تقابل سنت و مدرنیته در همسر یابی جوانان
تاریخ خبر: 2020-12-16 08:43:11
دکتر محمود گلزاری در وبینار "نقش ابعاد کلی سلامت دختران در توسعه پایدار" با محوریت توانمندسازی روانی اجتماعی دختران در توسعه پایدار که توسط جهاد دانشگاهی واحد الزهرا برگزار شد، گفت: در تمام دنیا خانواده در شرایط کنونی با چالشهای فراوانی مواجه شده است که از جمله آنها میتوان به بیرغبتی جوانان به ازدواج، افزایش سن ازدواج، محدودیتهای موجود در فضای همسریابی، تقابل سنت و مدرنیته در همسر گزینی، نابسامانیهای مشاورههای پیش از ازدواج، روی آوردن جوانان به پیوند ازدواج بدون ثبت قانونی و...اشاره کرد که معمولا در رده سنی ۲۵ تا ۳۵ سال رخ میدهد.
وی به قیاس میان همسر گزینی در رویکرد سنتی و مدرن پرداخت و ادامه داد: از جمله شاخصهای ازدواج مدرن توجه بیشتر بر ارزشهای عقلانی و علم گرایانه، آزادیهای فردی در تمام زمینهها است به طوری که در جوامع مدرن آنچه بر آن تاکید میشود دنیا گرایی و پافشاری بر خرد پذیری است که در انتخاب همسر و سبک زندگی نیز اثر گذار است. همچنین گاها شاهد تقابل میان انتخاب مدرن جوانان در خانوادهها سنتی هستیم که در نهایت به تحمیل انتخاب جوانان میانجامد.
گلزاری افزود: در عین حال در رویکرد سنتی ازدواج، توجه بر رضایت و حمایت خانواده، پایبندی به قواعد و رسوم و مذهب، رعایت فاصله کوتاه میان عقد تا ازدواج، تعامل در فضای خانوادگی و مذهبی و... از جمله شروط اساسی ازدواج است به طوری که روابط پیش از ازدواج در حد گفتگو در بین خانوادهها است و رابطه فیزیکی و جنسی در دوران آشنایی وجود ندارد در حالی عکس موارد گفته شده را در ازدواج مدرن شاهدیم.
وی درباره مشکل ازدواج سنتی گفت: فاصله کم میان عقد و ازدواج در این نوع ازدواج منجر به ازدواج سریع و شتابزده میشود که در نهایت پس از ازدواج ویژگیهای منفی زوجین مشخص میشود. همچنین با شناخت کم و بدون آشنایی قبلی شانس ازدواج به ویژه برای دختران مذهبی کاهش پیدا میکند.
به گفته گلزاری از جمله آسیبهای ازدواج مدرن میتوان به شکنندگی عاطفی، ارتباطات گذرا، مشخص نبودن نیت ازدواج، ایجاد مشکلاتی پس از ازدواج در صورت نارضایتی خانوادهها در ازدواج و... اشاره کرد، همچنین آشنایی طولانی مدت پیش از ازدواج میتواند مشکلاتی را نظیر یادآوری رابطه پیش از ازدواج توسط مردان و بدبینی مردان به زنان ایجاد کند.
این استاد دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به اینکه انواع فضای انتخاب همسر شامل فضای خانوادگی، دوستی، تفریحی، فضای مجازی، فضای ارتباطی جوانان با یکدیگر و فضاهای بینابینی نظیر کاری و علمی میشود، تصریح کرد: به نظر میرسد مسئولین مسائل فرهنگی و اجتماعی باید به ایجاد فضاهای سالم در جهت ارتباطات خوب جوانان نظیر آشنایی و ازدواج شاغلین در فضاهای شغلی و یا فضاهای دانشگاهی اقدام کنند. همچنین در این مسیر استفاده از مشاوران دانا و با تجربه و با دید باز برای انتخاب همسر میتواند راهگشا باشد.
گفتنی است دکتر محمود گلزاری به صورت آفلاین و با ارسال ویدئو در این وبینار سخنرانی داشتند.
منبع: میگنا