیر منطقی او رفتار جرات مندانه ای نشان دهید واکنش منفی شدیدی نشان دهد . در این صورت باید بررسی کرد که آیا مثلاً پیامدی مانند اخراج شدن را می پذیریم یا نه . در صورتی که پیامد رفتار جرات مندانه آسیب زا باشد بهتر است از آن صرف نظر کرد و از سایر روش های کاهش فشار استفاده کرد .
استفاده از کم ترین پاسخ موثر
رفتارهای جرات مندانه را می توان از نظر شدت رفتار و اثری که روی دیگران می گذارند از کم به زیاد درجه بندی کرد . به طور معمول در هر موقعیتی بهتر است از کمترین رفتاری که فکر می کنیم موثر است شروع کنیم . در صورتی که آن رفتار موثر نبود می توانیم از رفتاری که یک درجه بالاتر است استفاده کنیم . این امر باعث می شود احتمال واکنش منفی دیگران در برابر رفتار جرات مندانه فرد کمتر شود . از مشخصه های کم ترین پاسخ موثر ملایم بودن ، عدم وجود تهدید ، سطح متوسطی از بلندی صدا و استفاده اندک از ژست ها نشانه های بدنی می باشد .
جرات مندی افزاینده
در صورتی که رفتار جرات مندانه خاصی فرد را به هدف خود نرساند ، می توان شدت آن رفتار را افزایش داد . افزایش شدت رفتار جرات مندانه شامل استفاده از جملات متفاوت و تغییر رفتارهای غیر کلامی می باشد . برای مثال می توان در برابر دوستی که به سیگار تعارف کرده و اصرار دارد که تعارف او را قبول کنید ، به ترتیب از جملات زیر استفاده کرد :
-
متشکرم ، من سیگار نمی کشم .
-
من سیگار دوست ندارم اصرار نکن .
-
اصرار تو مرا ناراحت می کند .
-
اگر بیشتر اصرار کنی مجبورم اینجا را ترک کنم .
همراه با جملات فوق رفتارهای غیر کلامی نیز باید تغییر کند . برای مثال تن صدا محکم تر شده یا تماس چشمی به صورت مستقیم تری صورت می گیرد .
سوالات متداول
1- ✔️ روش های خاص برای موقعیت های دشوار ابراز وجود چیست؟
✔️ گاهی فرد در شرایطی قرار می گیرد که علی رغم رفتار جرات مندانه نمی تواند فرد مقابل را متوقف کند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ پیامدهای منفی جرات مندی چیست؟
✔️ در هر موقعیتی پیش از تصمیم به انجام یک رفتار جرات مندانه ، ابتدا باید پیامدهای هر رفتاری را در نظر گرفت که در متن مقاله مطرح شده است.
3- ✔️ جرات مندی افزاینده چیست؟
✔️ در صورتی که رفتار جرات مندانه خاصی فرد را به هدف خود نرساند ، می توان شدت آن رفتار را افزایش داد که در متن مقاله مطرح شده است.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |