بروز خشم نوجوانان در قرنطینه
تاریخ خبر: 2020-12-12 08:29:13
دکتر گوهریسنا انزانی با بیان اینکه نوجوانان در این سنین به دلیل تلاش برای کسب هویت دچار بیثباتی جسمانی و رفتاری هستند، اظهارکرد: طبق پژهشها بسیاری از نوجوانان در این سنین نیازمند دریافت خدمات مشاوره برای کشف هویت خود هستند و این ناتوانی نوجوان در سازگاری با شرایط جدید مشکلاتی را برای او ایجاد میکند که در ایام پاندمی کووید ۱۹ به دلیل افزایش حضور در خانه این مشکلات نیز افزایش یافته است.
به گفته این روانشناس مشکلات سنین بلوغ در نوجوانان پسر به شکل پرخاشگری و افزایش رابطه منفی با والدین و در دختران به شکل افسردگی، اضطراب و علائم بدنی ظهور میکند بنابراین در این دوران پر استرس که روابط منفی میان والد و فرزند افزایش پیدا میکند، ایجاد رابطه صمیمی با نوجوان نیز بیشتر اهمیت مییابد.
روابط والدین با نوجوانان منبع مهمی در جهت رشد اجتماعی، هیجانی و روانی نوجوانان است و فرزندان بیش از اینکه به پیشرفت تحصیلی نیازمند باشند، به آگاهی والدین نیازمند هستند چراکه در این دوران تغییرات عمدهای نظیر تمایل به آزادی، گرایش به تجارب جدید، برتربینی خود نسبت به والدین، افزایش همانندسازی با همسالان، رازداری، کاهش ارتباط کلامی با والدین و... در نوجوانان شکل میگیرد که نیازمند آگاهی والدین است.
انزانی با اشاره به تمایل به مصرف مواد مخدر در ایام نوجوانی اظهارکرد: برخی از نوجوانان در این ایام تصور میکنند با یک بار مصرف مواد مخدر اعتیاد پیدا نمیکنند و از طریق مصرف آن سعی دارند خشم خود از والدین را کاهش دهند. بسیاری دیگر سعی در اثبات خود به همسالان را دارند و به رفتارهای پرخطر روی میآورند.
به گفته وی، نوجوانان در معرض روابط ناسازگار زناشویی والدین مشکلات روانشناختی نظیر اضطراب، افسردگی و پرخاشگری بیشتری را از خود نشان میدهند و گرایش آنان به مصرف مواد مخدر و ارتبط با جنس مخالف نیز بیشتر است همچنین تماس با پدر در سالهای اولیه زندگی پسران، در آینده و کاهش مشکلات بلوغ آنان بسیار اهمیت دارد به نحوی که نبود پدر آسیبهایی را برای پسران به همراه خواهد داشت.
انزانی افزود: پژوهشها بیانگر این است که هرچقدر ارتباط بین والدین بهتر و سازگارتر باشد، مشکلات بلوغ نوجوانان کمتر است همچنین فرزندان والدین هدفمند و تحصیلکرده دچار مشکلات روانی کمتری میشوند. از این رو والدین باید سعی کنند در این ایام ارتباط خوبی با یکدیگر و با فرزندان خود داشته باشند تا بتوانند نوجوان خود را درک کنند.
وی در ادامه گفت: مشارکت دادن فرزندان در کارها و واگذاری مسئولیت کارها به آنها در جهت بهبود رشد آنها موثر است. والدین زمانی میتوانند فرزند با اعتماد به نفسی تربیت کنند که آنان را در جهت رسیدن به علاقهمندی های خود تشویق و به استقلال طلبی آنها کمک کنند همچنین والدین باید مهارتهای فرزند پروری را بیاموزند و شرایط بلوغ نوجوانان را درک کنند.
این روانشناس توصیه کرد: والدین باید از انتقاد و مقایسه نوجوان بپرهیزند، به او احترام بگذارند، عشق و تشویق بیقید و شرط به او داشته باشند، فعالانه به صحبتهای او گوش کنند، از تشویقهای کلامی استفاده کنند و سعی کنند الگوی خوبی برای فرزندانشان باشند.
وی در انتها تصریح کرد: نوجوانان در سنین بلوغ دچار احساس ترس از دست دادن والدین، ترس از تنهایی، ترس از دوست داشتنی نبودن و بیارزشی میشوند. از این رو والدین باید توجه کنند اگر نوجوان از خود پرخاشگری نشان میدهد علت پرخاشگری احساسی است که نوجوان در حال تجربه آن است بنابراین با افزایش آگاهی، مهارت و ایجاد رابطه صمیمانه با نوجوان میتوانند او را درک و به او در گذار از این دوران کمک کنند.
منبع : میگنا